1. Home
  2. Vesti
  3. Chevrolet, Cadillac i Hummer ponovo na evropskom tržištu
Chevrolet, Cadillac i Hummer ponovo na evropskom tržištu
3

Chevrolet, Cadillac i Hummer ponovo na evropskom tržištu

558
3
Podelite sa prijateljima:

Prošlo je oko šest godina od kada se General Motors povukao sa evropskog tržišta preko svojih američkih divizija. Ruku na srce, Cadillac i Hummer nikada nisu ni imali neko veliko učešće na Starom kontinentu, ali je prodaja Chevroleta u jednom momentu dostigla brojku od 200 hiljada jedinica. Možda je takva cifra smešna u poređenju sa onom sa kojom firme kao što su Volkswagen ili Renault raspolažu u Evropi, ali za jedan brend sa američkim imenom, koji se pri tom bavio prodajom prepakovanih jeftinih modela napravljenih od strane nekadašnjeg Daewooa (danas ga poznajemo pod imenom General Motors Korea), bolje se nije ni očekivalo.

Ostali su samo oni specijalni modeli kao što su Chevrolet Corvette i razni drugi modeli Cadillaca, koji su ipak dostupni samo preko privatnih (neautorizovanih) uvoznika.


General Motors želi da narednih godina nadmaši Teslu, i da postane najveći proizvođač električnih vozila na svetu, s tim što to znači da će morati da s trona skine i kineski BYD, a Evropa bi trebalo da igra veliku ulogu u tom planu. Najveći američki proizvođač vozila je prošle sezone osnovao diviziju na Starom kontinentu, i postavio čoveka po imenu Mahmod Samara na čelo.

Tada nismo znali šta da očekujemo, ali upravo je Samara nedavno razgovarao sa kolegama iz britanskog magazina AutoCar i najavio da General Motors ima velike planove da ponudi Chevrolet, Cadillac i Hummer u Evropi. Naravno, samo one modele na struju nakon odluke da se investiraju poveće sume novca u novu platformu nazvanu Ultium EV.

Ona je trenutno temeljna za modele kao što su Cadillac Lyriq i GMC Hummer, a u budućnosti ćemo je videti i na drugim proizvodima na četiri točka američkog koncerna. Samara zatim dodaje da takva vozila omogućavaju General Motorsu da okrene novi list i natera publiku da zaboravi na one modele kao što su Chevrolet Aveo i Cadillac BLS koji su u velikoj meri narušili ugled ovih brendova na svetskom tržištu.

Potrebno je takođe reći da je General Motors ranije pokušavao da pokori Evropu preko svojih inostranih divizija, kao što su Opel iz Nemačke i Vauxhall iz Velike Britanije. Obe firme su prodate tadašnjoj korporaciji PSA koja je danas deo velikog Stellantisa.

Ovaj put ćemo videti čistokrvne američke brendove, a takva odluka bi mogla da pomogne ili oteža situaciju. Sigurno postoje oni koji bi da se razlikuju tako što će voziti Cadillaca ili Hummera, ali su takvi kupci istovremeno u manjini i sigurno ne možemo očekivati odlične prodajne rezultate.

Samara nam nije rekao kada bi ovaj plan mogao da stupi u akciju. General Motors je još uvek mali igrač među proizvođačima električnih automobila, i tek narednih nekoliko godina bi trebalo da ih vidimo u većoj meri. A do tada, firma se koncentriše na novi pikap kamionet po imenu Chevrolet Silverado EV. Njega je do sada naručilo preko 150 hiljada osoba.

AutoRepublika

(558)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Ameri su dobrodosli, narocito ako ponude i americke cene!

TheStig

Hehe nema od toga nista. Pogledaj cijenu Korvete u USA i u Evropi 😅

Matija

Znam. Evropa dejstvuje kao afrodizijak – svima se digne (cena) kada udju u Evropu! 🙂