1. Home
  2. Prezentacije
  3. Dodge Challenger SRT Demon 170 sa 1.025 „konja“ – Bugatti Chiron SS ko?
Dodge Challenger SRT Demon 170 sa 1.025 „konja“ – Bugatti Chiron SS ko?
4

Dodge Challenger SRT Demon 170 sa 1.025 „konja“ – Bugatti Chiron SS ko?

767
4
Podelite sa prijateljima:

Amerikanci će se sigurno setiti perioda tokom pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka, i pominjaće ga kao najslavniji u automobilskoj industriji. Ali zapravo, vreme „mišićavih“ automobila je danas daleko svetlije i s više sjaja nego što je to bilo pre šezdesetak godina, iako su na tržištu samo tri takva modela. Pogledajmo ih samo.

Modeli Ford Mustang, Chevrolet Camaro i Dodge Challenger razvijaju preko 300 „konja“ čak i u baznom izdanju, a u onim ekstremnim verzijama, glatko prelaze cifru od 700 „grla“.

Nisu brzi samo na pravcu, što potvrđuje vreme od sedam minuta i šesnaest sekundi za Camaro ZL1 na Nirburgringu, što je jednako brzo kao ono što postiže najnoviji BMW M4 CSL.

Ali kao i nekada, mišićavi automobili su tako i danas na ivici izumiranja. Ne zato što nisu popularni, već iz prostog razloga što više ne mogu da zadovolje standarde o izduvnim gasovima. Challenger će u penziju na kraju ove sezone, Camaro sledeće, a Ford je produžio životni vek Mustangu do 2029. godine.

I zaista moramo da odamo čast Dodgeu kakvog je velikana spremio za kraj. To je Challenger SRT Demon 170 sa čak 1.025 konjskih snaga za koji američki proizvođač kaže da je brži na četvrtini milje nego veliki Bugatti Chiron SS. Biće to poslednje specijalno izdanje Challengera sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem goriva, mada nije isključeno da Dodge iskoristi takvu značku opet u budućnosti.

Demon 170 je dobio svoje ime po kodnoj oznaci takozvanog motora Hellephant C170. Ovaj motor se nudi kao zaseban atrikal i veoma je popularan među tjunerima i svima onima koji se bave restauracijom. Dodge je davno uočio da Jenkije nije toliko briga za oštre krivine, već se samo trkaju na pravcu, a Demon 170 je tu definitivno onaj koji oduševljava.

Ubrzanje od nule do 100 km/h traje samo 1,6 sekundu i pritom vozač će osetiti silu od čak 2G, što je najveća cifra ikada zabeležena u nekom drumskom modelu. U stanju je da pređe četvrtinu milje za 8,9 sekundi (za 0,2 sekunde brže nego spomenuti Chiron SS) pri brzini od preko 240 km/h, pa možda ga američka organizacija za profesionalno „drag“ trkanje NHRA ovaj put odobri. Naime, u prošlosti je standardan Demon bio zabranjen iz razloga što nije imao „roll-bar“, ali ovaj put ga ima, plus je tu i padobran da ga uspori nakon što pređe željenu distancu.


I Demon 170 pruža identičan 6,2-litarski benzinac sa osam cilindara kao i standardan Demon, ali ga odlikuje sasvim drugačiji kompresor zahvaljujući kojem je dobio povećanje snage. Ruku na srce, ovde moramo spomenuti da je zapravo razvijao spomenutih 1.025 „grla“ samo na gorivo E85, dok sa 91-oktanskom (u Evropi 95-oktansko) se može pohvaliti sa „samo“ 900 konjskih snaga. Jedini menjač u izboru je osmostepeni automatski dok je pogon na zadnje točkove.

Zanimljivo je da se Demon 170 dizajnerski ne razlikuje od Challengera sa baznim motorom V6. Sa izuzetkom pneumatika Mickey Thompson ET Street R, povećeg otvora na haubi i naravno značaka, gotovo i nema nekih promena, što će sigurno obradovati kupce.

U Americi je takozvani stil spavača veoma popularan, i odlikuje vozila koja na prvi pogled deluju mnogo sporije nego što u stvari jesu. Ne sumnjamo da će vlasnici ovog demona sigurno iznenaditi vozače Shelbyja ili Camara ZL1.

Proizvodnja će biti ograničena na samo 3.300 jedinica, od čega je 300 rezervisano za Kanadu, a ostatak za Sjedinjene Američke Države. Početna cena iznosi 98.261 američki dolar, ali pomalo iznenađujuće, Demon 170 će imati mnogo opcija po čemu ga je moguće opremiti da bude jedan od najskupljih modela Stellantisa.


Možemo tek da zamislimo šta će vam Ford i Chevrolet prirediti kao poslednje zbogom, onda kada budu slali svoje velikane u penziju…

AutoRepublika

(767)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Pedesete i sesdesete godine proslog veka smatram najkreativnijim periodom u istoriji USA. Najmanje zbog velicine i snage motora vec zbog bezbrojnih stilskih kreacija koje su bile mastovite skulpture na cetiri tocka! Danasnja americka industrija samo parafrazira vec poznate teme: Mustang, Kamaro, Cardzer, Celendzer, itd. Pumpanje snage u ove automobile ne smatram ni malo bitnim za evoluciju automobila, to je sasvim sporedan kolosek koji nema nikakvu upotrebnu vrednost. Uzgred – ne vidim razlog da ovi monstrumi moraju da izumru zbog propisa o gasovima. Prelazak na vodonik ili sinteticka goriva produzio bi im zivot bez problema.

Bungi

Ovaj „mali“ motorčić od 6200 vazdušnih komora zahtijevao bi jednu malu posebnu cisternu od 500 kg vodonika obzirom na njegovu nezajažljivu žeđ za gorivom, bilo koje vrste.Kao takav, više bi se uklopio kao pogon nekog omanjeg glisera.

Matija

Kako si dosao do 500 kg vodonika? Predpostavljam da „Demon“ ima tank od 100 litara, to je priblizno 100 kg goriva. Posto je vodonik skoro tri puta jace gorivo od benzina, bice potrebno 33 kg vodonika. Koliku zapreminu ima ova kolicina vodonika zavisi od pritiska i temperature.

'79 DeVille