1. Home
  2. Vesti
  3. Došao je kraj – poslednji Ford Mondeo za Evropljane sišao sa proizvodnih traka
Došao je kraj – poslednji Ford Mondeo za Evropljane sišao sa proizvodnih traka
24

Došao je kraj – poslednji Ford Mondeo za Evropljane sišao sa proizvodnih traka

526
24
Podelite sa prijateljima:

Nekada popularni model iz D segmenta spreman je za penziju na Starom kontinentu.

Još pre nekoliko godina je američka marka najavila da će se usredsrediti na SUV i krosover modele u Evropi. Transformacija portoflija je uveliko počela, pa je tako najpopularniji model Forda sa ove strane Atlantika krosover iz B segmenta – Puma.

Sada je stigla i zvanična potvrda iz Forda – proizvodnja Mondea u fabrici u Valensiji je završena. Došli su teški dani za kompletan velikoserijski D segment, gotovo da nijedan pripadnik ove klase (sem Passata i Superba) ne može da se pohvali iole solidno prodajom u Evropi.

Tako je i Mondeo posle gotovo tri decenije duge karijere na našem kontinentu primoran da ode u istoriju. Ford je već potvrdio da pete generacije Mondea neće biti, bar za ovdašnje kupce.

Podsetimo, Mondeo je stupio na scenu sada već daleke 1993. godine, i otada je u Evropi prodato više pet miliona primeraka. Američki brend potvrdio je da će nakon odlaska limuzine upražnjen prostor u fabrici u Valensiji iskoristiti za uvećavanje proizvodnje hibridnog pogonskog sklopa, kao i za pojačavanje tempa montaže hibridne Kuge.

AutoRepublika 

(526)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

24 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Mustang

tuga jad i čemer

moron

Šteta.
Bilo je to odlično vozilo D segmenta. Posebno kao karavan. Jedno vreme sa bogatom ponudom motorizacije, vrste pogona i menjača.

Laki

Dobar je Mondeo bio.

moron

Eh, kada pomislim na karavan 2,0 TDCI 210 ks AWD sa 8AT …

Iznogud Časni

jel crkavao taj automatik?

moron

Nije mi poznato da je taj imao neku falinku.

Iznogud Časni

Znaci to nije powershift?! Sta ja znam, meni se činilo da do 2018 ili tako nesto svi njihovi automatski mjenjači su otpad, zaviju vlasnika u crno a Ford, šaka jada, se preserava, da parafraziram Sekija, da nije njegova greska.
To je tvoja preporuka? Ima li koja jeftinija varijanta? Nemoj mi neku šaku jada i bez presravanja, kako rece drug Francuz.
Uostalom, Sekijev poučak glasi: ne vjeruj Fordu i kad dizela ima.

Yankee

PowerShift je koliko znam koriscen samo u Fiesti i Focusu, barem na americkom trzistu. Fusion/Mondeo nije imao taj menjac.

TheStig

U Evropi je Ford totalno drugi par cipela u odnosu sta vi imate u Americi. Powershift je isao u sve pa i u Mondea od 2007 ako se ne varam.

TheStig

Dizeli kod Forda nemaju ama baš nijedan problem. Čak su i oni koji su bili PSA bolji od samih PSA motora u Peugeotu. U Mondeu jeste Powershift. I to nije automatik klasicni vec DCT. Nije los, ima boljih ali i daleko gorih

Laki

Ništa negativno nisam čuo za taj motor!

Laki

Nema brda nigdje sve ravno za ovaj agregat.

moron

Verujem.

Iznogud Časni

ne zalim ni sekunde, a ne znam za Sekija, on ima emocionalnu vezu sa Fordom :))

Izmenjeno 2 godine pre od strane Iznogud Časni
TheStig

Kako bolan ne žališ?!Bolji od Passat i ostalih skula koje se i dalje prodaju bar 3 puta. Ikona D segmenta.

Iznogud Časni

nisam vezan za ford ko Seki :)))

TheStig

Ma ja, ti samo žabare 🤣

Iznogud Časni

To jest. Ali vidim ja da ti ne znaš priču o Šekiju i Fordu. C cccccc, kako si to propustio?!?!?!? Drug moron će ti je ispričati, samo ga lijepo zamoli, kad nije namcoras.

moron

Ako se dobro sećam, bio je „oduševljen“ masom testiranog forda (koja je bila mnogo nesaglasna deklaracijama) i dao je sebi za slobodu da to i prigovori u testu (jer se tako i deklarisana nosivost gadno istopila), pa je tako naljutio neku visoko rangiranu personu zaposlenu kod domaćeg uvoznika … Jbg, i ja sam se baš „oduševio“ kada sam iz COC-a video da moj fiat ima 1.533 kg, tj. da nije onako vitak kako je to pisalo u prodajnim katalozima, deklaracijama, pa ni u samom upustvu za upotrebu. Sreća, ja sam relativno lagan, kao i ostatak moje porodice, pa me umanjena… Pročitaj više »

TheStig

Hahahahaha Peki u ulozi „Doživljaji Toma Sojera“ 🤣Kod svih proizvođača ti u katalozima (čast ponekom izuzetku) navode tzv „dry“ weight, bez putnika i bez tecnosti. Zavisno od klase to oduzima od realne tezine znaš i sam koliko. Ali kao što znamo svaki automobil je dobar samo da mu je Fordov motor 😁😁😁

Iznogud Časni

Vise puta sam pitao sta li se desilo sa tim likom? Je li napredovao u hijerarhiji Forda ? I tako ti moj Stig, od tog dana se nas Šeki poceo da slika za novine ne bi li dokazao da je on stvarno i vozio to auto. Eh, dobra stara vremena :)) koliko je vremena prošlo? Treba godišnjicu proslaviti:)

Izmenjeno 2 godine pre od strane Iznogud Časni
DUDE

Odlican auto. Obzirom na brzi pad cena limuzina i karavana, mozda za godinu-dve i kupim jednog.

Rikošet

2.0 TDCi plus Powershift odličan pogon u svakom pogledu.

Vanjski dizajn je odličan, a u verzijama sa malo više sportskih krpica i više od toga.

Unutra. Pa ima boljih rješenja, puno je sitnih tastera i jeftine plastike po sredini i to me ubijalo u pojam. Ovo je individualni doživljaj naravno.

Najveći problem za mene je velika masa.

Dok glisiraš autoputem lijepo te pritisne za asflat pa je i ne osjetiš, ali kad se počneš voziti kroz krivine onda to jednostavno nije to, barem meni…

TheStig

Ford je uvijek bio poznat po „kvalitetnoj plastici“ unutra 🤣Focus je za krivine. Imali su Ameri doskora onu verziju sa v6 motorom od skoro 400 grla. Dere 😁