1. Home
  2. Sajmovi
  3. Volkswagen iskoristio sajam tjunera da nas podseti na „Super Golf“
Volkswagen iskoristio sajam tjunera da nas podseti na „Super Golf“
0

Volkswagen iskoristio sajam tjunera da nas podseti na „Super Golf“

3.13K
0
Podelite sa prijateljima:

Ovih dana se održava Sajam automobila nazvan SEMA, a svake godine služi automobilskim proizvođačima i samostalnim kućama da predstave svoje delove iz oblasti stilskih i mehaničkih modifikacija. Održava se u gradu Las Vegasu unutar američke savezne države Nevade, a prethodnih godina neki proizvođači su odlučili da iskoriste ovu manifestaciju da nas podsete na neke starije projekte koji iz raznih razloga nisu videli serijsku proizvodnju.

Ovogodišnji sajam SEMA će proteći u senci jednog specijalnog Volkswagena, onog kojim se nemački proizvođač nadao takmičiti u Svetskom reli šampionatu (WRC).


Grupacija Volkswagen je bila veoma aktivna u reliju još od ranih osamdesetih godina prošlog veka kada je model Audi Quattro doneo revoluciju sa svojim pogonom na sva četiri točka. Iako je kategorija nazvana kao Grupa B bila u centru pažnje, tim se takođe takmičio i u Grupama A i N sa svojim modelom Golfom.

Kao rezultat je nastao Golf Rallye, odnosno iz potrebe da homologuje kompakt za profesionalni auto-moto sport, da bi zatim pažnja bila posvećena najvećem nivou takmičenja tokom 1993. godine. Treća generacija evropskog bestselera je debitovala samo dve godine ranije, a inženjeri su kontaktirali tim Schmidt Motorsport sa idejom da im izrade prototip ranog specijalca za homologaciju.

Sklopljen je jedan ili dva primerka, zavisno kojim izvorima verujete, i dugo se verovalo da su zauvek izgubljeni sve dok čovek po imenu Džejmi Or nije dovezao u Las Vegas primerak koji vidite na priloženim fotografijama. Njegovo ime je poznato svakome ko je ljubitelj Volkswagena pošto važi za jednog od najvećih svetskih eksperta u oblasti posedovanja raznih modela nemačkog giganta.

Upravo je Or dočekao priliku da poseduje ovaj retki primerak Golfa pod kodnom oznakom A59.


U razgovoru sa kolegama sa sajta Motor Trend, Or tvrdi da je kompletiran samo jedan primerak dok su preostali bili u raznim fazama razvoja pre nego što je Volkswagen otkazao projekat. Napominje da je još jedan primerak modela A59 dobio sve potrebne delove osim motora, pa je samim tim njegov Golf je jedini original.

Amerikanac je često putovao u Nemačku i stekao dosta prijatelja zaposlenih u Volkswagenovom zvaničnom muzeju. Kroz priču s njima je saznao da još uvek poseduju A59 i dobio je pristup privatnom hangaru udaljenom daleko od očiju javnosti gde se nalazi oko 200 retkih koncepta i prototipova Volkswagena kroz istoriju.

Automobil je zatim predat Oru i od njega je zatraženo da ga predstavi publici kao bitan deo Volkswagenove istorije. A59 je inače spremio spomenuti Schmidt Motorsport koji se inače bavio izgradnjom Audija Quattro za reli. Pokretao ga je 2,0-litarski turbobenzinac napravljen od aluminijuma i razvijao je 275 „konja“, a snaga se prenosila na sva četiri točka preko šestostepenog manuelnog menjača.

Koliko je ova cifra impresivna najbolje potvrđuje podatak da je bazni Golf GTI iz navedenog perioda razvijao tek 115 „grla“, a čak i veliki VR6 sa šest cilindara ispod haube je skrivao tek 190 konjskih snaga. Volkswagen nikada nije objavio brojeve performansi, ali Or smatra da bi ubrzanje od nule do 100 km/h trebalo da traje oko pet sekundi uz maksimalnu brzinu od 270 km/h.

Celokupna školjka je napravljena od laganih materijala kao što su kevlar i plastika ojačana ugljeničnim vlaknima. Iako možda liči na standardni Golf, dva automobila zapravo dele malo toga. Ne postoji jasan razlog zašto ga nikada nismo videli na stazama, a mediji smatraju da je ključnu ulogu igrala svetska kriza u navedenom periodu zbog koje je Volkswagen morao da eliminiše neke troškove.

Javnost će dočekati da vidi Volkswagen u WRC-u, ali tek u 2013. godini i predstavljao ga je model Polo. Pokazao se jako uspešnim, pošto su njegovi vozači slavili na čak 43 trke i osvojili četiri titule šampiona u isto toliko godina takmičenja. A Golf A59 nam ostaje kao uspomena nečega što je moglo biti…

AutoRepublika

(3132)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments