1. Home
  2. Vesti
  3. Predsednik Forda ismevao Teslu tokom promocije svog dinosaurusa
Predsednik Forda ismevao Teslu tokom promocije svog dinosaurusa
7

Predsednik Forda ismevao Teslu tokom promocije svog dinosaurusa

1.61K
7
Podelite sa prijateljima:

Fordova Serija F je model kome nije potrebno veće predstavljanje. Reč je o velikoj ikoni automobilske industrije koja je do sada pronašla preko 40 miliona kupaca, a neki izvori kažu da ovaj model čini oko 75% Fordovog globalnog profita. Serija F se deli na dva modela koja zapravo i nisu povezana. Jedan je F-150 dok je drugi SuperDuty u čiju ponudu spadaju F-250, F-350 i F-450.

F-150 je svakako popularniji među kupcima, ali SuperDuty je taj koji je bitniji za Ford pošto je skuplji i samim tim profitabilniji.

Iz tog razloga, ovaj kamionet je izuzetno bitan za brend i svaka njegova premijera privlači dosta pažnje.
Nova generacija SuperDutyja je krenula sa proizvodnjom pre nekoliko sedmica i kompanija je nedavno pozvala medije da učestvuju u test vožnjama.

Ponuda startuje sa potpuno novim 6,8-litarskim benzincem koji se može pohvaliti sa 405 konjskih snaga i maksimalnih 603 Nm obrtnog momenta. Sledi 7,3-litarski benzinac sa 430 „grla“ i maksimalnih 658 Nm obrtnog momenta, a u vrhu možemo da vidimo „svemogući“ 6,7-litarski turbodizel sa oznakom PowerStroke. Dostupan je u dve konfiguracije, sa 475 „konja“ i maksimalnih 1.424 Nm obrtnog momenta, dok oni bogato opremljeni modeli kao što su King Ranch i Limited se mogu pohvaliti sa čak 500 konjskih snaga i maksimalnih 1.627 Nm obrtnog momenta.

Jedini menjač u izboru je desetostepeni automatski, a pogon na sva četiri točka je standardan na svim verzijama osim onog baznog XL-a. SuperDuty će se inače nuditi sa po tri veličine kabine i dve veličine prikolice.

Na premijeri je bio i prvi čovek brenda Džim Farli i tom prilikom se dotakao budućeg potencijalnog rivala Teslinog Cybertrucka. Iako SuperDuty i Cybertruck nemaju iste kupce, pošto je jedan preživeli dinosaurus, a drugi električni model (ako ikada dočekamo da ga vidimo u serijskoj proizvodnji), izjava godspodina Farlija je sigurno pecnula Ilona Maska.

On je rekao kako je Cybertruck za one kupce iz Silicijumske doline, dok one mušterije koje žele pravi kamionet za posao kupuju njegovog velikana. Silicijumska dolina se naravno odnosi na predeo u američkoj saveznoj državi Kaliforniji poznat po visokotehnološkom istraživanju i preduzeću, ali je vremenom takav izraz počeo da ima isto značenje i na drugim lokacijama.

Poruka je bila jasna, pa Farli vidi Cybertruck kao vozilo za one koji nikada neće napustiti kancelariju i isprljati svoju skupocenu garderobu. Pomalo ironična izjava od prvog čoveka brenda koji takođe ima sličan model u vidu kamioneta F-150 Lightning i često se hvali njegovim uspesima.

Novinari su inače uputili pitanje Farliju baš zbog toga što bi Cybertruck konačno trebalo da debituje u drumskom izdanju do kraja godine i upitali su ga da li vidi ovaj kamionet Tesle kao konkurenciju njegovom Lightningu. Njegov odgovor nije iznenadio, pošto je rekao da Cybertruck vidi kao „fensi model parkiran ispred hotela, a Ford nije zainteresovan za takve kamionete već one za obavljanje teških poslova“.

Na kraju dana, nismo sigurni da se slažemo sa gospodinom Farlijem. Dok je istina da veliki broj kupaca zaista koristi kamionete za poslove, njihovi kupci su takođe oni koji ih vide kao porodično vozilo i tek sa vremena na vreme iskoriste prikolicu za prevoz lakših materijala. Američko tržište je dovoljno veliko da zadovolji obe kategorije, a koja će biti uspešnija, to će pokazati vreme…

AutoRepublika

(1606)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Motor je taman za odlazak u pozorište 🙂

BB

I da ga dovučeš kući k’o Prijatelj Milan kontejnere sa BMW-om 😜🤣😂

Matija

Bos Forda ima pravo – Cybertruck je za e-fanatike a ne za realnu upotrebu. Moze da povuce teret – ali na koju razdaljinu? A sta kada se pojavi uspon? Cemu sluze performanse supersportskog automobila? Jednostavna pitanja koja anuliraju svu e-tehnologiju.

Yrraf

Ja baš ne mogu nikako da dokučim ove američke automobile. Na šasiju Tamića, staviš kabinu putničkog automobila, tovarni prostor duplo manji nego kod Tamića a motor kao na evropskom vučnom vozu koji vuče 40t tereta, napraviš 4×4 pogon ali nije baš za terensku vožnju jer mu je osovinski razmak preveliki. Čemu tačno služi ovakva mašina? Šta vozim dete u vrtić pa usput natovarim paletu blokova i za to spržim goriva kao šleper koji vozi 10 takvih paleta?

s mile

Bas svemu tome sto si nabrojao, da se vlasnik oseća moćnim, da mu komšija zavidi, da i on teži tome. Da ima sve po malo, a da mu ipak nešto fali.
Da industrija zarađuje. Da se troši

Neko je ovde na AR postavio link, koji to zaista lepo objašnjava

https://www.youtube.com/watch?v=krcNIWPkNzA

Yankee

Cuo si za izraz „ne jebe ni lep ni uporan vec Tamic na celu kolone na Ibarskoj“? E pa to je poenta americkih pikapa – da bez obzira sta radio se ni u jednom momentu ne osecas kao da si u komercijalnom vozilu. Da ga vozis od ponedeljka do petka do kancelarije i da se pri tom osecas kao da si u Cadillacu ili Lincolnu. Onda da vikendom zakacis kamp prikolicu ili brod i da pri tom ne osecas da vuces 10 tona vec da vozilo ide 140 km/h kao da nema zakacenu prikolicu. Mnogi ga koriste i za poslove… Pročitaj više »

Zokson

Ma kakvi elektro automobili. Svaka cast Fordu 👌👍😁❤❤❤