1. Home
  2. Vesti
  3. Hyundai i Rimac razvijaju vodonični superautomobil
Hyundai i Rimac razvijaju vodonični superautomobil

Hyundai i Rimac razvijaju vodonični superautomobil

277
0
Podelite sa prijateljima:

Korejski koncern Hyundai razvija vodonična vozila još od 1998. godine i već je u toj oblasti postigao zavidne rezultate. U proizvodnom procesu se u ovom trenutku nalazi krosover Hyundai Nexo, kao i široka paleta kamiona Hyundai X-Cient, svi iz segmenta FCEV vozila. Pisali smo o svemu tome, kao i o činjenici da u Švajcarskoj operiše 46 primeraka vodoničnih kamiona tog modela. 

Iz kompanije su izjavili da je tokom perioda koji su posvetili razvoju elektrohemijskih generatora, njihova cena pala za celih 95%, a da je njihov životni vek produžen sa tadašnjih 30 hiljada kilometara na današnjih 160 hiljada km. Pride, kompanija sada ima velike planove za dalji razvoj vodoničnog programa, pa je predstavljena odnosna strategija Hydrogen Vision 2040.

Skoro da su spremene gorivne ćelije treće generacije, u čijem sastavu je drastično redukovan upliv skopcene platine i grafita, bivajući tako sveden na apsolutni minimum. Taj potez će usloviti da cena bude prepolovljena, a ako se vratimo na poređenje s cenama u doba kada je Hyundai ulazio u ovu priču, pad cene će dostići 98%, uz istovremeno produžen životni vek na pola miliona kilometara.

Osnovna pogonska jedinica bi trebalo da ponudi snagu od 100 kW (136 ks), ali će i za trećinu biti kompaktnija od aktuelnog modula, onog koji je u upotrebi u krosoveru Hyundai Nexo (120 kW ili 163 ks). Obezbeđena je i druga opcija, a ona je u gabaritnom smislu uporediva s onim što nosi Nexo, ali je zato snaga drastično uvećana, pa tako nudi 200 kW (272 ks).

Maloserijska vodonična vozila s takvim pogonskim sklopovima će se naći na tržištu već 2023. godine. Treba reći da Hyundai planira da do 2030. godine snizi cenu vodoničnih automobila na onu koja se plaća, pazite sad ovo (!), za konvencionalne baterijske električne automobile. Primetite, neki proizvođač baterijska vozila počinje da naziva „konvencionalnim“.

Nova generacija elektrohemijskog generatora Hyundaija od 100 kW i 200 kW, s leva na desno

Pa kakva vozila će biti pogonjena ovim tehnološkim rešenjem? Prvo, Korejci imaju mnogo komercijalnih vozila u postupku razvoja u ovom momentu. Povrh toga, to nisu samo obični kamioni i autobusi, već takođe i e-Bogie, kao univerzalni transporter (donje fotografije).

U pitanju je samohodna platforma za transport kontejnera, poluprikolica ili modula za spasavanje. Hyundai namerava da do 2028. godine postane prvi proizvođač automobila koji će usvojiti vodoničnu tehnologiju za celokupan opus vozila za komercijalne namene.

Onda je i posebno zanimljiva inforacija da je jedan superautomobil utemeljen na gorivnim ćelijama trenutno u postupku razvoja! Prvi prototip istog je nazvan Hyundai Vision FK i on je već spreman, dok je u proces kreacije novajlije uključen i Rimac iz Hrvatske. Zapadni novinari referenciraju Mate Rimca kao lika kom je VW prepustio na upravu Bugatti.

Ali, činjenica je da je pre dve godine korporacija Hyundai takođe pazarila 12% akcija grupe Rimac, i sada je kao takva, treća na listi najvećih suvlasnika hrvatske firme. Sve u svemu, saradnja na temu vodoničnog vozila je više nego logična i ekonomski opravdana.

Hyundai Vision FK će pripadati kategoriji kupe automobila sa zadnjim pogonskim točkovima, pri čemu će karoserija testne mule biti preuzeta od Kije Stinger, dok će za pogon biti zadužen hibridni pogonski sklop, ali bez motora s unutrašnjim sagorevanjem.

Velika baterija u obliku slova T (locirana tačno između osovina, i trakcioni motor su Rimčevih ruku delo, dok su inženjeri Hyundaija dodali elektrohemijski generator (koji je postavljen ispod haube), kao i rezervoare, cilindre za vodonik. Oni su pričvršćeni iznad zadnje osovine.

Najveća snaga budućeg noviteta iznosi 680 ks, dok će za ubrzanje do „stotke“ biti nužno da prođe manje od četiri sekunde. Procenjena autonomija budućeg vodoničnog sportiste je impozantnija od 600 kilometara.

Dug je period ispitivanja i testiranja pred modelom Hyundai Vision FK. Zato i ne treba očekivati skoru premijeru, niti prezentaciju maloserijske verzije.

U međuvremenu vodonični automobili igraju sve važniju ulogu u programu Hyundaija vezanom za gašenje ponude motora s unutrašnjim sagorevanjem. Koncern planira da do 2030. doine uveća udeo vodoničnih i baterijskih automobila u globalnoj prodaji do nivoa od 30%, dok je ideja da do 2040. to bude i celih 80%. Istovremeno, Hyundai će u Evropi odustati od SUS motora do 2035. godine, baš kao što je i predviđeno predlogom koji je sačinila Evropska komisija, a koji u kontekstu eventualnog usvajanja, mora da prođe kroz narodne skupštine svih zemalja, članica EU.

AutoRepublika

(277)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments