1. Home
  2. Prezentacije
  3. Prezentovan krosover Audi Q8 e-tron
Prezentovan krosover Audi Q8 e-tron
1

Prezentovan krosover Audi Q8 e-tron

431
1
Podelite sa prijateljima:

Planirana modernizacija električnog krosovera zvanog Audi e-tron, a koji je prodat u tiražu od preko 150 hiljada primeraka tokom četiri godine proizvodnje, poklopila se s promenom naziva. Pristećete se da je e-tron bio prvi masovno proizvedeni električni automobil Audija, pa je zato kompanija i odlučila da mu daruje jednostavno ime, bez ikakvog građenja veze s bilo kojom serijom unutar brenda. U ovom smislu, Bavarci su se poslužili analogijom s kupeom legendarnog imena Audi Quattro, a koji je otvorio priču integralnog pogona za četiri prstena, još tokom osamdesetih godina prošlog veka.

Međtutim, u ovom trenutku gama integriše već nekoliko „e-tronova“: sedan e-tron GT; Q2 L e-tron, Q4 e-tron i SUV Q5 e-tron. Pride, još je električnih vozila u fazi razvoja, pa je promena u dodeljivanju naziva bila nužna. Kako bilo, e-tron je ponovo prilepak na porodici modela s oznakama Audija Q8.

Audi SQ8 Sportback e-tron quattro

Međutim, ovo što se dogodilo nije dovelo do većeg stepena objedinjavanja sklopova i komponenti unutar porodice noviteta, pa tako benzinski i dizel modeli Q8 s električnim imenjakom dele samo elemente šasije i elektronike koja igra ulogu u unutar-kabinskim sistemima.

Ipak, bivši e-tron se sada zove Audi Q8 e-tron, dok je kupeolika varijanta nazvana Audi Q8 Sportback e-tron, uz napomenu da je i moćni e-tron S sada nazvan Audi SQ8 e-tron.

Promena na spoljašnosti vozila je bilo malo, pa su tako novi branici, dok je prednja maska došla s većim saćem i stilizovana je po ugledu na model Q8. Zatim su tu i uvećani difuzor na zadnjem kraju, a nov je i stil naplataka. Po prvi put je na okvirima vrata, odnosno na središnjem stubu, ugrađen natpis s punim imenom modela, a ova praksa će se proširiti kroz celu modelnu gamu.

Moćne verzije iz porodice, one s oznakom SQ8 nude rešetku hladnjaka u jednoj boji kao i okvir iste, dok su kod drugih Q8-ica ove komponente u više nijansi.

Kojim taze perjem će biti darovan novitet je razmotreno pažljivo, pa je u te svrhe korišćen i vazdušni tunel, a pride je i kod podvozja prerađena konfiguracija zakrilca i spojlera. Kao rezultat ovih promena dobili smo koeficijent otpora vazduha Cx koji je kod osnovnog krosovera snižen sa 0,28 na 0,27.

Kod modifikacije s oznakom Sportback, a koja je dobila dodatne oplate u zoni zadnjih točkova, ovaj pokazatelj je poboljšan sa 0,25 na 0.24. Ukupna dužina krosovera je uvećana sa 4.901 na 4.915 milimetara.

Modernizaciji je izložen i segment koji se tiče električnih sistema. Verzije s duetom motora poseduju novu jedinicu na zadnjoj osovini. Broj namotaja u motoru je uvećan sa 12 na 14, što je ishodovalo sniženom potrošnjom energije. U bazičnom modelu s oznakom Audi Q8 50 e-tron quattro, ukupna snaga dve pogonske jedinice je narasla sa 313 konjskih snaga i 540 njutn metara obrtnog momenta, na celih 340 ks i 664 Nm.

Pride, efektivan kapacitet trakcione baterije je uvećan sa 64,7 na 89 kWh, pa je i momentalno to imalo odraza i na autonomiju vozila koja je impresivnija i više nije 341 kilometar koliko je bila pre ažuriranja, već je 491 km po kalkulaciji dobijenoj primenom pravila iz ciklusa WLTP. Domet verzije Sportback je 505 km.

Varijetet nazvan Audi Q8 55 e-tron quattro, nudi dva motora identične snage kao i ranije, što će reći da raspolažu s 408 ks i 664 Nm. Pride, krosoveri s indeksom Audi SQ8 zadržavaju pogonski sklop koji objedinjuje trio elektromotora, s dva  nezavisna električna agregata pričvršćena na zadnjoj osovini.

Vršna snaga motora nije promenjena i iznosi 503 „konja“ i 973 Nm. Obe modifikacije će posedovati novu bateriju iskoristivog kapaciteta od 106 kWh umesto 86,5 kWh. Stoga je značajno narastao i domet s jednom dopunom, pa nije više 436 već je 582 kilometra (kod verzije s dva motora), dok je on kod tromotornog SUV-a sada 494, umesto nekadašnjih 370 km.

Performantna, kao i verzija s indeksom Sportback nudi 600 odnosno 513 km autonomije, redom. Maksimalna brzina dvomotornih primeraka je ograničena na oko 200 km/h, dok oni s motorom više mogu da polete i desetak kilometara na čas više.

Električni pogonski sklop

Običan punjač (AC) i dalje apsorbuje struju od 11kW, dok se uz doplatu dobija mogućnost priključka na izvor od 22kW. Ali, snaga brzog, DC punjača je uvećana, pa od 120 do 150 kilovata za bazičnu verziju ide do 150 i 170 kW za ostale modifikacije.

Prenosni odnos upravljačkog mehanizma je izmenjen pa je upravljanje postalo izoštreno dodatno. Postavke sistema vazdušnog ogibljenja su takođe revidirane, a što je već standard. Pride, visinu karoserije je moguće podešavati u izdašnom rasponu od 76 milimetara.

Ali, zato nije bilo značajnih novina kod uređenja putničke kabine. I dalje su tu na čeonom panelu tri ekrana (za instrumentaciju, multimedijalni siste i kontrolu klimatizacije) a njihove dimenzije su iste. Na listi opcionala se nalazi i projekcioni ekran. Ažurirani su samo materijali upotrebljeni u završnoj obradi.

Na primer, sada je kupcima omogućeno da poruče novu kombinaciju presvalka za sedišta s mikro vlaknima izvedenim od recikliranih plastičnih boca. Isti, to jest reciklirani materijali su upotrebljavani i za izradu materijala koji ima namenu izolacije od buke, kao i za presvlačenje poda.

Predaja baterijskih vozila s oznakom Audi Q8 e-tron će biti pokrenuta tek sledeće godine. Prvo tržište je nemačko, gde će se automobili moći videti kod distributera u februaru. Početna cena: 74,4 hiljada evra.

AutoRepublika

(431)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

U zapadnim medijima svi pocinju svoje komentare recima da je Audi e-tron bio na „face liftingu“. U prevodu to oznacava tretman uklanjanja bora. Medjutim, posle ovog tretmana zakljucujem da ih je e-tron dobio jos vise: – veliki nabor na stranicama karoserije je ostao, i ako je estetski i funkcionalno sasvim nepotreban. – Na prednjem delu vidi se gomila „bora“, tj. gomila dizajnerskih detalja koji nemaju nikakvu vrednost vec samo vizuelno opterecuju. Izgled prednjeg dela podseca me na neku groficu koja je svoju mladost davno ostavila iza sebe pa zlatom i dragim kamenjem skrece pogled posmatraca sa svoje starosti. 🙂 Pitam… Pročitaj više »