1. Home
  2. Vesti
  3. Hyundai Ioniq 5 N stigao i na američko tržište
Hyundai Ioniq 5 N stigao i na američko tržište
13

Hyundai Ioniq 5 N stigao i na američko tržište

300
13
Podelite sa prijateljima:

U moru bezličnih krosovera, gde gotovo svi liče jedan na drugi kao jaje jajetu, Hyundai je izabrao „hrabar“ (ili „očajnički“) potez, u želji da model Ioniq 5 bude drugačiji. Neki će reći da u velikoj meri liči na čuveni reli model Lancia Delta iz osamdesetih godina prošlog veka i da Korejci ne žele da guraju aerodinamični stil, ali na kraju dana, svako će se sigurno okrenuti za njim kada ga vidi na ulici (ili sam to možda samo ja?)  – Nisi, brate i ja sam (odgovora lektor bez mogućnosti da se odupre).

Bilo kako bilo, ovaj krosover je na tržištu već oko godinu dana i osvojio je mnoštvo nagrada širom sveta. Konfiguracija koja privlači najviše pažnje je ona sa značkom N, što nam govori da nešto pakleno pokreće ovaj automobil.

Publika je imala prilike da se upozna sa njima ranije ove godine, a Hyundai je sada predstavio i verziju za američko tržište. Stiže na ovogodišnji Salon automobila u Los Anđelesu i uglavnom je isti globalnom modelu, sa više dostupnih detalja. Ioniq 5 je postao prvi model divizije N na struju i trebalo bi da bude tek početak onoga što će uslediti.

Električni motori razvijaju 601 konjsku snagu i 740 Nm obrtnog momenta, a tokom perioda od desetak sekundi, snaga skače na 641 „grlo“ i 770 Nm obrtnog momenta. To je dovoljno za ubrzanje od nule do 100 km/h za 3,4 sekunde, što ujedno ovaj Ioniq 5 čini najbržim modelom N-a u istoriji. Maksimalna brzina iznosi takođe veoma zadovoljavajućih 260 km/h.

Javnost je ranije bila upoznata sa činjenicom da kapacitet baterija iznosi 84 kWh, ali još uvek ne znamo koliko Ioniq 5 može da pređe sa jednim punjenjem baterija. Takva informacija bi trebalpo biti dostupna kako vozilo počne da stiže u izložbeno-prodajne salone, a to će se desiti u martu sledeće godine. Drugi izvori kažu da će biti potrebno samo osamnaest minuta da se baterije napune na brzim punjačima.

Ioniq 5 N ne samo što jeste brz već i što izgleda kao da je u pokretu čak i kada je parkiran. Izdvajaju ga posebni branici i šira krila, pa je zapravo po dimenzijama veći od modela na kojem je zasnovan. Takođe pruža i bogatije opremljeni enterijer i neke od opcija koje su nedostupne u ostalim modelima korejskog giganta.

Iako je reč o električnom krosoveru, zanimljivo je da postoji neki detalj po kojima bi da „izigrava“ model sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem goriva. Primera radi, menjač je dizajniran tako da simulira osmostepeni automatski menjač u vozilima sa SUS motorima, a slična situacija važi i na zvuk motora.

Cena Ioniqa 5 nije poznata u vreme pisanja ove priče. Spomenućemo da je trenutno najskuplji paket opreme onaj sa značkom Limited i za njega je potrebno izdvojiti 54.685 američkih dolara. Bratski model Kia EV6 GT sa 576 „grla“ košta 62.925 „zelembaća“ pa će Ioniq 5 N verovatno biti nešto skuplji.

Knjige narudžbina su već otvorene, a kupcima će modeli biti isporučeni četiri meseca nakon uplate, ili kako to vole da kažu naši trgovci: „nakon obavljanja finansijskih formalnosti“.

AutoRepublika

(300)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

13 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

E, ovo je pravi automobil. U koji i pozadi mogu sesti sa dostojanstvom, a ne samo ponižen.
😀

Matija

Leba ti, kada si se poslednji put vozio na zadnjem sedistu? 🙂

MRN

Pre možda mesec-dva. Deca su bila napred, a mi matori pozadi 😊 Na porodičnim putovanjima, ako je neki dobro poznat i/ili bezbedan put, često deci prepustim prednja sedišta. Ove godine više puta. Tako se radilo u mojoj porodici i kada sam ja bio mlad vozač. Roditelji bi povremeno sedeli pozadi.

BB

Automobili se ne koriste samo za porodična putovanja, neki se kotiste i za poslovna, neka za vukljanje kojekakvih stvari. Prostor je u svakom slučaju dobro došao za sve potrebe

Matija

Ziveo Berlingo! Pokusaj da izmeris na nekom aerodinamicnom krovu koliko se smanjuje visina iznad glave putnika na zadnjim sedistima. Jednostavna procedura!

BB

Ima i limuzina sa pristojnom visinom, recimo Mercedes C klase, Škoda Superb, Passat… I pogodi šta, te limuzine (dobro, i karavani) su još živi, a skoro sve ostalo izumrlo.
A aerodinamika je precijenjena, kaže vam neko čiji auto drži životni prosjek na 5.2 litra.
Nemam ništa protiv ni kupea, pa nek postoje i limuzina kupe za one koje hoće, ali mora da bude i obična limuzina mora biti u opticaju…

Ah da…

Živio Berlingo! 😜

Matija

Pitanja redakciji: – Zasto dizajn ovog auta zovete „ocajnicki potez“? – Zasto ovaj auto zovete „krosover“? Sta on to „ukrsta“ u sebi? On je jednostavno limuzina. Koncept njegovog dizajna je veoma originalan pre svega zbog toga sto prenosi principe dizajna malih automobila na velike dimenzije a zatim i zbog niza dizajnerskih detalja. Pojava dizajn studije izazvala je burne reakcije strucnih medija i publike, veoma povoljne! Licno sam odmah uputio kratak dopis Hjundaiu u Nemackoj: „ovaj auto mora u seriju! Bice trendseter!“ Auto je lep, vidjam ih u gradu i ne propustam priliku da ga dobro pogledam. Zivo me interesuje kakva… Pročitaj više »

Yankee

Ioniq 5 se vodi kao mini SUV tj. krosover. To stoji i na sajtu Hyundaija.

Matija

Da je mini nije, 4.635 x 1.890 x 1.605 mm.
Da je krosover – to ne vidim, trebalo bi upitati Hjundai sta su to ukrstili!
Moj T-Roc je u papirima „limuzina“ i ako lici na SUV ali ne ispunjava uslove.

MRN

Ja sam takođe oduševljen formom i dizajnom ovog vozila. Ali, ne razumem zašto kažeš da on ima oblik „jednostavne limuzine“?
Zar limuzina nema drugačiju formu?
Za mene, ovo je hečbek forma, ali, pošto je XL dimenzija (pa I klirensa ), nije baš hečbek.
Gde ga god svrstaš, greška je na neki način.
Ali i nebitno.

Matija

Limuzina moze da ima vise oblika, ne samo stepenasti rep. Zavisi od namene i geometrije celog vozila. Nas problem je sto nemamo jasne definicije tipova karoserije, vec se postapamo americkim koje su totalno haoticne.

„Limuzina“ moze da bude:

– sedan
– hetch
– fastback
– liftback
– ne znam da li imaju jos neku definiciju.

Sve su ovo podvrste limuzine. Vise puta sam ovde rekao „hajde da napravimo nasu nomenklaturu“. Cilj je da se oslobodimo stranih reci i da konacno znamo o cemu pricamo.

Bungi

Nije to očajnički potez već „GTI“ model u svijetu EV vozila. Hyundai je sa svojom tehnologijom brzog punjenja od 800 V veoma daleko odmakao, tako da očajni mogu biti oni koji je još ne nude.

MRN

Pročitah negde da početna cena za Ioniq 5 N u GB iznosi 65 hiljada funti, kao i da je proglašen automobilom godine od strane TopGear.com.