1. Home
  2. Prezentacije
  3. Debitovao Maserati GranTurismo u tri verzije
Debitovao Maserati GranTurismo u tri verzije
20

Debitovao Maserati GranTurismo u tri verzije

1.30K
20
Podelite sa prijateljima:

Tri godine nakon obustave proizvodnje modela GranTurismo, Maserati je predstavio novitet druge generacije. Projekat je poneo internu šifru M189 i imao je tešku sudbinu. Ovo stoga što su u početku Italijani pripremali više kompaktan kupe Maserati Alfieri, onaj koji je u konceptnoj formi predstavljen 2014. godine. Planovi su više puta revidirani, ali sada je doneta odluka.

Mesto namenjeno kupeu u paleti marke Maserati biće opet popunjeno modelom koji će se zvati GranTurismo.

Model s parom vrata je i u drugoj generaciji zadržao prepoznatljivu silueti i putničku kabinu s četiri mesta za sedenje, ali su mu linije postale više elegantne. Ručice za otvaranje vrata su sada uvučene, dok su kućišta retrovizora spuštena niže niz vrata.

Prednje svetlosne grupe, baš kao i one zadnje su postale manje, dok je izmenjen i oblik prednjeg usisnika vazduha. Međuosovinski razmak je inferiorniji za 13 milimetara (i sada iznosi 2.929 mm), ali je sam automobi za 78 mm duži no prethodnik (sada je 4.959 mm). Povećanje širine automobila je još više uočljivo i ovde plus iznosi 110 milimetara, pa je novajlija sada širok 1.957 mm. Jedino je visina na koti od 1.353 mm ostala netaknuta.

Upotreba aluminijuma i magnezijuma u strukturi karoserije, tačnije na njima utemeljenih legura je značajno uvećana, pa sada one čine čak 65% metalnih komponenti. Ostatak se uglavnom odnosi na čelik ultra visoke čvrstoće.

Najveći deo karoserije je dobio zasebno ime Cofango, i ono je nastalo kao izvedenica italijanskih reči cofanoo (poklopac) i parafengo (“krilo”). Pokriva površinu poklopca motora s blatobranima, što je negde oko tri kvadratna metra. Novajlija nosi točkove s naplacima od 20 cola napred, i od 21 cola nazad.

Konstruktor se u isto vreme bavio razvojem benzinskih i električnih verzija, pa je tako nova platforma donela i najveću moguću dozu objedinjavanja automobila s različitim pogonskim sklopovima. Već od osnovne ponude, GranTurismo pruža sistem vazdušnog ogibljenja, umesto onog od ranije, utemeljenog na oprugama. Napred su dvostruka poprečna ramena, dok je nazad multilink. Pride, deo serijske opreme čine i prilagodljivi amortizeri.

Atmosferski motor G-8s je postao deo prošlosti. Drugi naraštaj kupea po imenu Maserati GranTurismo poseduje motor V6 Nettuno 3.0 biturbo. Poznajemo ga iz modela MC20 i Grecale. Povrh toga, kao i kod krosovera, civilna verzija motora poseduje mokri karter i sistem za isključivanje polovine cilindara, onda kada nije potrebna puna snaga agregata.

Umesto šestostepene automatske ili robotizovane transmisije imamo posla sa savremenom osmobrzinskom menjačkom kutijom ZF 8HP75. Naposletku, umesto zadnjeg pogona, kupe sada ima integralni prenos snage (na sve točkove), i to kao deo serijske ponude. U isto vreme, model druge iteracije je čak i lakši od onog koji je nasledio: 1.795 kilograma, kada je spreman za vožnju, umesto ranijih 1.880 kg u bazičnom izdanju starog modela.

Uvodni kupe Maserati GranTurismo Modena je opremljen najslabijom verzijom motora Nettuno, koji i kao takav nudi ogromnih 490 konjskih snaga i 600 Nm najvišeg obrtnog momenta. Ali, i kao takav je moćniji od bilo koje modifikacije iz prethodnog pokolenja.

Kupe pruža samozaključavajući diferencijal nazad. Najviša brzina iznosi 302 km/h, dok ubrzanje iz mirovanja do “stotke” oduzima 3,9 sekundi. Da bi kupe doleteo do 200 km/h potrebno je da prođe 13 sekundi.

Verzija GranTurismo Trofeo donosi nabrijani (biturbo) motor sa 550 konjskih snaga i 650 Nm, elektronski kontrolisan zadnji diferencijal i više napadne vozačke postavke. Najviša brzina kretanja ovde je 320 km/h, a ubrzanje do 100 km/h traje 3,5 sekundi. Do kote od „dvesta na sat“, ovaj kupe stiže za 11,4 sekundi.

Modifikacija Trofeo se gledana od spolja razlikuje po osobenim odbojnicima i aerodinamičkim dodacima na karoseriji. Obe benzinske verzije nude režime vožnje Comfort, GT, Sport i Corsa, uz mogućnost totalne anestezije za sisteme stabilizacije automobila.

Alternativa Maserati GranTurismo Folgore skriva električni automobil. Raspolaže s trilingom električnih agregata: jedan je na prednjoj osovini, dok su dva nazad. Svi su zasebno kontrolisani što omogućava upravljanje vektorom potiska. Važno je napomenuti da svaki od pomenutih motora nudi 408 konjskih snaga. Ipak, nedostižan je prost zbir od 1.224 „grla“.

Ovo stoga što izlazna moć trakcione baterije, čak i na kratko, može da dobaci samo do 610 kW (829 ks), dok u normalnom režimu, nemamo više od 560 kW (761 ks). Upravo to je najviša snaga trakcionog električnog sistema, dok elektronika distribuira izmežu tri agregata. Najviši obrtni moment iznosi 1.350 Nm.

Trakciona baterija poseduje nezgodan, neobičan oblik: blokovi se nalaze unutar visokog centralnog tunela, ispod prednjih sedišta i iza naslona na zadnjoj klupi. Ovo je omogućilo održavanje visine automobila, koncentrisanje mase baterije pravcem uzdužne ose kupea, a takođe i ujednačavanje karoserije benzinskih i električnih verzija što je više moguće. Istina, zapremina prtljažnika je pretrpela posledice konverzije u elektromobil, pa ovde nudi samo 270 litara naspram 310 litara za benzinske kupe.

GranTurismo Folgore poseduje električni sistem koji radi na naponu od 800 volti, dok trakciona baterija poseduje kapacitet od 92,5 kWh (83 kWh je u upotrebi). Kada se puni na terminalu od takođe 800 volti, snaga dostiže 270 kW, ali na stanici od 400 volti, daje samo 50 kW.

Neto masa ovog kupea iznosi 2.260 kg, ali je raspored idealan po osovinama, što će reći „lapo – lapo“. Benzinske verzije nose 52% mase vozila na prednjoj osovini. Autonomija još uvek nije konkretizovana, obelodanjena, ali jesu dinamički parametri. Najviša brzina ovog EV iznosi 320 km/h, ubrzanje do stotke traje samo 2,7 sekundi, a do 200 km/h svega 8,8 sekundi.

Električni automobil nudi izbor vozačkih režima: Max Range (uz brzinski limit na 130 km/h), GT, Sport i Corsa. Moguće je opredeliti i nivo rekuperacije energije, pa u najsnažnijem režimu, on dostiže i do 400 kW.

Istovremeno, sve varijante modela GranTurismo poseduju kočnice koje je razvio Brembo i koje poseduju šestoklipne mehanizme na prednjim točkvoima, dok čeljusti na zadnjim točkovima imaju četiri klipa. Posmatran sa spoljne strane, električni kupe se od benzinskog brata razlikuje po drugačijim benzinicma s umanjenim otvorima za usis vazduha, i po drugačijim točkvoima. Fina podešavanja elektromobila su omogućila smanjenje otpora vazduha sa benzinckih Cx 0,28 na baterijskih 0,26.

Primećujete, ono što nije demistifikovano jeste enterijer. Iako je već najavljeno da će GranTurismo promovisati filozofiju s najmanjim mogućim brojem tastera i tri ekrana (najmanje), nemamo sliku. Instrumentacioni klaster nudi 12,3 inča, multimedijalni sistem MIA (Maserati Intelligent Assistant), plus dodatni 8,8-inčni displej za uređaj za klimatizaciju.

Uz doplatu se dobija i projekcioni ekran i prikaz sa retrovizora. Na obruču upravljača se nalaze dugmad za izbor režima vožnje i pokretanje motora. Audio sistem Sonus Faber može imati 14 ili 19 zvučnika.

Cela gama drugog pokolenja modela Maserati GranTurismo će biti sklapana u fabrici u Torinu koja je poznata pod imenom Fiat Mirafiori. Tamo se sada rade krosoveri s nalepnicom na kojoj piše Levante. Kupei prve generacije su bili montirani u Modeni.

Početak prodaje je najavljen za start 2023. godine. Prema preliminarnim informacijama, bazična verzija Modena će stajati oko 150 hiljada evra, dok će električni kupe biti najmanje 200 hiljada evra.

AutoRepublika

(1300)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

20 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Lijep…

Matija

Lep jeste ali bi mogao da bude i lepsi. Ima nekoliko upecatljivih detalja koji nisu na nivou zadatka. Osim toga imam sledeca pitanja: – Po internom rangiranju ovaj auto pozicioniran je iznad Alfe Giulie – ali koristi njen motor. U paleti ponude morao bi da ima i jedan V8 sa 4,0 – 4,5 litara i bar 200 KS vise. – Dimenzije ovog automobila, 5 x 2 x 1,35 metara + rastojanje osovina 3 m, trebalo bi da omoguce udoban smestaj za cetiri odrasla putnika. Zasto nema cetiri sedista? Audi A7 ima slicne dimenzije a ima cetiri komforna sedista i cetvoro… Pročitaj više »

Zsphere

Na koje upečatljive detalje si mislio kada si rekao da nisu na visini zadatka?

Matija

Tesko je opisati recima sve sto mislim. Najupadljiviji su „klobuci“ iznad tockova – suvise su kratki a izmedju njih je dugacka, dosadna horizontalna linija. Ovu gresku prave jos neki drugi proizvodjaci. Ispupcenja iznad tockova trebalo bi vizuelno spojiti u jedan kontinuirani „talas“ cime bi se naglasila dinamika karoserije. Sledeci problem vidim u prednjem delu, kod povrsina koje obuhvataju isturenu masku hladnjaka i njihov prelaz ka prednjim tockovima. Tu ima nelogicnosti a prelazne povrsine su suvise zaobljene cime dizajner kasira svoju nedoumicu kako da ih resi. Itd.

Zsphere

Dizajner je u donjem dijelu vrata napravio veliko da tako kažem „upupcenje“ pa je opet prag „ispupcen“ i poravnat sa linijom točkova tako da jos jedna zakrivljena linija koja bi povezivala gornji dio prednjeg i zadnjeg blatobrana, ne znam, mozda bi previsa povukla na organsko, ovako je vise kao skulptura ali masinske prirode. Isturena prednja maska je na neki način Maseratijev prepoznatljivi zastitni znak jos iz 30-ih, sad kako napraviti novi model a zadržati taj tradicionalni nos kada su već gomilu varijacija uradili u zadnjih 25 godina. Meni se ovo rjesenje mnogo dopada, u potpunosti su zadržali forme grila a… Pročitaj više »

Matija

Vec gore sam rekao „Auto je lep ali bi mogao da bude jos lepsi“. Globalno posmatrano, imam utisak da stratezi firme nisu mogli da se opredele da li napraviti veliki cetvorosed ili dvosed. Ovo sto su napravili jeste neko medjuresenje: bice veliki ali dvosed! Plasim se da ce ova strateska neodlucnost da zbuni kupce i da ih odbije. Okrenuce se nekom „originalu“ (sto kaze sef Jaguara) koji nudi jasnu definiciju svog automobila za iste pare! Ako se to dogodi, Maserati ce se ponovo naci na klackalici „biti ili ne biti“. Maseratiju su potrebne obe varijante, pri cemu i jedna i… Pročitaj više »

Zsphere

Koliko god gledao ne mogu pronaći nedostatak u dizajnu ali sto vise gledam sve više primjecujem sklad i lude proporcije na detaljima kao i u cjelini. Zapravo ne sjecam se kad sam vidio nesto ovako lijepo na 4 tocka. Mozda prvi NSX

Zsphere

Audi a7 ima mnogo ružnije zakrivljenu i izduženu opadajucu liniju krova prema nazad, zbog 4 sjedala, i prekratak „rep“ zbog istog razloga. Kod ovog trozupca sve je tacno gdje treba. Što se mene tiče za takav dizajn sjedista pozadi hladno otpadaju.

Matija

Vazi! Cemu onda duzina od 5 metara?!

Zsphere

Veliki kupe je veliki kupe, nije to porshe. Ovako silueta na slikama uopste ne djeluje da je toliko dugačak, tek kad se pročita da ima 5m tada je jasno koliko je posao dobro urađen. Vjerujem da ce to uživo izgledati bas impozantno.

TheStig

Zapravo dojam duzine se i ne vidi toliko. Ja sam imao priliku da se vozim u Masserati MC Stradaleu i vozilo je prelijepo zaista ali duzina nije ono sto upada u oci uopste vec sirina vozila i mala visina i prelijepe linije vozila. PS Porediti ovaj automobil sa A7 je totalni promasaj. Nisu ista klasa uopste. A7 je zamisljen kao limuzina sa 4 vrata dok je ovo sportski kupe sa 2 vrata. Dakle nema nikakvog dodira tu. Em konfiguracija motora je sem sto su naprijed opet ni slicna. Maserati ima motor kompletno iza prednje osovine dok Audi tradicionalno ima motor… Pročitaj više »

Matija

Ovaj Maserati i A7 su dva sveta. Sve sto sam zeleo navodeci A7 kao primer jeste da na istoj duzini mogu udobno da se smeste 4 putnika. Vec sam naglasio da o broju vrata ne zelim da diskutujem, to nije primarna tema.

Sto se tice duzine vozila, meni je i te kako upadljiva – deluje mi istegnut ko jazavicar. 🙂

Matori

Četiri putnika mogu da se smeste i na metar manje.

Matija

Da, ali ne tako nisko. Sto god nize sedis, treba ti sve veca duzina. Najmanje mesta zauzimas po duzini kada sedis za trpezarijskim stolom.

Iznogud Časni

😻😻😻😻

BB

Skupljaj lovu! 😜

Iznogud Časni

😼🫶

moron

Kakav lepotan !!!
Bravo !

Iznogud Časni

Kad ovo dolazi u Njemačku da ga idem pogledati?!

Bungi

Gledam ovaj prelijepi zadnji kraj italijana i divim se.To ima samo još kod Aston Martina.Kad su radili redizajn zadnjeg kraja Škode Supeb 2, malo su ublažili onu ružnoću orginalnih zadnih lampi ali je moglo još bolje.Najbolji putokaz je ovaj novi Maserati.