1. Home
  2. Prezentacije
  3. Lansiran podmlađeni Jeep Wrangler
Lansiran podmlađeni Jeep Wrangler
13

Lansiran podmlađeni Jeep Wrangler

607
13
Podelite sa prijateljima:

Ova premijera je verovatno i glavna na Salonu automobila u Njujorku koji je upravo otvoren. Iako Wrangler nije u grupi modela kojima je potrebna česta restilizacija, pa nije čak ni poželjna, ona se dogodila, i to čini se brže no ikada ranije. Ne bez razloga! Wrangler je dobio predivnog i ozbiljnog rivala u vidu modela kultnog imena: Ford Bronco.

Shodno tome, tokom šeste godine postojanja u ovom pokolenju, Wrangler JL je osavremenjen.

Jeep Wrangler pre i posle posete „klinici za rejuvenaciju“

Ono glavno po čemu će novajlija biti prepoznatljiv „na prvu“ jeste rešetka hladnjaka smanjene visine. Sada porodica sedam letvica nisu šuplji na čvrstom čeonom panelu, već predstavljaju crni odvojeni plastični umetak. Kako bi se nadomestila inferiornija visina maske hladnjaka, inženjeri i dizajneri su dodali lajsne između proreza, pa sada vazduh može prolaziti i tuda, na putu do hladnjaka.

S desnog blatobrana je uklonjena antena u vidu prutića, dok je nova montirana u okvir vetrobranskog stakla. Dizajn točkova je takođe izmenjen, jasno – zahvaljujući novim naplacima. Postoje opcije felni prečnika od 17 do 20 inča. Među fabričkim opcionalima se nalazi i vitlo marke Warn, i ono nudi moć vuče tereta laganijih od 3,6 tona. Integrisano je u prednjem braniku.

Daljih izmena na spoljašnosti vozila nije bilo.

Najvažnija kabinska novina se tiče inoviranog multimedijalnog sistema Uconnect 5 koji dolazi s ekranom dijagonale 12,3 inča. Glavna jedinica je dostupna već u uvodnoj konfiguraciji, dok je ranije Wrangler mogao biti poručen s monitorom dijagonale pet ili sedam inča.

Da bi se dobilo dovoljno mesta za novi ekran, moralo se pristupiti preradi čeonog panela, pa su umesto ovalni ventilacionih otvora postavljeni po sredini uski četvorougaoni, dok je uokvireni instrumentacioni klaster takođe bio predmet ažuriranja, iako je sam po sebi ostao isti.

Standardni navigacioni sistem sada ima sekciju Trails Offroad, zahvaljujući čemu vlasnik dobija mogućnost uvida u najpopularnije vanputne rute, uključujući i legendarnu po imenu Rubicon Trail. Onaj ko doplati, dobija na raspolaganje i više od tri hiljade takvih deonica.

Imamo da prijavimo još jednu važniju inovaciju, a ona govori od tome da će, počev od sada, svi Wrangleri bez izuzetka posedovati naduvavajuće vazdušne zavese, dok je ranije bilo bočnih vazdušnih jastuka u prednjim sedištima.

Modernizacija se nije odrazila na paletu dostupnih pogonskih sklopova. Jeep Wrangler se nudi u četiri različite verzije. Dvolitarski turbobenzinski četvorocilindraš nudi 274 konjske snage, dok atmosferski benzinac V6 3.6, dolazi sa 289 „grla“. Ukombinovani su s ručnim menjačem ili osmostepenom automatskom transmisijom.

Dopunjivi hibrid Wrangler 4xe pruža 2,0-litarski trubobenzinac i električni motor koji daju ukupnih 380 konjskih snaga, dok top verzija zvana Rubicon 392 poseduje atmosferski agregat radne zapremine 6,4 litra, s osam cilindara u rasporedu V. Dovoljno za 477 “konja”. Ove modifikacije će biti moguće dobiti samo u sprezi s automatskom menjačkom kutijom.

Kupci će birati, kao što su to uostalom mogli i pre restilizacije, između povremenog i stalnog prenosa snage na sva četiri točka, sa spojnicom za prednju osovinu. Jedina tehnička novina se tiče terenske verzije Rubicon, pa tako ona sada nudi ojačanu zadnju osovinu tipa Dana 44 HD Full Float. Što se tiče hibridnih Wranglera, reći ćemo da je od sada, kao opcija dostupan i Power Box, što je naziv konvertora sa četiri priključka za električne aparate za pokućstvo.

Restilizovana porodica uključuje bivše pakete opreme Sport, Sport S, Willys, Sahara, High Altitude i Rubicon. Samo su dve novine ovde. Najpre, hibrid može biti naručen i u prostijoj verziji Sport S, dok je ranije to moglo počev samo od nivoa Willys. Potom, pojavila se i varijanta Rubicon X, a ona se razlikuje od ovozemaljskog Rubicona po čeličnim odbojnicima, gumama spoljnog prečnika od 35 cola, preslvakama u unutrašnjosti od kože nappa i elektropokretanim sedištima, kao i nekim drugim detaljima opreme.

Prodaja nadgrađenog Jeepa Wranglera će u Americi krenuti tokom leta, dok će mu se kupci na ostalim tržištima zaradovati nešto kasnije.

AutoRepublika

(607)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

13 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

I sta je ovde stvarno novo? Bas nista! Tako i treba da bude, Dzip ostaje Dzip! Hvala Bogu! 🙂 Primecujem da je njegova prednja resetka smanjena po visini – u vreme kada se svi ostali odluciju da njihove maske sidju do asfalta! Zbog poreza na nasem trzistu, varijanta sa dvolitarskim motorm bice optimalan izbor.

Bungi

Mahindra mi se mnogo više sviđa. Nudi sve to za prilično manju sumu.Jedino što ne nudi je ono „Jeep“ na prednjem kraju pa ne možeš da liječiš komplekse😊

moron

Dobio je i zavesaste vazdušne jastuke?
Bravo.
Loše je on prošao na NCAP poslednji put.
A sto se tiče tableta od 12,4″, razumem da je moda – moda, ali, da li je zaista tako nešto nužno u Jeep-u ?

BB

Čini mi se da su ga na nekim testovima udarali na nezgodno mjesto što je uzrokovalo prevrtanje…
Panel od 7″ sasvim pristojno izgleda u vozilu ove namjene

Matija

Tacno, Dzip se prevrnuo pri prednjem udarcu zvanom „small overlap“ – u prevodu, to je ceoni udarac punom brzinom na stranu vozaca koncentrisan na samo 20% ceone povrsine! To je americki specijalitet koji ne vazi u EU ali ga svi proizvodjaci primenjuju zbog izvoza. Dogodilo se sledece: – vozilo je odarilo u prepreku; – karoserija se deformisala do prednjeg levog tocka – to je vrlo kratak put jer je tocak odmah iza branka; – tocak je udario u preprepreku i povukao prednju osovinu; – vodjice osovine su se pokidale, osovina se zakrenula unazad; – tocak se podvukao pod karoseriju; –… Pročitaj više »

Neko iz mase

Na video snimku crash testa snimku se jasno vidi da je prednja leva guma eksplodirala pre nego što se automobil počeo prevrtati.

Postoji puko putničkih automobila koji imaju mali prepust napred i dobre rezultate ovog testa, kao na primer bmw, mercedes, mini gen 1 i 2, Cadillac, od suv modela ml350. Ja imam utisak da je problem u visini dna a stuba u odnosu na centar tocka.

Matija

Pogledao sam video crash testa iz 2022 godine. Moj zakljucak je sledeci: uzrok prevrtanja nije samo tocak vec ih ima nekoliko! Nesrecna kombinacija tehnickih resenja! Ovo bi bili uzroci prevrtanja: – kruta osovina i veoma cvrsta veza tocak-osovina – tocak je ostao na osovini do kraja testa; – visoko teziste vozila; – struktura karoserije iznad tocka je u obliku horizontalne rampe (plavi trougao na slici) ciji je zadatak ne da primi udar i da ga absorbuje vec da odbije vozio od prepreke! Vozilo je tako skliznulo pored prepreke ali je pri tome dobilo veoma snazan bocni impuls koji ga je… Pročitaj više »

Matija

Evo kako je izgledao crash test Riviana iste godine:

comment image

Hronologija dogadjaja:
– guma je pukla vec u prvom kontaktu sa barijerom;
– tocak se odvojio od vodjica – nezavisno vodjenje;
– konstrukcija karoserije iznad tocka absorbovala je udarac;
– Udarac je stigao do A nosaca i deformisao ga. Na vertikalnom snimku vidi se preklop karoserije i barijere, vozilo je odgurnuto u stranu sa mnogo manjim impulsom i zato je ostalo na tockovima!

moron

Imao je on 2018. na NCAP-u očajne razultate i bez prevrtanja

https://cdn.euroncap.com/media/67251/euroncap-2018-jeep-wrangler-datasheet.pdf

Matija

Terenski auto sa sasijom, koja je konstruisana da izdrzi vrlo velika opterecenja na terenu, ne moze tako uspesno da absorbuje energiju kao limena karoserija. Novi Defender zato nema sasiju.

Matija

Kada smo vec kod Dzipa, danas sam imao srecu da docekam prvi Avendzer u Stutgartu! Sacekao sam da ga istovare sa prikolice i odmah sam dobio dozvolu od prodavca da probam sedista. Rezultat: – Prednja vrata su malo knap po velicini ali moze relativno pristojno da se udje. – Prednje sediste je usko, bocni jastuci sedista bili su delimicno ispod mojih butina – neprijatno! – Proba zadnjih sedista je prava akrobatika: vrata su uska, prostor izmedju sedista i B stuba je toliko uzan da sam morao da krivim levo stopalo u vise smerova dok nisam nasao poziciju za ulaz! Prostor… Pročitaj više »

Izmenjeno 1 godina pre od strane Matija
moron

Moar’u da odem do salona da pogledam Avenger, da ga odmah „precrtam“ ако је „“zlih“ uutrašnjih dimezija.

DUDE

Aman, ljudi, ne kupuje se Jeep radi sudaranja, vec za voznju po bespucu. Tamo brzina retko predje 30kmh. Ko hoce na autoput, ima AlfaRomeo Stelvio.