1. Home
  2. Prezentacije
  3. Novi Mercedes-AMG C 63 S s motorčićem, a bio je s motorčinom
Novi Mercedes-AMG C 63 S s motorčićem, a bio je s motorčinom
11

Novi Mercedes-AMG C 63 S s motorčićem, a bio je s motorčinom

1.42K
11
Podelite sa prijateljima:

Nova generacija Mercedesove C Klase stiže samo s četvorocilindarskim motorima i to je bilo od uticaja ne samo na „vruću“ modifikaciju s oznakom AMG C 43, već i na top verziju, odnosno tradiconalno označeni C 63. Već dugo ovaj indeks ne odslikava pravu zapreminu motora pod haubom performantne verzije C Klase, a u prethodnom naraštaju je moćan automobil bio pogonjen biturbo jedinicom V8 radne zapremine od 4,0 litra. Međutim, ova generacija nabrijane C Klase se oprašta od tog velikog motora, o čemu smo više puta pisali do sada.

Novi model će se prodavati pod dugim imenom: Mercedes-AMG C 63 SE Performance i dolazi kao hibrid s dvolitarskim četvorocilindrašem.

Pod haubom se nalazi motor M139 s kombinovanim ubrizgavanjem, a koji se pojavio pre tri godine na niže pozicioniranim modelima s prednjim pogonom. Kasnije je prilagođen za uzdužno postavljanje (u verziji M139l) a dobio je i električni turbo punjač.

Međutim, za najmoćniju varijantu je razvijena verzija s većom turbinom, a divizija AMG naziva ovaj pogonski blok najsnažnijim s četiri cilindra u svetu. Naravno, kada se priča o masovno proizvedenim verzijama.

Ugrađen je samo jedan turbo punjač dok je elektromotor postavljen na istom vratilu kao i turbina i turbokompresor, s tim što je smešten u sredini između njih. Napaja se iz električne mreže koja funkcioniše na naponu od 400 volti, umesto na 48 volti kako je to slučaj kod više prizemnih modifikacija, i može da se zavrti do 150 hiljada obrtaja u minuti. Stupa na scenu neposredno nakon naredbe koju inicira elektronika, pokrećući turbokompresor čak i pre nego što izduvni gasovi stignu da pokrenu turbinu.

Električni podsticaj ublažava dobro poznate efekte takozvane turbo rupe i pomaže u održavanju pritiska prilikom kratkotrajnih otpuštanja papučice gasa.

Snaga motora se reflektuje na brojke od 476 „konja“ i najviših 545 Nm obrtnog momenta. Radi u tandemu sa transmisijom AMG Speedshift MCT-9G. U pitanju je planetarni automatski menjač koji računa na vlažnu spojnicu umesto na konvertor obrtnog momenta. Pride, instaliran je i sistem anlaser-alternator s kaišem. On pomaže prilikom kretanja iz mesta.

Hibridna nadgradnja je ista ona koja je prikazana pre nekih godinu dana s liftbek modelom Mercedes-AMG GT 63 SE Performance. Električni modul je instaliran na zadnjoj osovini, a uključuje električni motor s 204 konjske snage i  320 Nm, kao i dvostepenu transmisiju (druga brzina se aktivira nakon dostizanja brzine kretanja od 140 km/h) i diferencijal koji se nalazi između točkvoa s elektronskom kontrolom zaključavanja.

Pride, imamo i manuelni prenos snage nazvan 4Matic +: ova “šezdesettrojka” C Klase je prva u istoriji sa pogonom na sve točkove.

Kada je u hibridnom režimu vožnje, snaga koju proizvede motor SUS se preko kardana prenosi na zadnju osovinu. Ali, on može biti korišćen i kada se kreće u čisto električnom načinu vožnje (do brzine kretanja od 125 km/h). Ako zadnji točkovi krenu da proklizavaju, elektronika će deo pogonske sile, odnosno obrtnog momenta preneti sa zadnjeg elektromotora na prednju osovinu, oslanjanjući sa na standard prenosnu kutiju i središnju spojnicu.

Litijum-jonska trakciona baterija je razvijena konkretno za modele AMG. Locirana je nad zadnjom osovinom i radi na naponu od 400 volti. Meri 89 kilograma i nudi skroman kapacitet od 6,1 kWh, ali zato omogućava visok nivo energetske razmene.

U normalnom režimu može da proizvede 70 kW, ali kada je u naponu snage dostiže i celih 150 kW (što je ni manje ni više već 204 konjske snage). To pak ne traje duže od deset sekundi. Baterija se može dopuniti putem kućnog priključka, dok su obezbeđena i četiri nivoa rekuperacije energije. U čisto električnom režimu, novajlija može da savlada samo 13 kilometara.

Najviša snaga hibridnog pogonskog sklopa iznosi 680 „grla“ uz 865 Nm obrtnog momenta, iako razvojni tim razmetljivo najavljuje i svih 1.020 Nm, što je dobijeno uzimajući u obzir prenosne odnose dvostepenog menjača električnog agregata.

U svakom slučaju, ove karakteristike su dostupne samo s napunjenom baterijom. Odlazeći osmocilindraš s oznakom Mercedes-AMG C 63 S je nudio 510 konjskih snaga uvek i stalno. Pride i ogromnih 700 Nm.

Novi hibrid je postao i osetno teži od benzinca prohujalog s vihorom. Neto masa sedana (oplemenjenog vozačem) meri 2.111 kilograma, spram nekadašnjih 1.730 kilograma. Uvećanje težine tako dostiže 381 kilograma! Karavansko izdanje je još „masnije“ pa meri 2.145 kg.

S napunjenom baterijom hibrid će do “stotke” ubrzavati za 3,4 sekunde spram nekadašnje 4,0 sekunde. Tradicionalno ograničenje maksimalne brzine je postavljeno na 250 km/h, ali s opcionim paketom koji se zove AMG Driver’s Package ono je pomereno na 280 km/h za sedan, odnosno 270 km/h za karavan.

Deklarisana potrošnja goriva je prema ciklusu WLTP snižena s 9,9 litara na 6,9 litara na prevaljenih stotinu kilometara. Osam je vozačkih režima raspoloživo: Electric, Comfort (kretanje iz mesta je bešumno), Battery Hold, Sport, Sport +, Race, Slippery a tu je i prilagodljiv režim po imenu Individual.

Hibrid pruža potpuno upravljivu šasiju: na malim brzinama se zadnji točkovi okreću za najviše 2,5 stepena u suprotnom smeru, unapređujući tako okretnost na malom prostoru, dok na autoputu se oni zakreću do 0,7 stepeni u punom sinhronicitetu s prednjim točkovima, na koji način se dobija na stabilnosti.

Oslanjanje je zasnovano na oprugama s proširenim tragom kočenja, originalne su i spone i elektronski kontrolisani amortizeri. Dostupni su režimi rada ogibljenja sa sledećim nazivima: Comfort, Sport i Sport +. Prednje kočnice računaju na šestoklipne čeljusti, dok zadnje poseduju jednostavni jednoklipni mehanizam.

Nova „šesettrojka“ iz C Klase je dobila ne samo originalno plastično perje, već i osobene karoserijske ploče. Natekli prednji blatobrani su vozilo učinili širim za 76 milimetara u odnosu na standardni, da ne kažemo civilni model, dok je prednji prepust za 50 mm duži. Uvodni točkovi uključuju naplatke prečnika 19 cola, dok se mogu dobiti i dvadesetice. U unutrašnjosti su montirane nove kadice i ostali pridevi koji nepogrešivo asociraju na AMG. Tu mislimo i na specijalno osmišljenu grafiku virtuelne instrumentacije.

U prednjim krilima vidimo i škrge, dok je nova hauba dobila prorez za odvod od motora zagrejanog, vrelog vazduha. Još je jedna važna novina: novi Mercedes-AMG C 63 SE Performance je postao prvi model trokrake zvezde kome se čuveni znak ne razmeće iznad rešetke hladnjaka, kao na svakom drugom „normalnom“ Mercedesu, već je iskazan kao zasebni logotip, tačnije amblem zasebne divizije AMG. Uostalom, zapazite donju sliku.

Očigledno će se ovo dvojako označavanje uskoro raširiti celim AMG-ovim asortimanom, a onda ga očekujte i kod BMW-a i Audija. Zašto ne, svi znamo da je ista ekipa obučena u tri različita dresa.

Hibrid će biti u prodaji tek od sledeće godine. Prema preliminarnim podacima koji stižu iz nemačkih medija, početna cena će prevazići granicu od stotinu hiljada evra. Pride, prizemnija verzija modela C 63 (ona bez slova S u nazivu) će uskoro ispariti iz prodajnih kataloga.

Na kraju, postavlja se pitanje „zašto“, a isto tako i „kome“ treba ovaj automobil s takvom cenom! Manja količina novca kupuje divnu kuću na moru u Španiji, Grčkoj, Albaniji, Crnoj Gori, Grčkoj, a adrenalin se može dobiti i po drastično nižoj ceni.

AutoRepublika

(1422)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

11 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Imam jedno stručno pitanje: A jeli i ovaj motor iz Renoa? 🤣😂🤣😂🤣😂

Iznogud Časni

Ibrid što bi Reko Elektro lazzi

TheStig

Jedini c63 kojeg trebaš imati:

https://images.app.goo.gl/SgzxEJmdTKXCCCri9

BB

I sa Berlingom uspješno skupljam negativne poene 😜, nema potrebe ulagati u AMG 😉😂🤣

TheStig

Ti dobio kaznu za prekoračenje :D? Osmo svjetsko čudo haha

BB

Džaba ja stišćem po kočnici, propinje se onih 100 konja, ne možeš ih smiriti. 😉

TheStig

Nezgodni su francuski konji. Hrane ih kvalitetnim sirom i vinom. Biće da je do toga 😀

S mile

U danasnjem svetu gde proizvodjac mora bukvalno da nacrta sve potrosaču, ne mogu da zaboravim slucaj gde je korisnik tuzio microsoft. Jer nije mogao da nadje tipku ANY KEY, jer mu je softver izbacio PRESS ANY KEY.

Sada Merc, uvaljuje razne motore, hibride, pod brendom. C63, zar nije to obmana kupca. Oni su culi, videli nekadasnji C63, i zele da ga kupe, a dobiju mikro hibrid….

Matija

Hibridizacija pogona je posledica novih propisa o izduvnim gasovima a tehnika i znanje dolaze iz Formule 1. Romantika velikih visecilindricnih motora prolazi, jos se americki proizvodjaci drze uspravno ali i oni najavljuju da je to poslednja generacija velikih motora.

Iznogud Časni

Juče vidjeh jedan sa zada samo, c63s…šta mu je ovo s

Izmenjeno 1 godina pre od strane Iznogud Časni
'79 DeVille

Tehnoloski napredak turbo punjaca je eliminisao potrebu za velikim motorima. Samo bitno koliko vazduha moze da se sabije u cilindar. To odredjuje kolicinu goriva, odnosno snagu motora.