1. Home
  2. Vesti
  3. McLaren razvija električni krosover
McLaren razvija električni krosover
1

McLaren razvija električni krosover

131
1
Podelite sa prijateljima:

A kleli su se „u sve živo“ da neće izvršiti upliv u segment krosovera… Međutim, sada dobijamo informacije da će na platformi baterijskog SUV-a koji je u pripremi, biti oformljena cela porodica novih modela s oznakama britanske marke.

Ostrvljani tokom celokupne istorije kompanije nisu proizvodili nikakve modele van klase superautomobila, a evo sada nameravaju da uđu u novi segment samo po sebi, tamo gde konkurencija već nudi svoje adute. Nešto svoje su u ovoj klasi ponudili Porsche, Lamborghini, pa sada čak i Ferrari, tako da među njima, poslednji na žurku stiže McLaren. Namera proizvođača iz Velike Britanije jeste da promocijom jednog modela „ubije dve muve“, pošto će novajlija, saglasno najavama, biti elektromobil.

Novi CEO (izvršni direktor) McLarena, Majkl Lejters, koji je svojevremeno bio angažovan i u razvojnom timu Ferrarija Purosanguea i Porschea Cayennea, kazao je u razgovoru s novinarima specijalizovanog medija CAR Magazine, da je njegova namera da britansku marku učini profitabilnom i da razvije krosover. Sudeći po onome što zbori najviše pozicioniran rukovodilac McLarena, ideja je da firma razvije proizvod koji će zadržati sve prepoznatljive osobine tog brenda, ali i koji će biti u stanju da privuče novu publiku, ona koja traga i za egzotičnim, ali i za porodičnim automobilom u isto vreme.

Lejters je obećao da će krosover McLarena biti prepoznatljiv u odnosu na konkurenciju, usled obilne primene plastike ojačane ugljeničnim vlaknika, što je postala opšta osobenost asortimana ovog proizvođača. Takođe, čovek tvrdi da će novajlija biti za primeri p opitanju snage i finoće ponude u segmentu vozačkog doživljaja i generalne upotrebe.

Po njegovim rečima se zaključuje da je električni pogonski sklop više podesan za krosovere jer su vozila iz te klase manje osetljiva od superautomobila, kako na prekomernu težinu, tako i na nedostatak fizičkog prostora za smeštaj baterijskog pakovanja. Dodatno, krosover McLarena će poprimiti i poseban stil koji će ga razlikovati od superautomobila iz game, uz osobitu pažnju posvećenu aerodinamičkim parametrima.

Uprava se trenutno bavi zatvaranjem finansijske konstrukcije koja će omogućiti da se ideja prenese na proizvodne trake. Proizvodni centar marke McLaren je smešten u neposrednoj blizini istraživačko-razvojnog sedišta u Vokingu, i konstruisan je da odbaci oko šest hiljada superautomobila na godišnjim osnovama. Stoga, tu nema mesta velikoserijskoj proizvodnji.

Ako bi taj problem bio rešen, kao i onaj vezan za obezbeđivanje dovoljno izdašnih finansijskih fondova, onda bi uskoro trebalo očekivati električni krosover McLarena na putevima. Ipak, to se ni u kom slučaju neće dogoditi pre 2026. godine.

AutoRepublika

(131)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

McLaren SUV? To je vec neizbezno, samo da ne lici na ovu sliku gore!
A jedan lep, veliki kupe sa cetiri sedista – to necete? 🙂