1. Home
  2. Vesti
  3. Mini sprema dva nova SUV modela
Mini sprema dva nova SUV modela
0

Mini sprema dva nova SUV modela

197
0
Podelite sa prijateljima:

Britanski proizvođač se nada da bi ova dva vozila sa povećanim odstojanjem od tla mogla da dovedu do daljeg rasta prodaje.

BMW grupa rešila je da „promeša“ karte kod Minija, prvi put u većoj meri od 2001. godine, jer je cilj osnažiti prisustvo ove marke u Evropi, ali i uvećati broj prodatih automobila na ostalim tržištima, odnosno pre svega u Kini i SAD.

Za rast u Kini biće zadužen zajednički poduhvat Minija i Great Walla u toj zemlji. Iz fabrike kojom zajednički upravljaju pomenuti proizvođači, izlaziće prvo još uvek neimenovani električni krosover. Izvori iz Minhena navode da bi električni SUV mogao biti zamena za već ostareli BMW i3.

Minijev baterijski krosover trebalo bi da bude sličnih dimenzija kao konvencionalni BMW X1, dok se kao potencijalni naziv ističe „Pacemen“. Ovaj alternativni SUV trebalo bi da dobije i baterije od SVolta, koje su lišene kobalta. SVolt je nekada bio deo Great Walla zadužen za razvoj tehnologije baterija, ali je u međuvremenu izdvojen kao samostalna kompanija.

Navedeni EV SUV Minija proizvodiće se u fabrici kraj Šangaja koja je trenutno u izgradnji. Pogon bi trebalo da postane operativan 2022. godine, a godišnji kapacitet proizvodnje iznosiće 160.000 vozila.

Nakon što plasiraju električni krosover, nadležni kod britanskog brenda rešeni su da ponude još jedan, veći SUV model, ali ovaj će koristiti tradicionalne pogonske sklopove. Veruje se da bi naziv budućeg SUV-a mogao biti Traveller, a da bi isti trebalo da stigne na tržište 2024. godine.

Mini je u prethodne dve godine ubeležio pad prodaje, a sasvim je sigurno da će zbog krize u vezi sa korona virusom taj pad biti veliki i ove godine. Stoga će pomenuta dva modela biti od velikog značaja za jačanje prodaje ovog brenda u narednih nekoliko godina.

Najavljeni SUV sa SUS motorom trebalo bi da bude srž ponude Minija u Americi. Mada ga upućeni stavljaju u ravan sa BMW-om X3, jasno je da će britanski model biti nešto kompaktnijih dimenzija od bavarskog aduta. Traveller bi tako postao veći od aktuelnog Countrymana, te bi samim tim postao i skuplji od pomenutog automobila.

Osim toga, ističe se da bi nadolazeći SUV koristio BMW-ovu CLAR platformu, što bi omogućilo proizvodnju u fabrici nemačke marke u SAD.

Najava za novi heč

Pored novih SUV modela, Mini nema nameru ni da zapostavi hedžbek varijante. Minijev novi heč nadovezaće se na aktuelni retro stil koji forsira ovaj proizvođač, s tim da će doći do promena kada je reć o dimenzijama.

Veruje se da će automobil biti još manjih gabarita, ali da će biti više prostora u kabini, zahvaljujući pre svega uspravnijem A stubu, čime će se izgledom približiti na tradicionalni izgled Minijevih mališana. Uprkos najavama da će doći do potpuno novog enterijera, Mini se neće odreći instrumentalnog panela postavljenog na centralnu konzolu.

Velika novost biće dolazak benzinskih motora sa novorazvijenom tehnologijom blagog hibrida od 48V.  Britanski mediji ističu da će efikasnosti ovih mikrohibrida biti na veoma visokom nivou, te da će emisija štetnih gasova biti značajno manja.

Osim toga, Mini planira i novu generaciju električnog heča, te bi oba ova modela trebalo da se nađu na tržištu već krajem 2022. godine. Proizvođač sa Ostrva najavio je i da će performantna JCW izdanja ostati u ponudi, mada nije razjašnjeno da li će koristiti SUS agregate ili EV tehnologiju.

Mini je potvrdio i da će biti naslednika za modele Clubman i Countryman, s tim da prvi definitivno neće biti transformisan u SUV, kao što se ranije verovalo. Oba vozila koristiće FAAR platformu BMW-a, što bi trebalo da omogući korišćenje niza pogona od tradicionalnih benzinskih i dizel motora, preko mikrohibrida do plug-in hibrida. Mini ističe da će kod Clubmana i Countrymana biti postavljene nove baterije, te da će plug-in hibridna izdanja moći da pređu daleko više kilometara koristeći samo električnu energiju.

AutoRepublika

(197)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments