1. Home
  2. Istorija
  3. Ford Shelby GR-1 je bio zamišljen kao moderni kupe Cobra
Ford Shelby GR-1 je bio zamišljen kao moderni kupe Cobra
14

Ford Shelby GR-1 je bio zamišljen kao moderni kupe Cobra

280
14
Podelite sa prijateljima:

Prošlo je više od deset godina između prestanka proizvodnje Forda GT lansiranog 2005. i dolaska njegovog istoimenog naslednika 2017. godine. Međutim, Ford je prvobitno razmatrao da ubrzo ponudi naslednika. To nije trebalo da bude nova reinterpretacija GT40, već drugog automobila koji je učestvovao na Le Manu šezdesetih: Shelby Cobra Daytona Coupe. Automobil, nazvan Ford Shelby GR-1, na kraju nije bio plasiran na tržište.

Ford GT lansiran 2005. godine prvi put se pojavio kao konceptni automobil 2002. godine, izazvavši oduševljene reakcije. Model male serije je stoga pokrenut i predstavljen dve godine posle. Porudžbine su brzo stizale. Dovoljno da motiviše Fordove timove da rade na njegovoj zameni kako bi ostali prisutni u ovom segmentu.

Džordž Saridakis, tadašnji dizajner plavog ovala, skicirao je modernu reinterpretaciju modela Cobra Daytona. Džej Mejs, njen menadžer, potvrdio je ovu ideju. Model je predstavljen na Pebble Beachu 2004. godine, a povratne informacije su bile dovoljno pozitivne da podstakne Ford da razvije projekat sa funkcionalnim konceptnim automobilom preko svog odeljenja APC (Advanced Product Creation).

GR-1 koncept je predstavljen 2005. godine, sav odeven u hrom. Zasnovan je na šasiji Forda GT modifikovanoj tako da se njegov motor nalazi na drugoj strani kabine, odnosno na prednjoj centralnoj poziciji. Uzimajući brzu siluetu Daytone, pokazao je kompaktne proporcije sa svojih 4,41 m dužine i 2,54 m međuosovinskog razmaka, što je 23 cm, odnosno 17 cm manje od Forda GT.

Ispod haube se nalazio jedan od retkih V10 koje je proizveo Ford, poput koncepta Shelby Cobra iz 2004. godine, koji je takođe ostao mrtvo slovo na papiru. Ovaj atmosferski blok 6.4 je oslobađao 605 konjskih snaga na zadnje točkove preko šestostepenog manuelnog menjača. Prezentacija enterijera u nijansama sive trebalo je da bude istovremeno prefinjena, sportska i futuristička. Više od superautomobila, Ford je želeo da sa Shelby GR-1 ponudi super-GT koji može da odvrati neke kupce od Ferrarija 575M Maranello.

Budućnost je bila mračna za GR-1 kada je došlo vreme za studije izvodljivosti. S jedne strane, usklađenost sa standardima na snazi bi zahtevala podizanje krova i produženje međuosovinskog rastojanja, što bi značajno kompromitovalo opšti dizajn vozila. S druge strane, pošto je Ford postavio ciljnu težinu od 1.588 kg kada je koncept težio 1.769 kg, V10 je trebalo da bude napušten u korist osmocilindričnog motora u rasporedu V.

Na kraju, brz pad porudžbina za Ford GT nakon njegovog vrućeg starta podstakao je umne glavešine brenda da ponovo procene komercijalni interes za GR-1. Razvoj kupea je stoga zaustavljen. Mnogo kasnije, 2019. godine, vrhunski proizvođač replika Superformance objavio je da je postigao dogovor sa Fordom i Shelbyjem da plasiraju GR-1 prema dozvoljenijim propisima za male serije vozila usvojenim 2015, sa Fordovim motorom V8 sa više od 750 KS.

Ova ideja je, nažalost, propala 2022. godine ukidanjem pomenutog regulatornog izuzetka. Superformance zbog svega toga nije odustao od svog projekta i vodi kampanju sa drugim proizvođačima i dobavljačima opreme za vraćanje ovog izuzeća.

AutoRepublika

(280)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

14 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Jedan primer reakcije trzista: Smart Roadster. Predstavljanje ovog sportskog Automobilcica izazvalo je euforiju kod Publike! Prve godine prodato je 30.000 ovih malisana, druge 15.000, trece 3.000, cetvrte godine proizvodnja je zaustavljena a Kompletna fabrika ponudjena na prodaju. Naravoucenije: Publika se odusevljava ali je malo onih koji su stvarno spremni da to vozilo plate! Svojevremeno sam analizirao uzroke propasti ovog Projekta, to je vec malo duza prica. Uzgred, ucestvovao sam u njegovom razvoju, Jos Tada su me mnoge cudile. Vise godina kasnije napravio sam Studiju na temu Kako ovaj autic uciniti atraktivnim Publici. Sa Fordom GT prve generacije dogodilo se nesto… Pročitaj više »

Yankee

Daleko od toga da je GT imao probleme da pronadje kupce. Secam ga se kada je jos bio u proizvodnji, redovno se prodavao za 25-30% preko fabricke cene. Prve godine ih je prodato 2.027, druge 2.011, znaci potraznja nije opala. Sta-vise, najbolji prodajni mesec je bio drugi poslednji – prodato ih je 261 u novembru 2006. godine. E sad, zasto GR-1 nije ugledao serijsku proizvodnju – koncept je predstavljen 2005. godine, serijski model je planiran 2007. godine. Do tada je svet vec pogodila ona recesija, Ford je upao u tesku finansijsku krizu i za malo otisao u stecaj zajedno sa… Pročitaj više »

Matija

Pazi sada tvoj Tekst:

„Brzi Pad porudzbina za GT Posle vruceg Starta…“

A tvoj Kommentar:

„Daleko od toga da je GT imao Problems da pronadje Kupce…“

Koja opcija vazi?

Yankee

Nije moj tekst. Grozdan je pisao, a on kao zakleti Opelovac koristi svaku priliku da ocrni Forda i digne meni pritisak. 😉

Yankee

Jel vidis moj Matija sa kim sa radim u timu? Nije ni cudo sto imam pritisak.

Matija

„Pozoriste u kuci“! 😃 Bas Vam je zabavno!

Da se vratimo na temu – Ford GT: proizvodio se samo dve godine, 2004-2006, ukupno 4038 vozila. Zasto tako kratko? Bio je to veoma lep Auto! Njegov naslednik nikada mi se nije svidjao!

Fordu je bio potreban Auto a la Korveta, klasican Koncept sa velikim prtljaznikom. To je mogao da Bude Upravo GR1!

Yankee

Secam se kada je GT predstavljen kao koncept, tada sam jos uvek bio u srednjoj skoli, i tada je receno da je plan da se proizvodi samo par godina. Ford na njemu nije napravio profit jer je bio jako skup za proizvodnju. Odredjeni delovi su proizvedeni sirom sveta, rucno se sklapao. Pravio se cisto radi imidza. 2006. godine se vec nagovestavala recesija, Ford je bio u gadnim finansijskim problemima, morao je da proda sve svoje strane kompanije samo da bi preziveo. Zato je proizvodnja GT-a kompletirana, a naslednik (koji je trebao biti bas ovaj Shelby GR1) otkazan. Ali u sustini,… Pročitaj više »

BB

Sad će neko reći: Kakav imidž ima Ford 😜😂🤣

Matija

Od tebe sam naucio puno o americkoj Autoindustriji. Sve do sada bio sam ubedjen da je to jaka i stabilna Industrija, kad ono slepaju se od Krize do Krize!

Izmenjeno 10 meseci pre od strane Matija
Yankee

U Americi nista nije jako i stabilno. Sve je kula od karata koja se rusi kada pomeris jednu kartu. Posebno u auto-industriju gde dominiraju sindikati sa svojim nerazumnim zahtevima – sindikati su u velikoj meri oterali fabrike iz Micigena u Meksiko.

Matija

Zastrasujuca definicija! Nikada ne bih pomislio tako nesto!

Matija

Sad Setih necega sto Jos nisam spomenuo – da li znas Kako Nemci zovu Fordov Emblem? Sljiva! 😃

S mile

Ima veoma dobru figuru. Uz malo korekcija, odlican bi bio.

Unutrasnjost…uzas…treba je dati italijanima da je dizajniraju.

Ima potencijala