1. Home
  2. Vesti
  3. Svi vodeći globalni proizvođači će 2021. zadovoljiti ekološke normative zbog „rupa u zakonu“
Svi vodeći globalni proizvođači će 2021. zadovoljiti ekološke normative zbog „rupa u zakonu“

Svi vodeći globalni proizvođači će 2021. zadovoljiti ekološke normative zbog „rupa u zakonu“

262
3
Podelite sa prijateljima:

S puno uspeha je već duži niz godina u prošlosti, automobilski lobi držao značajna ograničenja u pogledu zatezanja limita vezanih za emisije CO₂. Izgleda da su svi viđeniji proizvođači automobila u 2021. godini uspeli da ispune emisiona ciljeve, saglasno proceni jedne ugledne agencije, u kojoj se još navodi i da im je to pošlo za rukom zahvaljujući instaliranim posebnim pravilima koja su izdejstvovali ranije.

Odnosne tvrdnje su izente u izveštaju o evropskom tržištu automobila koji je izdao Međunarodni savet za ekološki podoban transport (International Council on Clean Transportation – ICCP).

Neprofitno telo ICCP predstavlja organizaciju koja na naučnim osnovama procenjuje kompatibilonst ekološke podobnosti i energetske efikasnosti različitih vidova transporta. Upravo je ova organizacija zaslužna za obelodanjivanje bruke Volkswagena s prevarom kupaca i regulatornih tela u vezi s lažno deklarisanim emisijama dizel vozila.

„Naša je procena da će svi glavni proizvođači automobila, pri čemu mislimo i na alijanse i grupacije, dostići proklamovane emisione ciljeve za 2021. godinu,“ kazao je generalni diretkor ICCT-a Peter Mok, što smo mogli da vidimo u objavi na društvenoj mreži Twitter. Za koliko su bolji rezultat od ciljanog ostvarili proizvođači, može se proceniti na nekih 4 grama pog kilometru, a možda čak i više od toga. Shodno tome, deluje da neće biti kažnjenih kompanija po ovom osnovu. „Impresivno je koliko je regulativa Evropske unije efektivna,“ napisao je Mok.

Razlog zbog kog su proizvođači uspeli da dostignu ciljeve leži u većem udelu baterijskih i plug-in hibridnih vozila u prodajnom miksu kompanija, u odnosu na prognozirani. Tako je prosek novih elektrifikovanih vozila na godišnjem nivou natprosečno uvećan, pa se može reći da je svako deseto novoregistrovano vozilo pripadalo kategoriji električnih (onih s lokalnom nultom emisijom). Daljih 9% se odnosilo na plug-in hibride. Samo godinu dana ranije (2020), ove vrednosti su bile na nivou od 6% (BEV) i 5% (PHEV).

Kako bi dostigli zakonska ograničenja u pogledu isparenja ugljen-dioksida, proizvođači automobila su bili prinuđeni da se posluže brojnim trikovima, doduše zakonitim. U izveštaju koji je izdao ICCT se citira formacija takozvanih saveza (pulova) s drugim proizvođačima, kao ključnim elementom u ispunjenju normativa. Čist primer je Tesla koja se našla u istom savezu s Hondom i kompanijom Jaguar Land Rover (JLR), za šta su Amerikanci dobili novac, dok su Japanci i Britanci uspeli da se kvalifikuju kao ekološki podobni proizvođači, iako to zaista nisu.

Organizacija Transport & Environment je u novembru koji je ostao neposredno iza nas, objavila studiju o tome kako su Daimler i BMW uspeli da se kvalifikuju kao entiteti koji ispunjavaju klimatske ciljeve. Naime, za proizvođače čija gama uključuje nesrazmerno veliki broj teški modela, u primeni su blaži kriterijumi za flotne emisije ugljen-dioksida. Da to nije bio slučaj, nema magije kojom bi Daimler i BMW uopšte mogli da ostvare emisione ciljeve za 2021. godinu.

Pride, i plug-in hibridi uživaju privilegovan tretman u ovom smislu, ali je jasno da vozila iz tog segmenta često emituju i više štetnih jedinjenja od onih koja nemaju nikakvu električnu ispomoć, i to usled preteških baterija i retke dopune istih, ili odsustva mogućnosti brze dopune, baš kod nekih skupocenih modela s povišenom pozicijom sedenja i oznakom nemačkih premijum marki.

Zahvaljujući ovim „rupama u zakonu“ usporava se tranzicija ka čistom transportu, a ekološke organizacije pozivaju javnost i zakonodavstvo na iskreniji i dosledniji nastup u promociji čistog transporta budućnosti.

AutoRepublika

(262)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Do ovog teksta sam se zaista pitao kako je Honda, koja u Evropi nema u ponudi PHEV vozila ( a ni trenutno ponudjena hibridna vozila joj nisu baš neko posebno „zlatno emisije“ ), uspela da se uklopi u propise o flotnoj emisiji.
Kad ono – cvrc – emisioni savez 🙂
A za BMW i Mečku – mogu posebna pravila ?

E, *ebo vam ja tu vašu „ekologiju“

Branko

Pa Morone, Honda je problem riješila novcem (platila Tesli). A da nije, riješila bi ga sa više novca: platila penale EU 🙂

moron

Zakonodavac je ovde ispao baš veoma glup.
Jer, ekološki grešnik u toj priči u obe varijante plati za oprost greha i da postane čist u duši, ali primalac novaca u tim varijantama nije isti i prosto ne razumem kako je ekološki Bog sebi dozvolio takav gaf u svetoj knjizi … 😀