1. Home
  2. Vesti
  3. Objavljena lista finalista u izboru za automobil godine u Japanu
Objavljena lista finalista u izboru za automobil godine u Japanu
3

Objavljena lista finalista u izboru za automobil godine u Japanu

2.41K
3
Podelite sa prijateljima:

Na listi finalista u ovom nadmetanju se našlo više modela japanskih brendova, što je negde i logično iz više razloga. Ne samo što je domaće takmičenje u pitanju, već je i Japan jedna od svetski najviše priznatih lokacija na kojoj se radi na konstrukciji, razvoju i proizvodnji vozila. Ko je pobedio na ovom takmičenju, biće obznanjeno tokom sledećeg meseca.

Lista svih učesnika takmičenja u izboru za automobil godine u Japanu (Car of the Year Japan) je objavljena u ranijem delu ove nedelje a na njoj se našlo ukupno 48 modela, isključujući tu blizance i razne modifikacije u osnovi istih vozila. Sada su organizatori objavili skraćenu listu, i 11 modela je ušlo u finale, iako ih je tu trebalo biti deset.

Očigledno je da je nekoliko modela zaradilo iste ocene, ali rezultati prve faze eliminacije nisu zvanično obelodanjeni. Možemo da se prisetimo da je prvo izdanje ovog takmičenja održano 1980. godine, kao i da žiri uključuje lokalne novinare i automobilske ekspert, pri čemu ih je ove godine u priču uključeno šezdeset. Glavni uslov za učešće, prema aktuelnoj regulativi, jeste da je vozilo prisutno na japanskom tržištu počev od 1. novembra prošle godine, pa sve do zadnjeg dana oktobra tekuće godine.

Sedam je proizvoda domaće automboilske industrije, i to tri modela Nissana (plus jedan klon iz Mitsubishija), a tu su i po jedan model Suzukija, Toyote, Honde i Mazde. Od stranaca se ističu luksuzni modeli BMW iX, Range Rover, kao i ovozemaljski Hyundai Ioniq 5. Pored svih njih, možda i najskromnije deluje narodni i kupeoliki krosover po imenu Renault Arkana.

Evo i liste finalista u izboru za japanski automobil godine za sezonu 2022. – 2023:

Suzuki Alto

Toyota Crown

Nissan X-Trail

Nissan Sakura/Mitsubishi eK Cross EV

Nissan Fairlady Z

Honda Civic e:HEV  /  Civic Type R

Mazda CX-60 e-Skyactiv D

BMW iX

Hyundai Ioniq 5

Land Rover Range Rover

Renault Arkana

Ovde možemo da naglasimo da od domaćih brendova, u finale nisu prošli Subaru, Daihatsu a ni Lexus, dok su među najzvučnijim gubitnicima (nakon prve faze eliminacije) i globalno zvučna imena poput sledećih: Audi, Citroen, DS, Ferrari, Fiat, Jeep, Maserati, Mercedes-Benz, Peugeot, Tesla, Volkswagen i Volvo (koji je uzgred budi rečeno, već dva puta zaredom osvajao titule, i to u nadmetanjima: 2017. /2018. i 2018. /2019). Važno je ovde imati na umu i to da nagrade takođe imaju i svoje kategorije, i da se one menjaju iz godine u godinu, pa možda neko od ovde eliminisanih modela, postane „najlepši“ ili pak “najviše napredan u tehnološkom smislu”.

Sledeći korak u izboru predviđa sprovođenje testnih vožnji, s čime će se krenuti 24. novembra. Pobednika saznajemo 8. decembra, uz podsećanje da se titulom prošle godine okitio model Nissan Note.

AutoRepublika

Fotografija: Facebook stranica Honde Srbija

(2408)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Mazda CX-60 e-Skyactiv D je dizel sa 3,3 litra?
Na ovom izboru se nominuju modeli sa tačno određenim motorom?
Što onda za sve ostale ne piše i koji je motor u pitanju ( ako je dostupan sa više motora )?

J4ZZ3R

Civic je automobil godine u Severnoj Americi, ako pobedi u Japanu i Evropi ima Delta da zaokruži cenu na 50k i da instalira jednog snajperistu iznad salona čisto da tamo svakakvi ne zalaze 🙂

moron

Otkud to za S. Ameriku?