1. Home
  2. Vesti
  3. Honda planira da vrati naziv Prelude?
Honda planira da vrati naziv Prelude?
4

Honda planira da vrati naziv Prelude?

2.15K
4
Podelite sa prijateljima:

Honda je pomalo sporo reagovala na promene u automobilskoj industriji koje se odnose na razvoj i proizvodnju električnih modela. Iako istraživanja pokazuju da je još uvek nemoguće generisati profit na njima, većina velikih igrača ima barem po nekoliko takvih četvorotočkaša u svojoj ponudi, ako ni zbog čega drugog, onda barem zbog imidža.

Honda je izuzetak od takvog nepisanog pravila, i do sada nismo mogli da vidimo mnogo njenih modela na struju, a one koje planiraju za blisku budućnost su zasnovani na platformama i mehanici General Motorsa.


Ali kako pišu kolege sa japanskog sajta Best Car, Honda trenutno razvija i sopstvene modele na struju. I to ne samo jedan u nizu dosadnih krosovera, kako biste verovatno pomislili po uzoru na današnje trendove, već one sa sportskim duhom.

Doduše, biće i takvih, a sve će započetiti vozilom koje Honda naziva ZR-V i koje dolazi kao električna verzija sadašnjeg modela HR-V. Zatim ćemo videti još jedan veći krosover pozicioniran između modela HR-V i CR-V kao i putnički kombi. Ali, ono što nas najviše interesuje od onoga što je Best Car napisao, jesu informacije o dva sportska modela koja bi trebalo da vidimo u izložbeno-prodajnim salonima do 2028. godine. Jedan od njih je nova generacija egzotičnog NSX-a, a drugi će označiti povratak legendarne oznake Prelude.

Kao što nam je poznato, Prelude je jedan od najpoznatijih Hondinih modela kroz istoriju. Proizvodio se od 1978. do 2001. godine kroz pet generacija, a proslavio je japanskog giganta širom sveta tokom vremena kada se proizvođači iz države izlazećeg Sunca još uvek probijali na tržišta i pravili imidž. Posebno je bila popularna druga generacija, a viđali smo je u salonima od 1983. do 1987. godine. Pronašla je preko 336 hiljada kupaca, da bi svaka naredna bila manje i manje popularna pre nego što je stigla zaslužena penzija početkom ovog veka.


Bilo kako bilo, Best Car zatim analizira i kaže da će NSX pružati pogon na sva četiri točka i konkurisati narednoj generaciji modela Nissan GT-R. Ali, na račun modela Prelude nemaju mnogo toga da dodaju, pa možemo da prenesemo samo sprekulacije američkih medija na ovu temu.

Oni smatraju da će Prelude biti u rangu sa Toyotom GT86 kao lagani sportista gde sirova snaga neće dolaziti do izražaja već dinamičnost i vozne karakteristike na profesionalnim stazama.

Godina 2028. je daleko od nas i ne sumnjamo da će u narednom periodu dosta toga procuriti u javnost, ako je priča uopšte istinita. Nadamo se da i ovde važi ona stara izreka koja otkriva da „tamo gde ima dima ima i vatre“…

AutoRepublika

(2153)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Branko

Podsjeti me ovo na prastari vic: ”Zašto Mujo vozi Hondu? Zato jer je pre-lud!”😂

Laki

Ostala mi u divnom sjećanju ta druga generacija zaista „kultno“ vozilo.Od Zagreba prema Mariboru starim putem ostavim 380 se u prašini jer je bolje poznavanje puta presudilo. E sad u Mariboru na semaforu pristiže lik otvori prozor pa kao pravi gospodin pozva na kafu al da mu otkrijem šta sam radio na Hondi u vezi ubrzanja?Odosmo na kafu pa upoznah i ljepšu polovinu na kraju balade svak na svoju stranu a njih dvoje i njihov prelijepi zeleni 380 se mi ostaše u lijepom sjećanju.

BB

Fina priča… 👍

Bungi

Prelude je bila povelika Honda, kvalitetno i masivno izrađena.Takvi automobili se više ne prave.