1. Home
  2. Prezentacije
  3. Svetska premijera električnog krosovera Volvoa EX90
Svetska premijera električnog krosovera Volvoa EX90
7

Svetska premijera električnog krosovera Volvoa EX90

630
7
Podelite sa prijateljima:

Pred nama je konačno nova perjanica marke Volvo. Iako je formalno Volvo EX90 na istom nivou kao i postojeći SUV po imenu XC90, električni model ga neće zameniti već će dopuniti gamu švedske marke. Volvo XC90 će uskoro ponovo „pod nož“, to jest biće podvrgnut drugoj restilizaciji, pa će kao takav opstati u ponudi najmanje do 2025. godine. Ne treba biti previše mudar pa svhatiti da je tražnja za konvencionalnim automobilima i dalje veoma jaka, pa se stoga i produžava život modelu XC90.

Kako bilo, Volvo EX90 će biti najsnažniji, najbezbedniji i najskuplji model u asortimanu ove skandinavske marke koja posluje pod budnim okom kapitala iz Narodne Republike Kine.

Volvo EX90

Električni SUV sa sedam mesta za sedenje je veći u odnosu na ugljenovodoničnog rođaka i to za 84 milimetra po dužini (sve do 5.037 mm), 33 mm po širini (pa ovaj meri 1.964 mm), ali je istovremeno i niži za 23 mm (na koti od 1.744 mm).

U isto vreme, međuosovinski razmak je veći za simboličan milimetar i sada iznosi 2.985 mm. Novitet je zadržao prepoznatljivi stil Volvoa uz više položenu haubu, njušku, elegenantnu donju zonu i sklopive ručice za otvaranje vrata, što je sve učinjeno kako bi se unapredio koeficijent otpora vazduha. Umesto da Cx bude na nivou od 0,30 kao kod konvencionalnog modela XC90, on je ovde sveden na 0,29.

Najbliža svojta ovog novog Volvoa jeste nedavno lansiran model Polestar 3, pa tako ova vozila imaju objedinjen dizajn karoserije, konstrukciju šasije i sve električne komponente. Školjka je izvedena od čelika, dok osnovni paket uključuje i farove tipa matriks, kao i točkove s felnama od 21 inča.

Prednji odeljak za smeštaj prtljaga nudi 37 litara zapremine, dok je u glavni gepek (onaj nazad) moguće smestiti stvari u 310 litara zapremine. Naravno, ovo je aktuelna cifra u situacijama u kojim je podignut treći red sedišta, dok je sa spuštenim pomoćnim redom, zapremina istog celih 655 litara. Ako pak rešite da spustite drugi i treći red, dobićete smeštajni kapacitet od 1.915 litara, spram 1.856 litara koliko krasi XC90.

Utemeljen je na modularnoj platformi SEA1 (Sustainable Experience Architecture), a nju je razvio holding Geely za najširu gamu baterijskih vozila. Šasija dolazi s dvostrukim poprečnim ramenima i multilinkom, napred i nazad. Standardna varijanta nudi sistem ogibljenja s oprugama i klirens od 215 mm, ali takve „mašine“ će se pred kupcima pojaviti nešto kasnije. Prvi naštancovani primerci modela nazvanog Volvo EX90 će biti opremljeni sistemom vazdušnog vešanja s dvokomornim amortizerima. U standardnoj postavci, najniža tačka podvozja biće udaljena od tla 210 milimetara.

Krosover je ponuđen samo u kombinaciji s dva motora i pogonom na obe osovine. U inicijalnoj verziji, označenoj indeksom Twin Motor, moć prednjeg motora je 163 ks dok je zadnji 245 konjića moćan. Ukupna snaga pogonskog sklopa je na nivou od 408 ks i 770 Nm obrtnog momenta.

Stepenicu iznad se nalazi modifikacije Twin Motor Performance sa istom transmisionom šemom koju nudi i pomenuti Polestar 3. Samo prednji elektromotor od 272 konjske snage radi kontinuirano, dok je zadnji motor sa 245 ks povezan preko spojnice umesto diferencijala.

Poigravajući se stepenom njihovog blokiranja, elektronika može kontrolisati vektor potiska ili potpuno odvojiti zadnji motor od točkova.  Najveća snaga koju dostiže pogonski sklop se meri sa 517 „grla“ i 910 Nm obrtnog momenta (uz napomenu da je snaga za kupce u Americi snižena na „samo“ 503 „konja“).

Za sada se nudi samo jedna verzija litijum-jonske trakcione baterije i nju potpisuje kineska gigantska firma CATL. Nudi kapacitet od 111 kWh, od čega je čak 107 kWh efektivno upotrebljivo. Baterija pruža radni napon od 400 volti, aluminijumsko kućište i napredni tečnošću vođen rashladni sistem s toplotnom pumpom.

Uz jednu dopunu se s bazičnim krosoverom neto mase od čak 2.818 kg (i to najmanje) može prevaliti do 585 kilometara po protokolu WLTP.  Međutim, uz verziju Performance navodi se cifra od 580 km, iako Amerikanci priznaju samo 300 milja autonomije, u skladu s njihovim standardom EPA. Punjač ovog Volvoa je mnogo bolji od onog koji nudi istog dana predstavljeni Audi Q8 e-tron, pa skandinavsko-kineski DC podržava snagu do 250 kW. Pride, Volvo EX90 može i da „izvozi“ struju uređajima za pokućstvo (uključujući tu i druga električna vozila).

Volvo EX90 Lidar

Najviša brzina kretanja je, uostalom kao i kod svih Volvoa počev od 2020. godine, ograničena na 180 km/h. Ubrzanje do „stotke“ traje 5,9 sekundi, kada se izmaltretira osnovna verzija, dok je za varijantu Performance, to vreme svedeno na 4,9 sekundi. Ovaj krosover može povući prikolice koje nisu teže od 2.200 kilograma. Omogućen je i režim vožnje, praktično bez potrebe da se pritiska papučica kočnice, a kao što znamo, tu se tempo usporenja vozila diktira time koliki se otklon od papučice gasa napravi.

Inicijalni paket uključuje sistem Pilot Assist. Ovaj sadrži prilagodljivi tempomat s opcijama napredne funkcionalnosti. Ali, kako je softver planiran za unapređenja, Volvo EX90 će imati i punokrvni autopilot, a hardver za tako nešto je već spreman. Lidar marke Luminar je postavljen na krov, a on se oslanja na laser s dužinom talasa od 1.550 nm.

Autopilot s takvom stavkom opreme može da prepozna pešake na distanci od 250 metara ispred vozila, a može i da raspozna gumu koja leži na putu, i to na udaljenosti od čak 120 metara. Koktel elektronskih pomagala uključuje i 16 ultrazvučnih senzora, osam kamera i pet radara, dok procesor tipa Nvidia Orin kontroliše sve pobrojane funkcije.

Kao što se od severnjaka i očekuje, enterijer je hladan i minimalistički. Na čeonom panelu se nalazi instrumentacioni ekran kompaktnih gabarita, a on prikazuje i radne podatke koji se tiču sistema autopilota. U centru je pričvršćen tablet dijagonale od 14,5 inča. Nema analognih tastera, a čak su i tasteri koji su na kracima upravljača osetljiv na dodir. Ručica postavljena desno je zadužena za kontrolu transmisije.

Za presvlačenje sedišta nije upotrebljena prava koža umesto koje je ponuđena skupocena tkanina koja u svom sastavu poseduje i nešto vune. Razvijen je i materijal zvani Nordico, a on će se koristiti za dekorativne panele. Napravljen je od recikliranih plastičnih flaša i drveta dobijenog nakon planirane seče šuma u Švedskoj i Finskoj.

Operativni sistem za multimediju jeste Android Automotive OS i donosi brojne mogućnosti povezivanja a nudi i integrisane usluge koje pruža Google. Predajnik generacije 5G je takođe ugrađen i on ima funkciju bežičnog povezivanja pa automobil može biti u konstantnoj vezi sa vlasnikovim gedžetima ili kompjuterom koji funkcioniše u domaćinstvu vlasnika vozila. Opcioni muzički sistem Bowers & Wilkins raspolaže sa 25 zvučnika.

Senzori na plafonu mogu da prepoznaju mikropokrete u kabini, a ako dete ili kućni ljubimac slučajno ostanu zarobljeni u enterijeru, što nažalost nije redak slučaj, o čemu svedoče rezultati istraživanja, švedski električni automobil, ne samo da će se oglasiti alarmom na pametnom telefonu vozača, već će pored toga uključiti kontrolu klime kako bi se održali idealni uslovi. Pride, prolaznici će biti upozoreni na situaciju putem prikaza velikog upozorenja na ekranu multimedijalnog sistema.

Konačno, dve kamere u kabini će biti zadužene da „od odmah“ prate vozača: jedna je instalirana na stubu upravljača, a druga u sredini prednje ploče. U zavisnosti od identifikovanog stepena eventualnog umora osobe za volanom, elektronika će menjati stepen intervencije u vožnji. Volvo veruje da će novi bezbednosni sistemi smanjiti broj nezgoda za 20% (u poređenju sa modelom XC90).

Električni četvorotočkaši s oznakom Volvo EX90 će biti sklapani u dve fabrike. Proizvodnja kreće početkom 2023. godine, i to u Južnoj Karolini (SAD), a tamo se trenutno montira sedan Volvo S60. U nekom kasnijem trenutku će se u priču uključiti i fabrika (matične) komapnije Geely.

Cene su već obznanjene za pojedina tržišta, pa tako u Nemačkoj kreću od 105.550 evra, a počev od ovog trenutka, Volvo teži tome da predstavlja po jedno električno vozilo svake godine.

AutoRepublika

(630)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Zsphere

Nedostaje gril da naglasi karakter automobila. Ja bih stavio bar od crnog stakla neku masku da naglasi hi tech i preko moćni Volvo logo. Ovako izgleda pomalo sterilno kao kinezi.

BB

Ma nemam mu nekih stilskih zamjerki ali kakvu funkcionalnost treba da ima auto od toliko para da se to isplati? Nije mi jasno u kom smeru ide taj personalni transport…

Zsphere

Meni noviji modeli Volva izgledaju stvarno vrhunski, premium, top, i ovaj takodje je prelijep a mozda će u budućnosti kod ev vozila ovo izbacivanje rešetke biti neki standard. A mozda i neće. Za sad mi izgleda malo nedoreceno pogotovo kada se poredi sa ostatkom vozila. Volvo ima dosta novca da ulaže u nove modele otkako su ga kupili kinezi. Prije su perjanice u gami premium proizvodjaca (s klasa, seria 7) bile na rubu isplativosti i mozda su više služile da podižu imidž brenda. Ali prije je bilo 4.5 milijardi u glavnom siromašnih a sada ima preko 8 i ko zna… Pročitaj više »

BB

Ma tu masku možeš i markerom nacrtati 😜

Laki

Volvo je dobar auto a ovaj model je mnogo hladan čak i za njih.

moron

Nekako mi onaj centralni tablet od 14,5 cola deluje baš minimalistički. Maltene neprimetan. Možda je ipak trebalo nešto primerenije ceni vozila, bar u rangu colaže točkova ?

Takodje, mislim da sam na AR čitao da je ovih 400 Volti totalno zastarelo ?

Aleksandar

Cemu ovolika potreba cak i kod Volvoa koji se kune u bezbednost da izbegava dugmice za neke osnovne komande i prebacuje sve na ekrane na dodir.. Kako je cackanje ekrana u toku voznje bezbedno? Pritom su kokpit prekopirali sa Mustanga Mach -E. Nisam verovao da ce volvo pasti pod uticaj ovih novotarija u ovolikoj meri. Cak me je i dizajn poprilicno razocarao.. Vozim xc60 2020god ali ovakav volvo kao ex90 nece biti moj sledeci izbor.