1. Home
  2. Vesti
  3. Napuniti baterije GMC Hummera košta (skoro) koliko i dopuna rezervoara benzina
Napuniti baterije GMC Hummera košta (skoro) koliko i dopuna rezervoara benzina
2

Napuniti baterije GMC Hummera košta (skoro) koliko i dopuna rezervoara benzina

5.55K
2
Podelite sa prijateljima:

Originalni modeli Hummera iz vremena kada je firma poslovala kao zaseban brend su kritikovani kao veoma besmislena vozila iz nekoliko razloga. Bili su previše glomazni, čak i za prostrane američke ulice i garaže, pružali su relativno skučen enterijer za vozila tolikih dimenzija, a u vrhu razloga zašto ih javnost nikako ne voli, svakako je potrošnja goriva.

Uzmimo za primer model H2. Pošto je imao masu od preko 3.900 kilograma, Hummer nije bio dužan da javno objavljuje brojke potrošnje, ali ako pogledamo testove iz popularnih američkih magazina kao što su Motor Trend, Car & Driver i Edmunds, dolazimo do brojke od 24 litre benzina na pređenih sto kilometara.

Nismo iznenađeni pošto je H2 ipak pokretao glomazni 6,2-litarski benzinac. Zapremina njegovog rezervoara je bila 121 litru pa sa današnjim cenama goriva je za dopunu istog u Americi potrebno izdvojiti 119,68 dolara. Vozač bi zatim mogao da pređe oko 500 kilometara pre nego što bi ponovo morao da poseti benzinsku pumpu.

Ispred nas je novi Hummer sa dve bitne izmene. Jedna od njih je ona da Hummer više nije samostalni brend već model General Motorsovog brenda GMC. Ali mnogo više smo ostali iznenađeni što ga više ne pokreće neki glomazni benzinac sa osam cilindara, već zapravo električni motor.

Može se pohvaliti sa čak hiljadu konjskih snaga i ogromnim baterijama zapremine 246 kWh i može da pređe 530 kilometara sa jednim punjenjem, ako verujemo fabričkim podacima. Cela ideja bila ona da iako je električni model daleko skuplji, takođe nema troškove održavanja kao benzinac i pritom bi vlasnik trebalo da vidi drastičnu uštedu na pumpi.


Kolege sa sajta InsideEV su nedavno testirali ovu teoriju. Hummer se tek nedavno pojavio u prodaji i GMC se uglavnom fokusirao na to da isporuči one rane primerke, dok ćemo na širu ponudu čekati još minimalno nekoliko godina.

Samim tim testovi su bili gotovo nepostojeći, ali je InsideEV ipak uspeo da na iskušenje stavi jedan primerak. Koristili su punjač od 350 kW i sa njim je bilo potrebno dva sata i 32 minuta da se baterije potpuno napune. Electrify America trenutno naplaćuje 43 centa po kilovatu, pa pre plaćanja poreza trošak iznosi 96,32 dolara. Kada se doda porez na promet, brojka lagano prelazi 100 najmanjih zelenih novčanica. Electrify America takođe nudi opciju plaćanja po minutu umesto po kilovatu, a u tom slučaju cena bi bila daleko veća.

InsideEV napominje da postoje i pristupačnije opcije, kao recimo ona na kućnom punjaču gde je prosečan trošak svega trinaest centri po kilovatu, ali u tom slučaju ćete čekati daleko duže da se ćelije baterije napune.

Na kraju dana ćete možda i preći koji kilometar više sa Hummerom na struju u poređenju sa onim pokretanim starim-dobrim motorom s unutrašnjim sagorevanjem goriva, ali kada pogledamo vremenski period trajanja dopune baterijskog pakovanja, teško da se to nekome isplati.

Barem sa finansijske strane gledanja i ignorisanja očigledne razlike u snazi…

AutoRepublika

(5547)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Alen

Enterijer? Interijer!

BB

Besmislen auto u svakom smislu, ali kod mene bi taj trošak punjenja bio 20 EUR, jes da bi se punio nekoliko dana. Ili još bolje, imam besplatno punjenje na javnom punjaču, pa donesem struju kući 😜