1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana – Toyota slavi tridesetu godišnjicu svoje fabrike u Velikoj Britaniji
Zanimljivost dana – Toyota slavi tridesetu godišnjicu svoje fabrike u Velikoj Britaniji

Zanimljivost dana – Toyota slavi tridesetu godišnjicu svoje fabrike u Velikoj Britaniji

240
1
Podelite sa prijateljima:

Iako danas Toyota ima nekoliko fabrika u Evropi, prva u njenom vlasništvu je u Ujedinjenom Kraljevstvu i otvorena je krajem 1992. godine. U stvarnosti je reč o dve fabrike, jednoj za montažu, a drugoj za motore.

Tehnički gledano, Toyota proizvodi vozila u Evropi više od 50 godina. U oktobru 2021. godine u Ovaru (Portugal) je proslavljena godišnjica evropske proizvodnje povezivanjem Toyote sa Salvadorom Kaetanom, što se održalo do danas. Ali ta fabrika nije bila u potpunosti u vlasništvu japanskog proizvođača.

Početkom devedesetih još je postojao niz komplikacija oko uvoza automobila iz Japana, pa je nekoliko proizvođača odlučilo da se afirmiše u Evropi kako bi izbegli barijere. Toyota je izabrala Ujedinjeno Kraljevstvo, počevši u junu 1990. godine sa radom na izgradnji fabrike u Burnastonu, u Derbiširu (Engleska).

Iste 1990. godine radila je fabrika motora u Disajdu (Vels), koja će kasnije snabdevati motore za Toyotu Carinu E (T190). „E“ znači evropski jer do početka proizvodnje u Velikoj Britaniji, sve Carine su dolazile iz Japana. Proizvodnja prve Carine E dogodila se tačno 16. decembra 1992. godine.

Trenutno, fabrika Disajd proizvodi benzinske motore i komponente hibridnog sistema za Corolle u karoserijama hečbek i karavan, kako za Evropsku uniju tako i za druga izvozna tržišta. Od 2010. godine Toyota proizvodi elektrifikovane komponente u Evropi, prvobitno za tadašnji hibridni Auris.

Od početka poslovanja u Disajdu, Toyota je investirala 2,75 milijardi funti i zapošljava više od 3.000 ljudi. Samo prošle godine proizvedeno je 257.395 motora i za izvoz i za fabriku Burnaston, pri čemu je ova druga proizvela 131.024 automobila u 2021. godini.

Prva Carina E bila je pravi događaj u Velikoj Britaniji. Soićiro Tojoda, otac Akija Tojode (sadašnjeg predsednika), bio je tamo zajedno sa prvim osobljem od 1.143 radnika. Pokretanje fabrike zahtevalo je ulaganje od 840 miliona funti i preko 100 radnih sati obučavanja osoblja.

Vrlo brzo, 1993. godine, fabrika je zvanično otvorena za javnost. Prva proizvodnja Carine E bila je u karoseriji limuzine, ali je 1993. proizvedena i hečbek odnosno varijanta sa petoro vrata. Karavan, koji je takođe bio u istoj generaciji, odložen je do 1995. godine.

Godine 1997. Carina E je ustupila mesto modelu koji je više dizajniran za evropske ukuse, a to je bila Toyota Avensis (T220). Sledeće godine pratio ga je još jedan model – Toyota Corolla (E110). Posle tri godine izašla je potpuno nova generacija (E120). Godine 2003, 10 godina nakon lansiranja, nova generacija Avensisa (T250) počela je da se proizvodi u Burnastonu.

Sa svoje strane, evropsku Corollu zamenio je Auris (E150) 2007. godine, a 2008. stigla je treća generacija Avensisa (T270), koja je sa dva restilizovanja trajala do 2018. godine. Nova generacija Aurisa (E180) je počela da se proizvodi 2012. godine, dok je umesto treće generacije Aurisa predstavljena Toyota Corolla (E210). Ukupno je u Engleskoj proizvedeno 1.936.572 Avensisa.

Ako jednog dana posetite fabriku Burnaston, ona zauzima površinu od 234 hektara. Na toj površini se nalaze ogranci za štancanje, zavarivanje, farbanje, plastificiranje i finalne montaže. Zanimljivo je da se nalazi na području koje je pre 300 godina bilo poplavljeno vodom.

Na kraju, moramo da znamo jednu veoma nepoznatu činjenicu o britanskoj fabrici, a to je da ona ima vremensku kapsulu tačno u zoni recepcije. Na dan početka izgradnje, 4. juna 1990. godine, ispod te uglačane granitne ploče ostavljen je niz objekata koji će tu ostati 100 godina.

Zaista, 4. juna 2090. godine, ploča će biti otvorena i svetu će se pokazati šta je tu ostalo skriveno čitav vek. Njegov sadržaj je nepoznat. Nadamo se da su veoma dobro izračunali uslove očuvanja, ponekad vremenske kapsule ne izdrže dobro tokom decenija.

AutoRepublika

(240)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Vremensku kapsulu otvaraju tek 4. juna 2090. godine ?

Uh, umesto bicikla tada ću verovatno već duže vreme voziti nebeske kočije, tako da neću saznati šta su sakrili u toj kapsuli … 😊