1. Home
  2. Vesti
  3. Mercedes i BMW su složni kao da nisu rivali – ukidaju vozila iste klase
Mercedes i BMW su složni kao da nisu rivali – ukidaju vozila iste klase
4

Mercedes i BMW su složni kao da nisu rivali – ukidaju vozila iste klase

5.71K
4
Podelite sa prijateljima:

Poznati automobilski novinar Georg Kašer je još početkom ove godine govorio o tome kako bavarski BMW ima nameru da oživi i ojača postavku varijacija na temu Serije 6, gde je ideja u stvari bila da se ukine ponuda kupeolikih četvorotočkaša iz Serija 4 i 8, kako bi se na bolji način iskoristila ekonomija obima. Dakle, tražnja za kupeima (i kabrioletima) koji su sada u ponudi BMW-a nije bila dovoljna da zadovolji apetite čelnika brenda, a ni akcionara.

Verujemo da niste ni sumnjali da ista priča stiže i iz (kao) konkurentskog Mercedesa. To znači da Švabe takođe planiraju da se reše kupe verzija C i E klase, što isto važi i za varijante s otvorenim krovom. Njihova „Serija 6“ će poneti indeks CLE, barem ako je verovati glasinama koje kruže već neko vreme, spoznaji da Mercedes i BMW (i ostali nemački premijum) proizvođači kopiraju jedni druge, kao i najsvežijem pisanju specijalizovanog lista Automotive News, koji sada kaže da je o ovoj nameravanoj radikalnoj promeni, Mercedes već obavestio mrežu distributera.

Na sveobuhvatnom sastanku koji su predstavnici trokrake zvezde održali s kolegama iz distributivne mreže u Americi, u ranijem delu ovog meseca, Mercedes je najavio da će smanjiti broj kupea i kabrioleta u ponudi, dok je portparol proizvođača odbio da iznosi dalje komentare, jedan trgovac koji je „sedeo za istim stolom“ je izjavio sledeće:

“Jednostavno nema dovoljno tražnje da bi se nudila tri kupea. Nije bilo smisla da se ponovo ulože milijarde dolara u restilizaciju bilo koje od aktuelnih verzija ovih modela.”

Mercedes-AMG E-Klase kabriolet za 2020. godinu

Zanimljivo je to što će novi CLE po dimenzijama mnogo bliži biti aktuelnoj C klasi s parom vrata (i krovom) manje, a to je rekao predsednik AutoPacifica, Ed Kim, iznoseći ubeđenje da će se CLE u Americi nuditi počev od prvog polugođa naredne godine. Dolaziće kao blagi hibrid s dvolitarskim benzincem, dok se očekuje i vatrenije izdanje sa značkom AMG. Ono bi trebalo da se nađe u ponudi nešto kasnije.

Novajlija će počivati na arhitekturi MRA2 i biće sklapan u Nemačkoj, odnosno u postrojenjima podignutim u Bremenu, počev od decembra 2022. godine. Kao što je to bio slučaj sa starom C klasom u izdanju bez krova, kao i analognom E klasom, novi četvorosed CLE sa sklopivim krovom će isti ponuditi tako da bude mek i elektropokretan. Skuplji model iz SL klase je dobio naslednika prošle godine, a tom prilikom se proizvođač odrekao metalnog sklopivog krova u korist „soft“ rešenja.

Ovde nije višak podsetiti da su modifikacije sa značkama SLC-a i S klase kupea i karioleta, iz istih razloga odsečene iz proizvodnih planova, a ni modifikacija AMG GT Convertible nije daleko iza. Sve ovo znači da će se i BMW uskoro odreći modela Z4, to jest onda kada se životni vek aktuelne ponude bude završio, što će biti negde 2025. godine.

Dakle, sve po starom. Kupci se grabe za krosovere, a proizvođači za pare!

AutoRepublika

(5714)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Mustang

šteta

Iznogud Časni

Ko je rekao da su rivali?! Ove vijesti postaju zanimljivije od sekijevih testova.🤪 Btw, šta je s njima? Opala produktivnost?ccc, u njegovim godinama! Cvijet mladosti. Da nije bolestan? Pao sa skele? Alo Šeki, jesil živ? U kojoj si bolnici da pošaljemo kilu banana?
😁 Da nije na odmor otišao pa nas putopisima iznenadi? Reportaža iz vječnih lovišta jedne Dacie Logan 🤪

moron

Mislim da je pisao da sada dolazi serija testova „Japanera“, tako da, na žalost, ništa od novog testa Dačije. Bar ne do kraja ovog meseca 🙂

Iznogud Časni

Iznenađen i uvredjen! 🤪 A da nije i on napustio AR?