1. Home
  2. Vesti
  3. Cadillac još jednom predstavio svoju najskuplju limuzinu u istoriji
Cadillac još jednom predstavio svoju najskuplju limuzinu u istoriji
5

Cadillac još jednom predstavio svoju najskuplju limuzinu u istoriji

567
5
Podelite sa prijateljima:

Na AutoRepublici smo se često žalili kako je predstavljanje novih modela zaista postao besmislen posao. Obično startuje oko godinu dana pre nego što se automobil pojavi u prodaji, kada u javnost „slučajno procure“ prve špijunske fotografije.

Pa onda vidimo koncept nekoliko meseci kasnije, pa identičan serijski model bez zvaničnih informacija, pa onda te zvanične informacije i onda jednog dana dočekamo da ga vidimo i na ulicama. Šta-više, danas bi nas više iznenadilo kad bi neko „odjednom“ podelio celu priču nego već gore opisani proces, ali šta je tu je, ne može se ništa protiv toga.

Najnoviji primer je Cadillacov novi model Celestiq. Američki proizvođač vozila bi da se vrati u svoja zlatna vremena istorije kada je zaista bio „svetski standard“, a po tom uzoru, Celestiq će koštati preko 300 hiljada dolara. To će ga učiniti drugim najskupljim masovno proizvedenim američkim četvorotočkašom ikada proizvedenih, a nadmašuje ga samo egzotični Ford GT koji je bio za oko 50% skuplji.

I šta imamo da vam kažemo novo o ovom modelu? Zapravo jako malo toga pošto smo o njemu detaljno pisali pre svega nekoliko meseci, a tu priču možete da pročitate ovde.

Ono šta će nas iznenaditi su neke informacije koje ranije nisu bile dostupne, kao recimo ona da je Celestiq dugačak 5,5 metara što ga čini dužim nego terenac pod imenom Escalade. Vlasnik će biti u stanju da bira kakvu god kombinaciju boja želi i izboru će ih biti preko 200, što nam govori da će biti nemoguće pronaći dva identična Celestiqa na ulicama.

Ono šta nas je posebno interesovalo je kakva će mehanika pokretati ovu limuzinu. Ranije smo znali da će biti na struju, a sada je potvrđeno da će pružati dva električna motora i pogon na sva četiri točka. Cadillac ponovo odugovlači da podeli sve informacije sa nama, ali mediji spekulišu da će razvijati 600 konjskih snaga i 868 Nm obrtnog momenta.

Ubrzanje iz mirovanja do 100 km/h će trajati 3,8 sekunde uz maksimalnu autonomiju od 480 km. Vlasnik će moći da puni baterije snage 111 kWh na brzim punjačima od 200 kW, a svega desetak minuta je dovoljno da se one napune za vožnju od 130 km.

Proizvodnja će biti ograničena tek na nekoliko stotina jedinica na godišnjem nivou, a svaki od njih će se ručno sklapati u američkoj saveznoj državi Mičigen. Ne sumnjamo da će General Motors izgubiti velike sume novca na svakom od njih, ali na kraju dana niko nije ni verovao da će građenje imidža biti jeftino. A Cadillacu je svakako potreban model koji će da odvojiti od trenutne reputacije „fensi Chevroleta“…

AutoRepublika

(567)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Kadilak se „vraca svom originalu“, sto bi rekao novi sef Jaguara. Impresionira publiku svojim tradicionlnim osobinama: velicinom, snagom i luksuzom. Dizajn je uspeo, auto je vec na prvi pogled prepoznatljiv kao Kadilak – naravno za one koji prate evoluciju ove marke. Ima vise originalnih detalja. Proporcije su dobre, prave linije i glatke povrsine cine ovaj veliki auto dinamicnim a njegova velicina ne deluje upadljivo i napadno. Pozadi je fastback, sto odudara od tradicije ali pripada buducnosti a automobilu daje sportski lik. Za poredjenje, tako nesto ne bi moglo da se kaze za veliki elektricni Mercedes EQS koji i pored izuzetne… Pročitaj više »

moron

Ako smo neki dan ovde čitali da zadnje LED svetlo za strujoviti Hummer-a košta preko 3.000 dolara (bez ugradnje), kol’ko će da košta za ovaj strujać ona zadnja donja svetlosna grupa, koja istovremeno vrši i funkciju zadnjeg branika ?

Matija

Ta cena bice za Ginisovu knjigu rekorda. 🙂

Renault Terminator

Bome Zoki moram ti priznati da ovaj Cadilac stvarno izgleda vrhunski,bar meni.Mislim da je ovo prvi USA auto koji mi se sviđa i koji bi „sutra“ vozio bez problema.

Bungi

Ovaj zadnji kraj mi dođe kao moderna interpretacija sitroenove ajkule.Hrabar, skladan a opet odnekud poznat.Nažalost, taj film kod sitroena, po svoj prilici, nećemo još dugo gledati.