1. Home
  2. Prezentacije
  3. Osvežena Toyota Corolla dolazi s atmosfercem
Osvežena Toyota Corolla dolazi s atmosfercem
4

Osvežena Toyota Corolla dolazi s atmosfercem

948
4
Podelite sa prijateljima:

Sećanje vas dobro služi, ne brinite. Toyota Corolla je već bila predmet restilizacije u Americi i u Evropi, ali su primerci ovog kompakta namenjeni japanskom tržištu ostali skrajnuti. Potsetićemo da su sedan i karavan s oznakama ovog modela za domaće tržište vidno drugačiji od globalnih verzija. Inferiorne su po dužini (4.495 milimetara) i po širini (1.745 mm), a mogu se podičiti i sopstvenim setom opreme i pogonskih sklopova.

Iako nisu to neke velike razlike u gabaritima, one ipak postoje. Planirana restilizacija za Corollu u zemlji izlazećeg Sunca je sprovedena sada.

U odnosu na Corollu pre restilizacije, nove su prednje svetlosne grupe, a različita je i rešetka hladnjaka kao i sitniji kozmetički detalji na karoseriji. Kada govorimo o novim farovima, mislimo da je nov sadržaj u jedinicama koje nisu menjale oblik.

Enterijer inicijalne verzije je ostao netaknut, ali je lista osnovne opreme ona koja uključujue i kameru za vožnju unazad. U skupocenijim alternativama, kao uostalom i kod evropske Corolle, ugrađena je virtuelna instrumentacija i novi multimedijalni sistem s proširenim ekranom (10,5 inča spram nekadašnjih 8 inča) a tu je i modul Wi-Fi. Unapređen je i kompleks elektronskih sistema namenjenih prevenciji nezgode.

Paleta motora je temeljno revidirana. Najzanimljivija činjenica podrazumeva informaciju da turbobenzinski agregat zapremine od 1,2 litra sa 116 konjskih snaga, uz mehanički pogon na sve točkove sa spojnicom na zadnjoj osovini, više nije deo ponude. Za Corollu je naglasak stavljen na atmosferskim i hibridnim pogonskim sklopovima.

Od sada pa nadalje, bazični motor je postao trocilindarski jednoipolitarski blok sa 120 konjskih snaga, kako kod sedana, tako isto i kod karavana. Ove pogonske grupe su debitovale u evropskoj verziji Corolle pre oko dve godine. Taj agregat nije predviđen za heč po imenu Toyota Corolla Sport, već je tu sada u ponudi dvolitarski atmosferac sa 170 „konja“.

Ranije su takvi motori bili ugrađivani samo u posebne verzije karavanskog izdanja. Oba motora su venčana za transmisiju tipa CVT (Direct Shift) uz mehanički prvi stepen prenosa.

Međutim, Toyota se najviše uzda u osavremenjen hibrid. Ovakav pogonski sklop je izabran za oslonac kod sedana, karavana i heča. Atmosferski motor SUS zapremine 1,8 litara sa 98 konjskih snaga se nije menjao, ali je zato elektromotor nov. Njegova snaga je većana sa 72 „grla“ i 163 Nm obrtnog momenta na 95 ks i 185 Nm, pa je tako od veće koristi.

Zahvaljujući ovoj modifikaciji se dobio oštriji odgovor na pritisak na papučicu gasa, uz posledično smanjenje broja obrtaja kolenastog vratila benzinca, što je dovelo i do manje buke.

Sistem prenosa snage na sva četiri kraja karoserije, E-Four kod hibrida je takođe unapređen, iako se nudi samo kod sedana i karavana. Ako je ranije na zadnjoj osovini bio instaliran električni agregat veoma skromne snage od 7,2 „konjića“ i 55 Nm obrtnog momenta, a koji je ponajviše pripomagao kod startovanja, sada Corolla s integralnim pogonom računa na pozadi pričvršćen elektromotor od 41 konjske snage i 84 Nm. Trakciona baterija za hibride je takođe druga.

Ažurirana Corolla je već u ponudi na japanskom tržištu. Bazični sedan ovde košta od 13,7 hiljada američkih dolara, dok karavan Corolla Touring počinje od 14,3 hiljada dolara. S druge strane, heč Corolla Sport se prodaje ta najvišu cenu od 15,2 hiljada dolara, pa naviše.

AutoRepublika

(948)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Pročitam ovaj tekst i skočim na sajt Toyote za Srbiji u nadjem se u čudu – na kratko. Naime, Corolla Sedan, sa „starim“ 1,8 hibridom ( tj. ne ovim unapredjenim koji se u tekstu pominje, a koji će biti deo MY 2023 ponude ) u top paketu ( Executive ) ima redovnu cenu od 39.700 ( to je cena bez eventualne subvencije i bez eventualnog popusta ). A sa istim „starim“ 1,8 hibridom, Corolla HB Executive ima redovnu cenu od 37.600, dok karavan sa 1,8 hibridom košta 38.400. Sedan skuplji od HB-a i karavana ? To kod aktuelne Corolle nikada… Pročitaj više »

moron

Ako se ne varam, postojala je i u Evropi „ranije“ Corolla 4WD. Ali, to „ranije“ je bilo pre jedno 30 godina 😊

s mile

Ja sam prijatno iznenađen brojem Corola trenutne generacije na putevima, dosta ih viđam. Bravo za izbor

Laki

Kroz EU se voze samo tako pa nema sumnje u potpuni uspjeh ovog modela.