1. Home
  2. Prezentacije
  3. Komunalac Unimoga kao vodeći evropski čistač snega
Komunalac Unimoga kao vodeći evropski čistač snega
1

Komunalac Unimoga kao vodeći evropski čistač snega

507
1
Podelite sa prijateljima:

Uprkos globalnom zagrevanju (a možda baš i upravo zahvaljujući tom fenomenu), zime postaju sve neprijatnije na Starom kontinentu u poslednje vreme. Zapažene su nekarakteristično obilne snežne padavine i jaki mrazevi u planinskim predelima Evrope, a snega ne nedostaje ni u nižim krajevima.

Stoga na značaju dobijaju radne mašine namenjene čišćenju snega s puteva, a njihova ponuda je raznovrsna, odnosno vozila ovog tipa su postavljena na više šasija. Ipak, glavni igrač u ovom komunalnom segmentu u Evropi, da ga tako nazovemo, već duže vreme nosi značku Mercedes Unimog.

Jedan takav čistač snega je čak i izložen u korporativnom muzeju, a u pitanju je model iz 2004. godine koji nosi zvaničnu oznaku Unimog U 500. Takva vozila podesna za upotrebu na svim terenima i s Mercedesovom kabinom, proizvode se još od 2001. godine. Njihova popularnost raste i zahvaljujući beskrajnom nizu mogućih primena, a na zvaničnoj listi partnera (dobavljača priključnih alatki i opreme) nalazi se više od dve stotine kompanija.

Od ukupnog broja komponentaša iz te grupe, njih nešto više od dvadeset priozvode opremu za uklanjanje snežnih nanosa na putevima, pa su tu plugovi, sekači i raspršivači soli.

Najefektivniji u čišćenju masivnih snežnih nanosa, bilo da su ledeni ili kompaktni, jesu rotacioni sekači. Govorimo o kombinaciji zavrtnja s višesmernim navojima i rotora. Kada se ovaj puž rotira, njegova sečiva komadaju sneg i ubacuju ga u rotor čije lopatice, u skladu s principom centrifuge, guraju dalje sneg u rotacioni otvor i izbacuju ga do udaljenosti od 25 metara.

Dizajn Unimogovih kamiona je veoma dobro prilagođen ovoj konkretnoj nameni. Kratak međuosovinski razmak koji varira u rasponu od 2.800 do 3,600 milimetara obezbeđuje dobru manevarsku okretljivost. Tu je i pogon na sve točkove koji zajedno s portalnim osovinama i nezavisnim vešanjem zasnovanim na oprugama, unapređuje pokretljivost na svim vrstama podloge.

Za pogon je zadužen dizel motor radne zapremine koja je bliska cifri od osam litara, a koji odbacuje do 300 konjskih snaga. On radi u tandemu s automatizovanom „mehaničkom“ menjačkom kutijom Telligent, što isključuje papučicu kvačila, ali uključuje konvertor obrnog momenta.

Kao što i priliči svakom „komunalnom radniku“, Unimog ima instalirano vratilo na oba kraja vozila, hidraulične utičnice, kao i električne i pneumatske konektore. Pored toga, puzajući prenosni odnos omogućava vozaču da se kreće brzinom zaista puža (0,14 km/h), uz posledično uvećan obrtni moment na točkovima. Istini za volju, za sve ovo, podvučeno nemačkim kvalitetom izrade, mora se dobrano i platiti, pa tako novi kamion marke Unimog košta skoro koliko i tri drumska teškaša.

Radna mašina Unimog U1450 iz prethodne generacije i dalje s uspehom obavlja zadatke

Svejedno, komunalci s logotipom Unimoga, čest su prizor na drumovima, ne samo matične Nemačke, već i Ruske Federacije. Tamo je za potrebe održavanja Olimpijskih igara u Moskvi, tokom 1980. godine isporučen prvi kontingent od 48 vozila.

Međutim, nije poznato da li su tada isporučeni i priključni uređaji podesni za upotrebu tokom zime jer, podsetićemo – te Olimpijske igre su održane tokom leta. Tako su prve snežne radne mašine u Rusiju stigle 1995. godine, a neke su opstale u upotrebi i do današnjih dana. Bilo je i svežijih nabavki, ali je Unimog na drumovima te zemlje ostao retkost.

Stari primerak Mercedes-Benz Unimoga iz serije 411 s motorom smeštenim nazad

Generalno govoreći, Unimogove radne mašine su u službi grtalica već od svoje pojave, što je registrovano tokom pedestih godina prošlog veka. U pitanju su bile jedinice veoma proste konstrukcije i s nejakim motorima. Glavni agregat je nudio moć od 25 konjskih snaga, što nije bilo dovoljno sile za upravljanje vezom, pa su tako ti primerci Unimoga dobijali dodatni motor u zadnjem kraju, a nije bila retkost i da ponude kabinu koju je razvio neki nezavisni proizvođač, sve kako bi se dobilo na komforu.

Kada već pričasmo o Rusiji, iskopasmo i jednu sliku pandana Umimoga iz doba bivšeg Sovjetskog Saveza, s tim što je ova jedinica bila vijačna, a ne rotaciona.

Utovarivač UP-66 baziran je na jedinicama terenskog kamiona GAZ-66. Jedino što je njegov motor s indeksom ZMZ-513 pomeren na zadnji deo šasije, dok je kabina postavljena više, a ispod nje je prošao utovarivač sa trakom, koji je pretovario sneg sa prednjeg sekača u sanduk običnog kipera. Ali takvi snegočistači su se proizvodili u malim tiražima, a njihova proizvodnja je prekinuta još osamdesetih godina prošlog veka.

AutoRepublika

(507)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Unimog je „zakon“ 😊