1. Home
  2. Prezentacije
  3. Poslednji Mohikanac – debitovao Ford Mustang sedme generacije
Poslednji Mohikanac – debitovao Ford Mustang sedme generacije

Poslednji Mohikanac – debitovao Ford Mustang sedme generacije

840
3
Podelite sa prijateljima:

Šta bismo mogli da kažemo o Fordu Mustangu a da to već nismo ispričali toliko puta na sajtu AutoRepublike. Pisali smo o njegovoj istoriji i sećali se uglavnom onih lepih vremena, ali moramo da priznamo da nas je budućnost pomalo brinula. Bilo je priča da će Mustang postati hibrid, pre nego što ih je Ford demantovao, ali najveći strah stigao 2020. godine kada je kompanija predstavila električni krosover pod imenom Mustang Mach E.

Pomislili smo da je to njegova budućnost i da će legendarni kupei i kabrioleti u penziju. Brige su još više pogoršale odluke Chevroleta i Dodgea da eliminišu modele Camaro i Challenger nakon 2024. godine, pa kakva je budućnost mogla da dočeka Mustanga?


Pa baš ona kakvu smo želeli. Zadržao je svoje motore sa unutrašnjim sagorevanjem goriva i barem za sada nema najava o hibridima, struji i sličnim modernim trendovima. Malo je reći da je bio u centru pažnje na ovogodišnjem Sajmu automobila u Detroitu, a Ford je pozvao vlasnike svih generacija proizvedenih od 1964. godine da dođu u najveći grad američke savezne države Mičigen i pokažu svoje ljubimce. I zaista ih je bilo na hiljade i svi smo sa oduševljenjem gledali novu generaciju.

Firma se držala one strategije „ako nije pokvareno, ne treba popravljati“. Mustang sedme generacije se nije izmenio u velikoj meri, ali kako je prethodnih nekoliko godina svetski bestseler među četvorotočkašima sa dvoje vrata, dobitnu formulu i nije trebalo menjati.

Ford ga naziva sa kodnom oznakom S650 dok je prethodnik bio poznat kao S550. To nam govori da gledamo u evoluciju modela koji zamenjuje, mada nas Ford uverava da su promene daleko veće nego što nam izgleda na prvi pogled.

Mustang će ponovo biti dostupan kao kupe i kabriolet sa identičnim dimenzijama kao ranije. Prednji deo deluje veoma moderno i prati Fordovu dizajnersku školu koju smo imali prilike da vidimo tokom poslednjih desetak godina.

Neke je takav stil razočarao, posebno autora ove priče pošto mi je model Fusion/Mondeo odmah pao na pamet, ali zadnji deo je definitivno retro. Konkretno, to se odnosi na svetlosnu grupu gde je model iz 1967. i 1968. godine svakako bio inspiracija. Ford nam obećava i dvanaest dizajna felni, mnoštvo boja i još mnogo toga da napravi svakog Mustanga posebnim.

Mnogo veća pažnja je posvećena enterijeru. Za njega se zaista može reći da je potpuno nov i da ne deli mnogo toga sa prethodnikom. Iz kompanije daju one tradicionalne izjave kao što su „vrhunska završna izrada i nikad bolje viđen kvalitet“ i „mnogo standardne i opcione opreme za svoju cenu“.

Prvo nam u oči poveći monitor od 13,2 inča i preko njega će vlasnik moći da kontroliše većinu elektronike. Pruža i najnoviju generaciju Fordovog sistema Sync4 pa će vozač biti u stanju da poveže svoj mobilni telefon sa hardverom autombila.

Ono što nas je najviše interesovalo je šta se krije ispod haube. I tu ćemo ponovo naći dva poznata benzinca. Ponuda startuje sa 2,3-litarskim turbobenzincem pod oznakom EcoBoost. Iako je Mustang nudio motor istog imena i radne zapremine i u prošlosti, Ford nam kaže da je reč o potpuno novom agregatu i da će biti njegov najmoćniji turbobenzinac sa četiri cilindra.

Prethodnik je razvijao 335 konjskih snaga, pa od novog očekujemo višu brojku. Ali jedna velika novina u njegovom slučaju je menjač i počev od naredne godine kupac će moći da izabere samo desetostepeni automatski. Razlog za ovakvu odluku leži u podatku da se samo 10% kupaca odlučivalo za manuelni menjač u prošlosti.

Sa druge strane, opcioni 5,0-litarski „Coyote“ sa osam cilindara je nova generacija i mediji spekulišu da bi mogao da pruža oko 500 „grla“. Sadašnji model razvija 460 „konja“, pa je veća brojka svakako očekivana. On će moći da se upari sa šestostepenim manuelnim menjačem uz već opisani automatik kao opciju. Nešto kasnije će da debituje specijalno izdanje nazvano Dark Horse kao zamena za sadašnji Mach 1.

Nova generacija Mustanga se očekuje u prodaji tek narednog leta, a do tada ćemo saznati zvanične informacije o mehanici i verovatno ceni. Neki dobavljači su nedavno izjavili da im je Ford rekao kako će ovaj Mustang imati karijeru od šest godina pre nego što ga zameni model na struju.

Definitivno je poslednji Mohikanac – i kao poslednji Mustang sa SUS motorom i kao jedini preostali „muscle car“.

AutoRepublika

(840)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Mustang

uh lakše se diše kada znam da moj omiljeni automobil ima kakvu takvu budućnost pa makar i na 6 godina sa sus motorom
sada treba pratiti cenu prošle generacije iz 2015
valjda će pojeftiniti
u nemačkoj je oko 21-22 000 €

Matija

Njegova buducnost bice produzena. Umesto benzina sagorevace vodonik. Zvuk motora – isti! 🙂

moron

Uplaših se da će biti da je i ovo neki EV 😊