1. Home
  2. Life
  3. Dizajn
  4. Volkswagen ponovo aktivira razvoj automobila na vodonik
Volkswagen ponovo aktivira razvoj automobila na vodonik

Volkswagen ponovo aktivira razvoj automobila na vodonik

309
1
Podelite sa prijateljima:

Skoro deceniju Volkswagen eksperimentiše sa vodonikom, uprkos činjenici da nemački brend poslednjih godina praktično nije dao nikakve naznake o ovoj tehnologiji. Međutim, početkom 2022. godine uspostavio je kooperativni savez sa nemačkim specijalistima za gorivne ćelije, onima iz Kraftwerk Tubesa. Odluka koja se nikako nije dopala bivšem generalnom direktoru volfzburškog giganta, koji je u saopštenju izrazio apsolutno odbijanje.

Herbert Dis je vrlo jasno izneo svoju tezu, oslanjajući se na studiju Potsdamskog instituta za istraživanje klime, napominjući da se „pokazalo da automobil na vodonik nije rešenje za klimu. U saobraćaju je nametnuta elektrifikacija. Lažne debate su gubljenje vremena. Slušajte nauku!“ Sada je proizvođač najavio da nastavlja da radi na najnaprednijoj tehnologiji FCEV. I, što je još važnije, patentom za novu gorivu ćeliju razvijenu u dva opsega, ističe nemačka agencija.

Brend, u saradnji sa specijalističkim inženjerima iz Kraftwerk Tubesa, koji su pravi dizajneri nove gorivne ćelije, naznačio je da obećava maksimalnu autonomiju od 2.000 kilometara u vozilu FCEV, dvostruko više od onoga što će ponuditi nova generacija ternarnih baterija na kojima firma radi i koje namerava da stavi na tržište pre sredine decenije.

Inovativna gorivna ćelija ima novu keramičku membranu kojoj nije potrebna platina i koja zamenjuje isti plastični sloj koji koriste Toyota ili Hyundai. Odustajanje od ovog dragocenog materijala, veoma traženog u juvelirnicama, smanjuje troškove razvoja i omogućava da se autonomija udvostruči na ovaj nivo. Ali keramička membrana takođe ima poseban zadatak, a to je njena lakoća kvašenja, što kod plastike zahteva dodatni sistem za ovu svrhu.

Stručnjaci Kraftwerk Tubes-a objašnjavaju da je neophodno održavati plastičnu membranu vlažnom kako bi se sprečilo smrzavanje u najhladnijim delovima planete, da se ne isuši u toplijim i da bi se sprečilo stvaranje gljivica i bakterija unutar sistema, jer Optimalna temperatura u unutrašnjosti mora biti iznad 40ºC. Saša Kun, izvršni direktor kompanije Kraftwerk, uporedio je svoju gorivu ćeliju sa čvrstim baterijama, najsličnijim uređajem u radu.

Ekspert ističe da ova tehnologija, koju će VW početi da testira oko 2026. godine, „ima skoro iste elektrolite i sličnu strukturu materijala. Solid-state baterije (baterije u čvrstom stanju) imaju samo čvrst materijal za skladištenje energije, dok gas čini ovaj deo u našoj gorivnoj ćeliji.“

On čak ide i korak dalje, jer takođe koristi sistemima u vozilu, objašnjavajući da „Naša gorivna ćelija stvara otpadnu toplotu, koja je na oko 400ºC je u upotrebljivom opsegu. Nije isto sa baterijskim električnim jedinicama. Možete je koristiti za grejanje ili hlađenje preko izmenjivača toplote, bez upotrebe dodatne električne energije.“

AutoRepublika

(309)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Bilo je potrebno da izbace Herberta Disa da bi VW povratio zdrav razum! Dis je u svakoj svojoj izjavi kritikovao vodonik kao absolutno nerazumog nosioca energije. Dodje drugi covek, Blume, i stvari sada stoje kako treba!