1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Toyotin kvartalni profit u padu uz pozitivne prognoze
Toyotin kvartalni profit u padu uz pozitivne prognoze
0

Toyotin kvartalni profit u padu uz pozitivne prognoze

150
0
Podelite sa prijateljima:

Dobit iz poslovanja Toyota Motor Corp. je pala za 11 odsto u poslednjem kvartalu sa povećanim popustima i gubicima prouzrokovanim nepovoljnim kursom, u isto vreme imajući probleme sa preusmeravanjem ka cvetajućem tržištu lakih kamiona u SAD.

Međutim, u Toyoti kažu da će udvostručiti profit kroz određene mere, uz investicionu ofanzivu u buduće tehnologije kao što su autonomna vožnja i veštačka inteligencija.

Citirajući prognozu vezanu za povoljniji kurs, Toyota smatra da postoje izgledi da se godišnja zarada poveća.

Dobit iz zarade je pala na 574,29 milijardi jena (5,11 milijardi dolara) u prvom fiskalnom kvartalu koji se završio 30. juna. Neto prihodi su napredovali za 11 odsto, na 613,06 milijaredi jena (5,46 milijardi). Viši menadžer, Tecuja Otake, objavio je rezultate.

Prihod je povećan za 7 odsto na 62,76 milijardi dolara.

Globalna maloprodaja je napredovala 2,4 odsto na 2,59 miliona vozila u periodu od aprila do juna, uključujući rezultate Daihatsua i proizvođača kamiona Hino.

Pad u prvom kvartalu je došao u vreme kada se japanski proizvođači utrkuju da prilagode svoje proizvode američkom tržištu koje naglasak sve više stavlja na krosovere, SUV modele i kamionete.

Toyota je među onima uhvaćenim u raskoraku. U okviru industrije, na klasične automobile u Americi se odnosilo samo 37 odsto u prvih šest meseci ove godine. Međutim, kada je o prodaji Toyote Motor U.S.A. reč, koja pokriva Toyotu i Lexus, na automobile se odnosilo 44 odsto prodaje.

 

Rastuće subvencije

Toyota je pojačala popuste da bi ubrzala usporenu prodaju putničkih vozila, ali se nada da će nova generacija Camryja, koja treba da nastupi ove godine, promeniti stvari nabolje.

„Mada imamo povećane tržišne troškove kao odgovor na aktuelan marketinški i prodajni ambijent, nameravamo da ih adekvatno iskontrolišemo“, rekao je Otake.

Povećani troškovi marketinga, uključujući i popuste, smanjili su dobit iz poslovanja za 267 miliona dolara, brišući na taj način napore da se krešu troškovi. Gubici na osnovu nepovoljnog kursa su napravili minus od dodatnih 311,6 miliona dolara) u odnsou na Toyotinu dobit iz poslovanja u prvom fiskalnom kvartalu.

Kompanija takođe troši više, delimično zbog unapređivanje fabrika za modularne platforme. Toyotina nova globalna arhitektura (TNGA), osnova je za redizajnirani Camry. Ova kampanja će se nastaviti zaključno sa 2020. godinom, i novom fabrikom u Meksiku.

Situacija sa smanjenjem profita je delimično pogoršana spiralnim troškovima vezanim za stvari kao što su povećani popusti i veće investicije u oblasti istraživanja i razvoja.

Ofanziva

Akio Toyota je izjavio da će kompanija krenuti u ofanzivu na taj način što će investirati više u autonomnu vožnju i veštačku inteligenciju, u isto vreme razmatrajući partnerstva i akvicizije na putu ka ekspanziji.

„Brzina promena je mimo naših očekivanja… Novi konkurenti se pojavljuju“, rekao je Otake. „Moramo pronaći novi smer. Jedan od tih smerova je ulazak u partnerstva sa drugim kompanijama, kao i pripajanja.“

Otake je izjavio da Toyota i dalje razmatra moguće ciljeve, tako da za sada ništa nije konačno odlučeno.

Japanski gigant takođe troši više na novu modularnu platformu. Šef, Akio Tojoda, upozorio je u maju da oseća moguću krizu, jer se kompanija drugu godinu zaredom suočava sa smanjenjem profita. On je obećao sa će povećati dinamiku operacija i unaprediti dobit.

„Da bismo izbegli dve uzastopne godine smanjenja zarade, mi ostajemo odlučni u implementaciji dodatnih mera“, rekao je Otake. „Nameravamo da se angažujemo u ofanzivnijim aktivnostima i idemo napred.“

Toyota je prošle godine izgubila titulu svetskog proizvođača broj 1 od Volkswagen grupe.

 

Svetlija perspektiva

Toyotine prognoze za aktuelnu fiskalnu godinu, koja se završava 31. marta 2018.,  ipak izgledaju pozitivnije.

Japanski proizvođač očekuje povoljniji kurs i profitiranje na osnovu toga, jer jen pada u odnosu na evro i američki dolar.

Očekuje se da dobiti iz poslovanja sklizne za 7,2 odsto na 16,47 milijardi dolara, dok će neto zarada pasti za 4,4 odsto na 15,58 milijardi dolara.

U maju, Toyota je predvidela da će dobit iz poslovanja pasti za 20 odsto na 14,24 milijarde dolara, dok će neto zarada pasti za 18 odsto na 13,35 milijardi dolara.

Što se globalne maloprodaje tiče, očekuje se da ona ostane u okvirima od 10,25 miliona vozila, dok se očekuje ukupan broj isporuka na globalnom planu zadrži na stabilnih 8,9 miliona jedinica.

 

Japan vodi

Japan je Toyotin glavni profitni centar i glavno tržište. Dobit iz poslovanja u Japanu je povećana za 9,9 odsto na 2,84 milijardi dolara u periodu između aprila i juna.

Dobit iz poslovanja u severnoj Americi je pala za 50 odsto na 794 miliona dolara. U Evropi, dobit iz poslovanja se više nego udvostručila na 180,7 miliona dolara.

Ukupna regionalna prodaja u severnoj Americi je napredovala za 1,1 odsto na 723.000 vozila u prvom kvartalu, tako da je ovo tržište ostalo najveće za Toyotu.

Evropska prodaja se povećala za 8,1 odsto na 240.000 jedinica u prošla tri meseca.

Izvor: ANE

(150)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments