1. Home
  2. Prezentacije
  3. Exeed Yaoguang stiže kao zamena za model TXL
Exeed Yaoguang stiže kao zamena za model TXL
0

Exeed Yaoguang stiže kao zamena za model TXL

257
0
Podelite sa prijateljima:

Konceptni automobil prikazan preko leta je poneo divno ime Exeed AtlantiXhowever, ali je zato serijski krosover dobio potpuno drugačiji i nimalo simpatičan naziv. Novitet je predstavljen kao Exeed Yaoguang, iako će Chery verovatno izmisliti nešto pitkije za nastup na izvoznim tržištima. Ovako ili onako, pred nama je naslednik kineskog dobro poznatog modela Exeed TXL.

Taj automobil se proizvodio u Kini od 2018. godine i od Evrope je video samo Rusiju i to počev od kraja korona godine (2020).

Yaoguang je postao prvi model kao proizvod novog korporativnog stila marke Exeed. Od osobenosti ovog vozila valja pomenuti uspravna dnevna svetla, masku hladnjaka bez okvira, kao i ručice za otvaranje vrata koje su u ravni karoserije kada nisu u upotrebi.

Novitet je po dužini ekvivalent modela TXL jer se prostire na 4.781 milimetru, ali je po širini impresivniji za 35 milimetara i ona iznosi 1.920 mm. Što se tiče visine, tu su stvari drugačije jer je sada viđen četvorotočkaš za 59 milimetara niži i meri 1.671 mm. Kupci će moći da biraju točkove koji integrišu naplatke prečnika između 18 i 20 inča.

Putnička kabina je takođe izvedena u novom stilu. Čeoni panel, kao i kod aktuelnih modela, inkorporira dva ekrana od kojih svaki ima po 12,3 inča, ali je zato centralni tunel mesto gde se jedino može pronaći veliki boks namenjen smeštaju sitnih stvari, a pride je tu i platforma za bežično punjenje telefona.

Desna ručica služi za upravljanje funkcijama menjača, dok je lepo stilizovana jedinica za kontrolu rada uređaja za klimatizaciju došla s tri rotirajuće ručice.

Ploče na kojima su raspoređeni tasteri za kontrolu položaja prednjih sedišta su u Mercedesovom stilu smešteni na unutrašnjim panelima vrata. Ali, zato su ručice za otključavanje vrata nestale odatle pa se ona otvaraju pomoću električnih brava.

Svi tasteri na obruču upravljača su sada osetljivi na dodir. Oprema uključuje i panoramski stakleni krovni otvor i set elektronskih anđela čuvara.

Novitet je utemeljen na istoj platformi M3X na kojoj je i model Exeed TXL, ali je ona malo modifikovana. Međuosovinski razmak je razvučen sa 2.800 na 2.815 milimetara, ali se glavna novina tiče prilagodljivih amortizera, što je prvi put kada pričamo o vozilima koja izlaze iz firme Chery.

Za sada je Yaoguang predsstavljen samo u verziji s turbobenzinskim motorom 2.0 TGDI (261 konjska snaga i 400 Nm obrtnog momenta), ali je umesto preselektivnog robotizovanog menjača, koji je inače implementiran kod svih velikih modela marke Exeed do ovog trenutka, ugrađen osmostepeni automatik. Pogon je na sve točkove, uz napomenu da povezivanje zadnje osovine ide preko spojnice na zadnjoj osovini. Sedam je vozačkih režima dostupno, s tim da je najviša brzina kretanja na nivou od 205 km/h.

Novi krosover će biti prvi model koji će silaziti s proizvodnih traka pogona zvanih Chery Automobile Qingdao. Pričamo o fabrici izgrađenoj tokom dve godine u gradu Kvingdao. Proizvodni kompleks podrazumeva mogućnost sklapanja do 200 hiljada primeraka godišnje i u njega je Chery uložio blizu dve milijarde američkih dolara ($1,93 milijardi). Poseduje odeljenja za sklapanje, zavarivanje (gde je u funkciju stavljeno 350 robota), farbaru sa 78 robota…

Proces sklapanja krosovera po imenu Exeed Yaoguang je već započeo i biće prodavani na domaćem tržištu već na kraju ove godine. Kasnije će biti ponuđen i priključni hibrid.

AutoRepublika

(257)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments