1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Istraživanje: Alfa Romeo je treći najpouzdaniji brend na američkom tržištu
Istraživanje: Alfa Romeo je treći najpouzdaniji brend na američkom tržištu

Istraživanje: Alfa Romeo je treći najpouzdaniji brend na američkom tržištu

8.11K
23
Podelite sa prijateljima:

J.D. Power se smatra jednim od „svetih pisama“ na američkom tržištu kada se priča o analiziranju pouzdanosti automobila. Zajedno sa Consumerom Reportsom, J.D. Power je taj koji nam donosi svake godine detaljan izveštaj o tome koji četvorotočkaši se najmanje kvare i sa kojim od njih su vlasnici najzadovoljniji.

Oni tvrde da svake godine pošalju preko milion pisama na kućne adrese gde se od vlasnika zatraži da daju svoje ocene na račun vozila koje poseduju.

Njihovo istraživanje je u dve kategorije. Jedno od njih je takozvani „dugometražni test“ na vozilima starim tri godine, kada istraživači vlasnike pitaju koliko su zadovoljni svojim četvorotočkašem u tom periodu. Postoji i ona druga kategorija koja se zove „početna“ i ista pitanja su upućena novim kupcima tokom prvih 90 dana vlasništva automobila.

J.D. Power je upravo objavio rezultate na temu zadovoljstva kupaca tokom prvih devedeset dana posedovanja i na listi dominira Stellantis. Francusko-nemačko-britansko-italijanska-američka alijansa je zauzela prve tri pozicije, a predvodi je brend Dodge. Tako nešto i nije iznenađenje, pošto Dodge u svojoj ponudi ima svega tri modela i nijedan od njih se nije značajnije promenio tokom poslednje decenije.

U takvim uslovima je očekivano da su uklonjene gotovo sve mane i da je automobil bez greške. Vlasnici Dodgea su prijavili 140 problema na isporučenih 100 vozila, a prate ga Ram i Alfa Romeo. Italijanski proizvođač vozila je svakako najveće iznenađenje pošto smo navikli da ga redovno vidimo na samom dnu, ali ovaj put mu je za malo pobegla zlatna medalja. Možda još veće iznenađenje je podatak da je brend poznat kao sinonim za pouzdanost, a to je svakako Toyota, ispod proseka, kao i Hondina luksuzna divizija Acura.

Svi se verovatno pitaju „pa šta se može pokvariti posle samo tri meseca na novom vozilu“ i bićete sasvim u pravu. Jako malo vlasnika se žalilo na mehaničke probleme, a kritike su uglavnom upućene na račun elektronike. J.D. Power kaže da kako četvorotočkaši postaju sve komplikovaniji zahvaljujući tome što kupci uvek zahtevaju najmoderniju i najnoviju tehnologiju, upravo je većina zamerki baš na račun toga.

Konkretnije, vlasnici će reći da je komunikacija njihovog automobila sa mobilnim telefonom jedna od glavni karakteristika, a pritom takav detalj donosi i najviše kritika. Što više savremene tehnologije automobil ima, to su i veće šanse da će se nešto pokvariti i J.D. Power kaže da u današnja vremena ne treba imati brige da će se motor ili menjač pokvariti, ali vas može izluđivati Apple CarPlay ili Android Auto.

Nezadovoljstvo kupaca je inače naglo skočilo tokom poslednjih godina. Ova lista nam pokazuje da prosečan automobil ima 192 „problema“ na 100 vozila dok je takav prosek bio „svega“ 162 pre samo dve godine. Ali na kraju dana, Stellantis može da slavi i to pretežno Alfa Romeo, pa ne sumnjamo da će koristiti ove brojke i za marketing.

AutoRepublika

(8109)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

23 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

Statistika je divna stvar, često viđamo reklame gde je 9 od 10 žena zadovoljno nekim proizvodom, a svi mi znamo žene, takav nivo zadovoljstva međ ženama NE POSTOJI.

Drago mi je da AR ima dobru statistiku, ali koliko kupaca je kontaktirano, koliko automobila AR je prodato…

moron

Lexus je pouzdaniji od Toyote i on je iznad proseka, Toyota ispod.
Kod Honde I Acure je kontra. Honda iznad proseka i pouzdanija od Acure, a ona ispod proseka.

Matija

Vazan poen za novi imidz Alfe! Kada bi Alfa pre 2030 izbacila Djuliju sa novim dizajnom popela bi se jos vise na top listi proizvodjaca!

Njegova Visost!

A nego? Nek crknu dušmani!💚🤍❤️💪

J4ZZ3R

Jesi umestio tortu da počastiš ekipu? Ko sretniji od vlasnika BMW 🙂

Njegova Visost!

Trenutnog vlasnika! 🍨 Evo vam slaja, torta je skupa s obzirom da sam ko Šeki, bez posla.

Renault Terminator

Izgleda da su popravili kvalitet,sad više ne pišaju ulje odmah na fabričkoj traci,već kada siđe sa proizvodne trake.Naravno da su vlasnici zadovoljni,napredak kvaliteta je očigledan😂
comment image

Jovan

Druze mozes to da kazes ako si nekada vozio bilo koji model AR..ali ocigledno nisi…malo mi te i zao zbog toga… Sportski pozdrav…

Renault Terminator

Još mi samo ta nesreća fali u životu,da budem „ponosni“ vlasnik Alfe🤣.Žali ti mene i dalje,samo da mi pokvarene Alfe po cesti ne smetaju više,uvijek se neka nađe pokvarena na cesti kada mi je zadnji pravac i pravim pauzu😂.Već počinje biti frustrirajuće,zar je moguće više..

Dejan

Ako voziš renault ne znam šta bih ti rekao…a smeš da uopšte pomeneš alfa romeo…

Renault Terminator

Ma ja ti vozim šta stignem,od aviona,kamiona,helikopetra,svemirskog broda,kredenca😁…

'79 DeVille

Jeste, vidi im se baš po broju prodatih vozila…

Šomi 021

Najviše se proda lav i jelen pivo pa ne znači da su i naj bolja piva na tržißtu

'79 DeVille

Poslovni model JD Power, Consumer Reports, is slicnih je cista prevara, ali nista nelegalno ne rade. 9 od 10 zubara kaze da je odredjenja zubna pasta bolja nego nikakva. Uvek ce se naci 9 zubara da tako nesto izjavi, uz novcanu nadoknadu naravno. Avio kompanije su tek prica za sebe. Sto se metoda tice: Prvo, mnogo nedostataka postoji u metodologiji koju JD Power primenjuje u skupljanju podataka. JConsumer Reports sa druge strane primenjuju znacajno bolju metodologiju. Drugo, svi lazu i mazu, sa ciljem prodaje prava na pozivanje na njih. Mnoge firme placaju ogromne sume novca za pravo da koriste JD… Pročitaj više »

Quadrofoglio v6 90' stage 2 770ks

Samo da se zna da alfa giulia drži rekord za naj brzi krug na nirnburgringu, naravno qudrofoglio, a ne nenadjebivi 1,9 JTD. Svabe se trude da što manje objavljuju taj podatak zbog svoje autoindustrije, ali istina je takva da je detelina ovaj put ponizila i amg, i M, i rs audi pa čak i porse carreru

Renault Terminator🇷🇺Z

To je bilo 2015 godine..7:32 ..i poslije tog kruga morala se raditi generalka🤣.. Alfa Romeo ne može da ponizi ni jednu Kiu iz Južne Koreje a kamoli nekog drugog😂.. Taj rekord su davno oduvali momci iz Bembarinog M odjeljenja i to još iste te godine modelom M4 GTS sa vremenom 7:27.Pa im to nije bilo dosta,pa su sa M4 Competition G82 xDrive 2021 godine ponovili skoro indentično vrijeme,7:28.Pa da ne bude dosadno,momci iz M odjeljenja 2021 godine pustiše iz svoje štale na ring M5 CS koji pravi vrijeme od 7:29.I 2022 godine M4 CSL pravi vrijeme od 7:15 što je… Pročitaj više »

Cuore sportivo

Kakva si ti neznalica terminatoru poredis m4 sportsko auto i sedan sa 4 vrata. Bravo. Ti mi naso ovdje komentarisat, osnovne stvari ne znaš!

Lala

159 po istrazivnju i testovima bolji auto od Bmw serije 3 to godiste mislim da je e90. Alfa bar nema eko kozu tj skaj

'79 DeVille

BMW 3 series nudi vrlo solidnu prirodnu kozu (Dakota/Vernasca). Zavisi od modela i paketa opreme.

Sta zanci bolji auto? Brzi? Udobniji? Manje curi ulje?

Sto se tice istrazivanja i testova bilo bi lepo navesti izvor infromacija.

Njegova Visost!

Pa evo članak je naveo informacije, kupci su zadovoljni, ne kvari se ništa hvala Bogu, a znaš kakvi su Ameri. I to je model iz 2016 ( u svojoj osnovi) utegnut svih ovih godina. I opet taj podatak nije dovoljan? Pa ne znam šta više da se kaže….

'79 DeVille

Statistika je kraljica poluistina i lazi. Bez informacija o velicini primerka i metoda eliminacije granicnih vrednosti i kalkulacija bitnih statistickih atribute vrlo je tesko uzeti ovakve i slicne rezulate za ozbiljno. Valjda je vecini jasno da je ova lista pravljena u svrhu marketinga. Ako odete na web site Alfa Romeo USA (https://www.alfaromeousa.com/) u levom donjem uglu cete naci logo JD Power. Ono sto necete naci je koliko Alfa Romeo placa privilegiju da koristi JD Power referencu. To je tajna, ali neke firme placaju visemilioinsku godisnju pretplatu. Suma sumarum, kupci i jesu i nisu zadovoljni (to zaista ne mozemo da utvrdimo);… Pročitaj više »

GopTear

Problem 159ke je veoma losa paleta motora koja ne nudi nikakvo uzbudjenje za posedovanje automobila osim Djudjarovog dizajna. Sve je tromo za 159ku pa cak i 1750TBi koji ubrzava od 0-100km/h za porazavajucih 7.5 sekundi i to u idealnim uslovima sa P Zero gumama.

Alex

Vlasnik sam BMW-a kupljen nov 2020 god zelim da odma rezimiram da ne bude da sam vlasnik Alfe il Fan alfe. Ovako sto se tice Alfa sa Giuliom napravili su veliki korak,pokojni Sergio Marchione je imao jednu ideju da bude korak do BMW 3,njegova ideja je postala stvarnist ne da su pretigli BMW 3 nego i nadmasili pp Kvalitetu unuteasnje izrade,upravljenje je bolje od BMW to mogu da potvrdim i svako ko je probao Giulia i Novu 3 ku moze to da potvrdi,motori diesel Multijet znamo da su najbolji na trzistu,i sta dalje da filozofiramo o Alfi,nema potrebe. Dakle Alfa… Pročitaj više »