1. Home
  2. Vesti
  3. Nio EP9 – novi rekorder Nirburgringa
Nio EP9 – novi rekorder Nirburgringa
0

Nio EP9 – novi rekorder Nirburgringa

198
0
Podelite sa prijateljima:

Ovaj hiperautomobil je nadmašio svoj prethodni najbrži krug za neverovatne 19,22 sekunde.

Nio EP9 je postavio novi rekord na Nirburgirngu. Ranije ove godine, ovaj električni automobil je oduvao rekord Nordšlajfea u konkurenciji električnih automobila sa 7 minuta, 5,12 sekundi. Sada je Nio objavio da je napravljen brži krug, i to za čak 19,22 sekunde. Vreme je 6 minuta, 45,90 sekundi, što je brže od bilo kojeg drugog serijskog automobila, uključujući i dosadašnjeg rekordera, Lamborghini Huracan Performante.

Kako je EP9 tako napredovao? Iz kompanije kažu da je prošli pokušaj rađen po lošem vremenu. Lepo vreme je omogućilo i veću brzinu. Za volanom je bio trkački vozač, Peter Dumbrek.

Nio EP9 raspolaže sa 1.000 kW iz četiri elektromotora/generatora. Do stotke stiže za 2,7 sekundi a do 200 km/h za 7,1 sekundu. Maksimalna brzina mu je 312 km/h. Trkačka karoserija proizvodi ogroman vertikalni aerodinamički pritisak, a tu je i zadnje krilo podesivo u tri pravca. Kočnice dolaze iz firme Alcon, a Nio tvrdi da automobil može da isporuči čak 2,53 g u krivinama pri 230 km/h.

E, sad da li je ovo rekord u kategoriji „serijskih automobila“, vrlo je diskutabilno. Nio planira da prodaje EP9 ali u maloj seriji. Šest primeraka je već proizvedeno za investitore a biće napravljeno još 10, po ceni od 1,48 miliona dolara po jedinici.

(198)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments