1. Home
  2. Prezentacije
  3. Honda Pilot debituje poštujući novu strategiju japanskog giganta
Honda Pilot debituje poštujući novu strategiju japanskog giganta
3

Honda Pilot debituje poštujući novu strategiju japanskog giganta

1.16K
3
Podelite sa prijateljima:

Od Honde smo mogli da vidimo sasvim drugačiju strategiju tokom poslednjih nekoliko meseci. Eliminisani su svi oni bazni paketi opreme, a preostalim pakovanjima vozila su povećane cene za nekoliko hiljada dolara. Na taj način japanski proizvođač vozila nam jasno stavlja do znanja da više nije zainteresovan da prodaje vozila za šire naredne mase, već želi da krene sličnim putem koji je Mazda nedavno krerirala.

To se odnosi, ne baš na ulazak u premijum kategoriju (gde bi možda mogla) da ugrozi Acuru, ali opet na želju da bude značajno skuplja nego Toyota, Nissan i ostali narodni četvorotočkaši.


Poveći krosover Pilot je najnoviji primer takve strategije. Do sada smo videli tri generacije istog, od čega je ona sadašnja na tržištu već šest godina. Prošle godine je isporučeno 143.062 primeraka na tržištu s one strane Atlantskog okeana, ali je često kritikovan da nema baš nikakve terenske mogućnost.

Daleko od toga drugi krosoveri u ovoj kategoriji mogu nešto mnogo daleko da odu s asfalta, ali je svaki od njih imao svoje proterensko izdanje. S druge strane, Pilot je delio platformu s minivanom pod imenom Odyssey i pružao pomalo smešan klirens. To će se promeniti za 2023. godinu.

Naime, platforma je i dalje deljena sa Odysseyom, ali je značajno modifikovana da se to ne primeti. Dovoljno je videti sam agresivan dizajn i mnogi će reći da liči na luksuznu Acudu MDX. To se posebno odnosi na farove, a Honda se potrudila da ih diferencira i vizuelno, ugradnjom drugačije maske hladnjaka.

Ono što javnost najviše impresionira je novi proterenski paket opreme nazvan TrailSport. Možete da ga vidite na priloženim fotografijama noviteta, i stiže sa agresivnijim branicima, 18-inčnim felnama, pogonom na sva četiri točka i modifikovanim ogibljenjem.

Japanski gigant još nije voljan da podeli sve informacije sa nama, pa tako ne znamo koji su konkuretno „terenski pneumatici“ ili koliki je klirens, ali barem na fotografijama urađeni posao deluje impresivno. Pogon na sva četiri točka bi trebalo da bude jako sličan onom koji smo protekle godine videli na modelu Passport i u stanju je da prebaci do 75% obrtnog momenta na svaki točak.


Honda kaže da je posvetila mnogo pažnje enterijeru. Standardni monitor je 7,2-inčni u svim konfiguracijama sa izuzetkom one opisane atributom Elite, gde možemo da vidimo 10,2-inčni. Pošto Honda nema model veći od Pilota, inženjeri su imali težak posao kako da izvuku više prostora nego što je to slučaj kod konkurencije.

Tako prostora ima dovoljno za osam odraslih osoba, a druga dva reda sedišta se mogu spustiti kompletno u pod. Japanski gigant nam obećava da niko drugi ne pruža više mesta za putnike s podignutim ili sa spuštenim sedištima.

I za kraj nam je takođe poznato da će Pilot pokretati 3,5-litarski benzinac sa šest cilindara. Iako je identične zapremine kao prethodnik, Honda kaže je reč o potpuno novom agregatu i da je nešto lakši od motora koji zamenjuje. Razvija 285 konjskih snaga i maksimalnih 355 Nm obrtnog momenta dok je menjač desetostepeni automatski. Spomenućemo da je standardan pogon onaj na prednje točkove, s izuzetkom luksuznog Elitea i proterenskog TrailSporta.


Honda nam nije objavila cene, ali novinari smatraju da bi trebalo da kreću od oko 40 hiljada američkih dolara za bazni model i oko 15 hiljada najmanjih zelenih novčanica više za TrailSport. Radi poređenja, bestseleri u ovoj kategoriji kao što su Toyota Highlander i Ford Explorer su za četiri od šest hiljada „zelembaća“ pristupačniji.

Ne možemo reći da nas takva odluka iznenađujuće, jer kao što smo rekli, već smo je videli u praksi nekoliko puta ove godine, a na japanskom gigantu je da pokaže da je u pravu.

AutoRepublika

(1157)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Divno, svi se guraju u gornji dio cjenovnika, sa sve slabijim karakteristikama, donji dio ostade prazan… Pitam se ko će zauzeti taj „utility“ dio…

moron

Pošto kažete da ne znate koji su to u pitanju „proterenski pneumatici“ da iskoristimo deo informacija sa Fiat foruma:

„Honda Pilot TrailSport dobija terenski podešeno ogibljenje sa 25 mm višim klirensom u odnosu na standardni Pilot, dodatne zaštitne elemente, poboljšane uglove prilaza i odlaska, uz nove opruge i amortizere, kao i 18-inčne točkove sa Continental Terrain Contact gumamma za sve terene…“

MRN

Ova recenzija ispod, u „označenom delu“ ( počev od mesta gde je video „zaustavljen“ ), je dobar prikaz kako „stručna javnost“ forsira što veće displeje 😊

https://youtu.be/CrtooNglOLM?t=403