1. Home
  2. Prezentacije
  3. Predstavljena nova Toyota Prius
Predstavljena nova Toyota Prius
29

Predstavljena nova Toyota Prius

2.59K
29
Podelite sa prijateljima:

Prvi svetski serijski proizvoden hibrid je napunio četvrt veka ove godine! Počev od te 1997. godine, Toyota Prius je isporučena u tiražu od 5,05 miliona primeraka širom sveta. Japanci su izračunali da je flota tih vozila doprinela tome da ukupne globalne emisije CO 2 od tada do danas budu niže za 82 miliona tona, u poređenju sa situacijom u kojoj bismo bili da je Prius bio klasičan benzinac.

Toyota je pre par godina zašla u aktivnu fazu razvoja električnih automobila, ali su oni i dalje skupi i nepraktični za svakoga, pa je nastavla da radi na daljem razvoju hibrida, koji su se dokazali u eksploataciji. Tako je danas i predstavlje Prius pete generacije.

Dobro došao, spektakularni Prijuse!

Naša reakcija je upravo onakva kakvu je i želeo razvojni tim japanskog brenda. Prius je zamišljen da privuče kupce, a ne samo one koji su obojeni zelenom bojom. Automobil ne bi trebalo da bude samo sinonim za malu potrošnju, već i estetski privlačan komad, a ovaj to definitivno jeste.

Stiže u obliku liftbeka s petoro vrata, kakav je uostalom još od druge generacije. Međutim, klinasta silueta sa čistim linijama i velikim točkovima, a koji uključuju felne prečnika do čak 19 inča, je potpuno prerađena.

Između osovina je sada za pet santimetara duži razmak i iznosi 2.750 milimetara. Poređenje se tiče odnosa s prošlom iteracijom Prijusa. Novi liftbek je i za 25 mm duži automobil, pa sada meri 4.600 mm, a pride je i za 20 mm širi (1.780 mm) od prethodnika. Uz sve to, novitet je niži za 40 mm, što će reći da se u visinu prostire na 1.430 mm.

Zadnji prepust je sveden na 50 mm kraći detalj, ali je zato onaj napred porastao za 25 mm. Bazični hibrid (HEV) i plug-in hibrid (PHEV) nude ujednačen izgled, ako izuzmemo stil felni jedne i druge modifikacije.

Prius je pre sedam godina postao prvi Toyotin model utemeljen na modularnoj arhitekturi TNGA (GA-C platforma). A sada je novi hibrid prv koji će okušati sreću na modernizovanoj tog tehnološkog postignuća zvanog TNGA. Dakako, sama arhitektura ostaje ista: Mekferson napred, nezavisno oslanjanje s dve poluge nazad, dok je trakciona baterija uglavljena ispod zadnje klupe.

Ali, ono što je ovde od izuzetnog značaja, jeste to da je težište niže, a da je uz to i ojačana čvrstina karoserije. To Prius približava vozačkom snu. Barem onih likova koji uživaju u vožnji.

Za ovog proizvođača osobena hibridna transmisija s elektromehaničkim varijatorom, koji objedinjuje moć benzinskog i električnog motora, ostala je u upotrebi. Kompanij i dalje karakteriše Prius kao najviše efikasan hibrid u klasi kojoj pripada.

Bazična verzija nastavlja da se oslanja na benzinski motor zapremine 1,8 litara, ali je najveća moć pogonskog sklopa ojačana sa 122 na 140 konjskih snaga. Po prvi put ćemo videti i hibrid sa dvolitarskim atmosfercem i njegova snaga dostiže cifru od 193 „konja“. Ubrzanje do „stotke“ Prijusa s dva pogonska sklopa će trajati 9,3 sekundi i 7,5 sekundi, redom. Uz dopjatu je moguće dobiti i sistem koji obezbeđuje pogon na obe osovine. Toyota sistem naziva E-Four a omogućen je zbog ugradnje zasebnog električnog motora na zadnjoj osovini.

Na vrhu ponude će se, uostalom kao i ranije, naći verzija zvana Prius PHEV plug-in hibrid. Ipak, pozicija ove modifikacije je ponovo promišljena i sada to više nije samo „Prius s priključkom“, već prva zujalica, takozvana hot verzija. Pod haubom se nalazi dvolitarski atmosferski benzinski motor iz porodice Dynamic Force. Razvija 148 konjskih snaga.

Ono što vozilo čini vrelim jeste trakcioni električni motor koji po snazi prvi put u istoriji prevazilazi motor s unutrašnjim sagorevanjem goriva i nudi 160 „grla“. Zbirna moć dva agregata iznosi 223 konjskih snaga umesto nekadašnjih 122, koliko je obeležavalo prošlu generaciju ove varijante. Takav Prius do „stotke“ dobaci za 6,7 sekundi.

Razvojni tim tvrdi da je potrošnja ostala na istom nivou kao ranije, ali je zato kapacitet litijum-jonske trakcione baterije ojačan sa 8,8 na 16,3 kWh, pa je i autonomija u bešumnom režumu uvećan za jedan i po puta.

Enterijer je u potpunosti prerađen i sada je više tradicionalan. Instrumentacioni klaster (priređen na sedmoinčnom ekranu) više nije na središtu čeonog panel, već je pravo ispred vozača, iako je lociran iznad obruča upravljača. Ručica menjača je izmeštena s konzole na središnji tunel.

Kontrolni panel dvozonskog uređaja za klimatizaciju poseduje dugme koje je podložno pritisku i nudi zaseban displej. Konstruktor je ovakav dizajn s tri mesta za praćenje i upravljanje, nazvao „ostrvskom arhitekturom“ (Island Architecture).

Prius je sada opremljen s dva priključka za belu tehniku koja se koristi u domaćinstvu i to će značiti mogućnost priključenja električnih uređaja koji konzumiraju ne više od 1.500 vati. Jedan priključak je lociran u putničkom odeljku, dok je drugi u prtljažniku. Što se tiče verzije koja podrazumeva dopunjivi hibrid, može se poručiti sa solarnim panelom koji je ugrađen u panoramski krovni otvor i koji pod idealnim uslovima može obezbediti dodatnih (besplatnih) 1.250 kilometara vožnje godišnje.

Takođe, takav Prius pruža i funkciju prethlađenja kabine, što je podesno dok je automobil na punjaču, pa se ne troši snaga baterije na rad klima uređaja. Oprema uključuje i koktel elektronskih pomagala koja Japanci objedinjuju kroz naziv Toyota Safety Sense, Integriše kameru napred i sistem za automatsko parkiranje, kojim se upravlja daljinskim putem, preko upravljača.

Novite iz Toyote, Prius će biti premijerno prikazan uživo, koliko već sutra na Salonu automobila u Los Anđelesu. Debi je upriličen u matičnom Japanu. Prve hibridne modifikacije stižu na tržište već ove zime, dok će druge verzije stići na proleće 2023. godine.

Dodatno vredi reći da će Evropljani, kao i stanovnici nekih drugih regiona, biti u prilici da poruče samo najmoćnije verzije Prijusa. Zašto je tako odlučila Toyota, pojma nemamo.

AutoRepublika

(2587)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

29 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
YugoFlorida

Ne izgleda loše. Čini se kao da je uzet izgled 2. i 3. generacije kao osnova prilikom dizajniranja. Drago mi je da se Toyota drži svojih principa prilikom razvoja automobila i ne dozvoljava da im neko ko se u to uopšte ne razume diktira kako da rade.

Bungi

Dizajn je očigledan napredak u odnosu na prethodnu generaciju.Kosa linija od dna pradnjih vrata , prednja i zadnja svjetla su pun pogodak.Skrivena zadnja brava vrata već viđena na Alfi, Seatu, Hondi, Renou,..je sasvim nepotrebna.Sav auto izgleda nekako masivnije u odnosu na prethodnika.Vrlo dobar posao !

moron

Da je barem novi Prius Plus …

Matija

Dizajn je veoma originalan i dopadljiv, auto privlaci paznju! Prednje staklo je preterano nagnuto tako da u pogledu sa strane prednji deo kabine izgleda kao prignjecen. Obicno putnici pozadi imaju problem sa nedostatkom prostora za glavu, kod Prijusa ce biti obrnuto jer je krov napred nizak a pozadi „naduvan“. Sa stanovista aerodinamike ovo je „neprirodna“ forma. Cim se pojavi otici cu da ga vidim „uzivo“.

s mile

„neprirodna“, ali dobra, ili loša….

Matija

Rec „neprirodna forma“ upotrebio sam zato sto svi mi uporedjujemo aerodinamicnost objekata sa formom „kapljice“ – napred je voluminozan deo a nazad konusan „rep“. Kod Priusa kabina ima obrnutu formu. Da li je ovako veliko i nagnuto staklo dobro? – Sa stanovista aerodinamike nije vrhunsko resenje ali predpostavljam da su momci iz Tojote ispitali auto u aerodinamickom tunelu i da je (nekim cudom) sve u redu. – Veliko i jako nagnuto staklo propusta veliku kolicinu Sunceve toplote, klima ce da potrosi puno energije. – Po kisi i snegu brisaci moraju da obrisu veliku povrsinu i to velikom brzinom. Opet potrosnja… Pročitaj više »

Izmenjeno 1 godina pre od strane Matija
BB

Kad vidim ove tvoje pobrojane opise, sjetim se Omege B. Vjetrobran dug k’o gladna godina, zimi gornji dio uvijek bijel od magle, pokojni otac i ja se stalno svađamo da isključim odmagljivanje šajbe je ga ubi u sinuse, ljeti se onaj metar instrument table toliko ugrije da klima se pati dugo vremena dok dovede temperaturu u normalu. Odem u Hercegovinu, temperatura 40 stepeni, ostavim Omegu i provozam se Bubom pd punca, i onda shvatim zašto stara auta nisu imala klimu… Što će im za pedalj vjetrobrana 😉…
Zato mi se svidio onaj Citroen Oli 😀

DUDE

Dizajnom jako podseca na Hondu Civic devete generacije.
Konacno i jedan Prius lepo i elegantno da izgleda.

Mislim da je ovo poslednja generacija Priusa koja ce biti hibrid/PHEV…posle nje samo elektrik.
Znajuci Toyotu, sad ce da zacepe neku cenu tipa 40.000eur za osnovni model.
Ostaje otvoreno pitanje: zasto bi neko kupovao prius ako Toyota vec nudi BZ4X za iste pare?

moron

Ne može nova PHEV Toyota sa 223 ks da košta samo 40 hiljada, kada i obična hibridna Corolla sedan sa 122 ks može da košta i više od toga …

BB

Ma ima da nasviraju cijenu kao za sportski spram te snage, onda će na to da se nadoveže dizajn koji jeste atraktivan (koliko može to Prius) ali koji će biti katastofa što se tiče ergonomije i na kraju će prodaja biti minorna. Ranije se njegova ekonomičnost i tehnologija cijenila posebno, ali sad hibrida ima k’o pljeve… Me zauzima više istu poziciju na tržištu kao ranije ..

TheStig

Ma nije to nikakva snaga. To su kilava vozila. Imaju ekogume, teski ko mrcine i ne mogu preko 180 na AP. Jos kad cujes kako se cvt dere hoces da izadjes napolje od muke. A kad izadjes napolje zaspis od dosade kako izgleda. Kazu danas u BiH bilo predstavljanje Corole Cross, kazu bice best seller i 70 odsto prodaje ce biti AWD model za 80 000 hahahah. Pitam se jesu li gledali da su svi drugi SUV manjinski AWD.

BB

Ma ne interesuje njih snaga ali interesuje cijena 😉

Meni gazda pokazuje i tu Corolu Cross 😉. Alu ja sam nešto skroman 😜

TheStig

Toyota Purosangue 😀

J4ZZ3R

Ovako sam nekada zamišljao automobile u budućnosti, ako se neko seća emisije BEYOND 2000.
E sad meni ovo liči na kombinaciju Civica 8 generacije i Insighta, bukvalno kao da su dizajneri gledali preko plota.
Što se tiče enterijera, evo prvog proizvođača koji je kopirao Pežoov i-cockpit, drug MRN če biti oduševljen:)

TheStig

Meni cockpit toliko ne smeta ali najveci problem koji Toyota ima je da ne zna napraviti sjedista. Bez obzira na paket i vozilo izgledaju kao govno 😅

moron

Ja svakako nisam ciljna grupa Priusa tako da je nevažno šta ja o tome mislu.
Ali, vezano za i-cocpit, pogledaj test pežoa 5008 koji je pre oko 3-4 godine radio Juraj Šebalj i obrati pažnju šta je rekao npr. za same „kontra cajgere“ ( što, recimo, takodje koristi i BMW ).
Oprilike, da njegov mozak ne može da akceptira takav prikaz podataka. To je samo jedna od stvari koja i meni strašno smeta.

J4ZZ3R

Ne, ne, ne, ti si rekao da dokaz zašto i kokpit ne valja je to što ga NIKO još uvek nije kopirao, a evo najveći proizvođač automobila na svetu ga je kopirao i to ne u nekom low cost modelu nego u doslvnom flegšipu u smislu originalnosti, Toyoti Prius.

Ja se slažem da je Civic bolja kupovina, ali ovaj hibrid uopšte nije loš

moron

Kotra cajgere nije izmislio pežo, tako da ih BMW nije „kopirao“ od pežoa, niti jedini BMW uz pežo koristi kontra cajgere.
Kontra cajeri su počeli pre pežoa (pa napušteni ), a danas ga koriste ga još neki ( npr i Genesis G80 ), ali pežo je uspeo da „spoji“ i kontra cajgere i i-cocpit. Drugi to nisu „uspeli“, pa ni ovaj Prius.
Ja o obe stvari mislim sve najlošije, ali, to je ipak delom i stvar ukusa, ali i doživljaja ergonomije.

Rikošet

Na bih da vam kvarim argumentaovanu raspravu, ali samo da ponudim par činjenica… Na 03:58 čovjek priča o instrumentima i kaže da ne vidi ništa od volana. Čini mi se da je prosječno građen… https://www.youtube.com/watch?v=Mabrlt9aoU0 Određeni postotak ljudi može da očitava iCocpit, ali mnogo veći ima problem. Ponoviću opet priču, koju sam čuo od prodavca Peugoet vozila. Kada je predstavljen prošli 308 devet od deset kupaca, koji su ušli u salon su ga pitali može li se doplatiti veći volan i on sam se čudio što ga nisu ponudili kao opciju, jer bi tako kaže fino zaradili… Koncept klasične instrument… Pročitaj više »

Izmenjeno 1 godina pre od strane Rikošet
J4ZZ3R

Kao i uvek lepo i sistematično si ti sve posložio i analizirao. Ja uopšte ne pričam o kontracajgerima, kontracajgeri su što bi rekli amerikanci običan gimmick (što mrzim kad neko upotrebljava stranu reč da nešto objasni, a evo ja to činim 🙁 izgleda da smo baš kulturno bombardovani i porobljeni od anglosaksonaca). Što se tiče i kokpita, ja se malo šegačim sa drugom moronom koji apriori odbija novine i jasno mi je da je i kokpit generalno besmislen kao redizajniranje kruznice da bi dobio još bolju kruznicu, ali neko moje stanoviste je da veliki broj ljudi (po meni znatno veći… Pročitaj više »

Izmenjeno 1 godina pre od strane J4ZZ3R
Rikošet

Ta šansa o kojoj pričaš data im je u fazi polovnjaka i mogu da kažem da sam iskreno iznenađen koliko ljude uopšte ne uzbuđuje činjenica što ne vide instrumente. Posebno me iznenadio odgovor par djevojaka koje voze 208/308 i koje sam pitao kako vide instrumente. Većina bi me čudno pogledala i upitala, a zašto je to bitno 🙂 iskren da ti budem odustao sam od maltretiranja ljudi po tom pitanju jer sam shvatio da velika većina ne gleda na automobile i njihove funkcionalne cjeline toliko ozbiljno kao mi koji tu ulazimo u sitna crijeva… Dakle, generalni zaključak bi bio da… Pročitaj više »

BB

Podsjeti me tvoja priča na razgovor koleginice sa policijom:
– Dobro veče, jeli imate svu neophodnu opremu?
– Imam onu najvažniju…
– koju?
– Radio…
🤣😂🤣😂
Tu se razgovor i završio uz smijeh…

Rikošet

🙂 a da im mi to kažemo vjerovatno bi prošli čitav tretman od pregleda opreme na licu mjesta pa do turističkog obilaska tehničkog pregleda.

A šta ćeš kad žene imaju magiju u muškim očima…

J4ZZ3R

Terate me da uzmem GoPro i da Vam snimim kokpit 2008ice

BB

Hajde! 😜

moron

Ja ZNAM da kod 2008 i 3008 za mene NE POSTOJI PROBLEM „nevidljivih instrumenata“. Nemam ga ni kod sadašnjeg 208 mk2,kao ni kod 308 mk3. Jer je kod svih njih volan zasečen sa gornje strane. Taj sam problem imao kod 308 mk2, imam ga kod 508 mk2. Ali, čak i kada mi volan ne zaklanja instrumente, ne dopada mi se uopšte ideja i-cocpita, instrumenti „gore“, a maleni volan „dole“, u krilu. Nikako ! A da kontra cajgere se ježim, da je to nešto neopisivo. Kombinacija raznih stvari su me oterale od kupovine 308 SW mk2: – i-cocpit (i meni bukvalno… Pročitaj više »

BB

Nema šta, lijepo su ga uklopili, skoro da pomislim da to nije Toyota 🤣😂…
Ovom njihovom „Pekiju“ smeta volan za instrumente ali mu odgovara prostor, kad njega gledam djeluje kao prosttan auto. Kod mene bi vjerovatno bilo kontra… Ono što noje prikazao – kada ulazi nnaprednja sjedišta, da li je potrebna gimnastika…

Rikošet

Teško je očekivati da ova CC linija ostavlja prostora za ugodan ulazak u kabinu. Iskustvo mi govori da se u takvim modelima ala Passat CC sjedi nisko, prenisko za moj ukus i godine. Mlađima to nimalo ne smeta…

TheStig

Da prostite svi, što izmišljate toplu vodu sa pričom oko cajgera i cockpita. Pravilo, ako vjeruješ u Boga, je uvijek bilo ako nešto nije pokvareno nemoj ga popravljati. Pravilo za dobre cajgere. Prvo da su pregledni, kako za omladinu tako i za nekoga starijeg sa slabijim vidom. Da su zakloljeni od moguće refleksije sunca te da su u odgovarajućoj visini tako da se bez obzira ne visinu i proporcije tijela možeš smjestili a da instrumenti budu u vidnom polju uz pravilnu poziciju sjedenja. Instrumenti kod Peugeota su sranje obično, instrument tabla izgleda kao da se istopila i da je samo… Pročitaj više »

Izmenjeno 1 godina pre od strane TheStig