1. Home
  2. Prezentacije
  3. Umiše Peugeot 208
Umiše Peugeot 208
12

Umiše Peugeot 208

1.10K
12
Podelite sa prijateljima:

Hečbek Peugeot 208 je zahvaljujući rezultatima iz prošle godine postao apsolutni bestseler na evropskom tržištu. Na taj način je prekinuta četrnaest godina duga dominacija Volkswagenovog Golfa. Dakle, 207 hiljada Pežoičića s ovim oznakama je našlo kupce u 2022. Međutim, mališan iz Galije se nije održao na toj poziciji, pa statistike koje ilustruju prodaju vozila na Starom kontinentu u prvom polugođu, otkrivaju da je 208-ica tek na četvrtom mestu s kontingentom od tek 53 hiljada isporučenih primeraka.

Zabrinutost produbljuje i činjenica da je tražnja na predmetnom tržištu u analiziranom intervalu vremena nabujala za 3%. Da li će izvedeno zatezanje bora doneti povratak na tron?

Peugeot 208 pre i posle restilizacije

Tačno ono što je zadesilo bratski Peugeot 2008, snašlo je i model 208. Krosover je restilizovan pre dva meseca i brojna su rešenja koja su implementirana kod oba aduta lavića. Na primer, pogledajte sam stil eksterijera. Umesto jednorednih očnjaka u prednjem braniku, sada imamo „Adidasove“ tri trake dnevnih svetala, dok je verzija s najviše prestiža i indeksom GT dobila i nove LED lampe u tri sekcije.

Rešetka hladnjaka je postala šira i više postavljena, a više nema ni zasebnog usisnika vazduha koji je egzistirao u donjoj zoni branika. Nove signalne grupe na stražnjici su podeljene u vodoravne sekcije, dok su ti odeljci ranije bili uspravno postavljeni. Promene nisu dovele do preoblikovanja zadnjeg odbojnika.

S restilizacijom je kupcima omogućeno da biraju nove opcije za stil naplataka i oni dolaze s geometrijskim dizajnom i prečnikom od 16 ili od 17 inča. Paleti raspoloživh farbi školjke su dodate i nove nijanse. Naposletku, novi Peugeot 2008 nije dobio samo nove ambleme, već su i slova ispisana drugačijim fontom. Dužina hečbeka ostaje ista kao što je bila pre zahvata. Dakle – 4.055 milimetara.

Promene u kabini su ređe nego nekoruptivne javne nabavke u Srbiji. Multimedijalni sistem je isti kao na starijem Peugeotu s oznakom 308, ali dolazi s novom grafikom, unapređenim glasovnim pomoćnikom i funkcijom bežičnog osvežavanja.

Desetoinčni monitor je deo serijske opreme, a pre toga je bilo tako da su uvodne verzije nuđene sa sedmoinčnim ekranom. Ipak, razlike u odnosu na ponuđene pakete opreme postoje i dalje, pa skuplje varijante, one s indeksima Allure i GT pružaju displeje visoke rezulucije (HD).

Bazična modifikacija 208-ice podrazumeva analogne kazaljke na instrumentacionom klasteru, dok one poželjnije, Allure i GT nude desetoinčni ekran s novom grafikom. Materijal koji se upotrebljava u izradi presvlaka je promenjen, pa je sada kod GT-a moguće dobiti kombinaciju kože i alkantare.

Novi minijaturni selektor automatske transmisije je instaliran na malenom Peugotu još u proleće 2022. godine, dok je ručica manuelnog menjača sada prerađena.

Kapacitet bežičnog punjača mobilnih telefona je uvećan sa nekadašnjih 5, na aktuelnih 15 vati, dok je instaliran i dodatni prključak za USB. Više ih je zapravo, dva napred i dva nazad. Od svih njih, samo je jedan starovremenskog tipa USB-A. Zadnja kamera sada podržava rezoluciju HD, dok se među opcionalima može iščačkati i kamera montirana na prednjem delu sićušana.

Inicijalne modifikacije Peugeota s nalepnicom 208 i dalje pokreće poznati trocilindarski PureTech. Radna zapremina je 1,2 litra i kada je atmosferac, ovaj benzinac odbacuje 75 konjskih snaga i dolazi s petobrzinskim ručnim menjačem. Turbo verzija sa 100 konjskih snaga i dalje može pruža menjač te sorte i on poseduje šest stepeni prenosa. Ali, ono što je zanimljivo, gama je osiromašena izostavljanjem benzinske modifikacije sa 130 konjskih snaga, kao i izostavljanjem turbodizela. Umesto njih, u ponudi su sada hibridni pogonski sklopovi.

Ovakav pogonski sklop je debitovao jesenas u modelima s povišenim odstojanjem od tla zvanim Peugeot 3008 i 5008. Uključuje unapređeni motor s turbo punjačem i zapreminom od 1,2 litra (svaki cilindar nudi po 400 mililitara). Menjač je šestostepni robotizovani s dvostrukom spojnicom i razvio ga je komponentaš po imenu Punch Powertrain. Ugrađen je i trakcioni električni motor. Kompaktna baterija poseduje kapacitet koji je skroman (0,9 kWh), pa nije moguće dopunjavati je iz spoljnih izvora.

Dve su hibridne modifikacije u katalozima francuske marke, u onom delu gde se opisuje Peugeot 208. Slabija raspolaže sa stotinu, a jača sa 136 „konjića“.

Ono što će zanimati mlađe jeste to da su u asortimanu i dva električna varijateta s oznakama Peugeot e-208. Prva verzija nudi iste komponente, to jest 136 KS moćni Continentalov trakcioni električni motor i bateriju od0 50 kWh koju je razvio i proizveo kineski CATL. Deklarisana autonomija ovog vozila iznosi 360 kilometara.

Druga varijanta je ponuđena tokom jeseni za nama, ali na tržište će da uđe u restilizovanoj formi. Tu imamo posla s  Emotorsovim električnim agregatom od 156 konjskih snaga, i novom 51 kWh-nom CATL-ovom baterijom. Ovde je domet s jednim punjenjem „rezervoara“ na nivou od 400 kilometara. Osnovno opcija omogućava dopunu ćelija kineske baterije tempom od 7,4kW, dok opcioni trofazni punjač to čini u ritmu od 11kW. Na vrhu ponude je jedinica tipa DC (100kW).

Modernizovani Peugeot 208 će na evropski teren istrčati u novembru ove godine. Glavni deo montaže je koncentrisan na Republiku Slovačku, uostalom, kao što je ranije i bilo, ali će proizvodnja električnih verzija, onih s nalepnicom e-208, biti preneta u bivšu fabriku Opela, u Španiju. Tamo proizvode platformu Corse.

Cene ne navedoše, ali u Francuskoj ovom mališanu se ne mogu nadati oni nevoljni da izdvoje više od 19,2 hiljade evra. Električni e-208 startuje od 34,8 hiljada evra.

AutoRepublika

(1095)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

12 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Da li ja dobro razumem, da sadašnji 208 sa 75 ks (pre fejslifta) startuje u FR sa 19.200 evra?
„Brate“, pa koja su oni „sirotinja“ i „banana tržište“ … Pa, taj kod nas 208 sa 75 ks startuje sa 21.290. Ali, ipak, sve je to normalno, jer mi ne samo da smo odavno ekonomski tigar za te propale Francuze, već od kada se pre oko 7-8 godina promenio uvoznik Pežoa za Srbiju, onaj novi uvoznik (makedonski je bio, valjda je i sada) je doneo sasvim novu politiku cena za Srbiju. Politiku cena pežoa koja je primerena zlatnome dobu …

Renault Terminator🇷🇺Z

E vidiš drug MRN,zato ti Peugeot neda aute na testiranja jer ih hebeš u zdrav mozak i kvariš im koncepciju,hebli mater svo-ju,što bi rekao Džasmin iz nadrealista😁.

MRN

Dakle, ako ja dobro tumačim tekst, ako kupac bude želeo FL verziju 208-ice sa 100 ks, on će moći da bira da li želi onaj koji nije MHEV (i vezan je za 6MT) ili želi MHEV (i vezan sa AT6).

J4ZZ3R

Da Po meni najbolja varijanta 1.2 100KS M6 Allure ili GT za šminkere. Inače ovaj novi hibridni pogon u saradnji sa PUNCH kompanijom je nedavno testiran u britanskom Auto Expressu i nije baš oduševio testere, najblaže rečeno

BB

A šta, tamo su ga rezali? 😜
Možda će macole da se oduševe, ili iznogud upaljačem 😂🤣

Njegova Visost!

😁🤪😵‍💫🔥

J4ZZ3R

Potrošio upaljač na B Benz i 2 konj iz BMWa 🙂

Zoca

Bice kao posle VVII .Ova klasa ce preovladjivati (e vozila)na putevima u Evropi…A nekad F500 Buba i 2 CV. Zasto:Vise proizvodjaca najavljuje vozila B segmenta po 25 hilj..Sa subvencijom 20..SUS sa E 7 ode u nebo sa cenom…Kineze ce sa carinom depresirati..

Njegova Visost

To ni glumicic ne može popraviti

petar

Ko ce da popravlja te aute kada su im servisi katastrofa?
Imaju skupo odzavanje. Pezo vise nije sto je bio nekada.

J4ZZ3R

Nije jeftino, ali brate nije ni skupo

Renault Terminator🇷🇺Z

Ovaj auto je meni zaista prelijep.Izgleda super,pa i unutra taj I-cockipt mogu svariti.Ali 3 cilindra neka im ćaća njihov vozi,ja neću sigurno.Ja bi sa 208-om mogao da živim samo u elektro varijanti,ako ne mogu imati SUS motor kako Bog zapovijeda,onda ga neću imati nikako.Daj elektro šklopociju…