1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Koliko su automobili bili jeftiniji pre pedeset godina nego danas?
Koliko su automobili bili jeftiniji pre pedeset godina nego danas?

Koliko su automobili bili jeftiniji pre pedeset godina nego danas?

3.32K
4
Podelite sa prijateljima:

Sve je danas skupo, to nam je svima jasno. Mnogi će reći da smo opet u recesiji ili ako još nismo, na putu smo da budemo. Ne samo što je skupoća jača senzacija već su plate manje-više ostale „zamrznute“, a to nam barem tako tvrde Amerikanci.

Verovatno je to poslednja država na ovom svetu koja bi trebalo da se žali kako se „teško živi“. Ipak, čak i Jenkiji su nedavno napravili poređenje s ciljem da nam pokažu koliko je život bio jeftiniji pre tačno pedeset godina.

Troškovi života su skočili za 9,1% između juna i jula ove godine, što je najveći rast za jedan mesec tokom poslednje četiri decenije. Prema statistici koju su spremile kolege sa sajta MarketPlace, trenutno 17% mladih Amerikanaca još uvek žive sa roditeljima, dok je 1972. godine slučaj bio sa samo 8% njih.

Prosečna cena kuće pre pet decenija je bila 26.800 dolara (189.500 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca) dok je danas 440.300 najmanjih zelenih novčanica. Cene fakulteta su za 120% veće, isto toliko je više potrebno potrošiti za godišnji odmor, a za našu priču je najbitniji deo o automobilskoj industriji.

Izvor Kelly Blue Book nam kaže da je trenutno prosečna prodajna cena novog četvorotočkaša 48.200 dolara. Razloga za tako nešto ima nekoliko, od nestašica kompjuterskih čipova zbog kojih je potražnja daleko veća od ponude, pa sve do informacije da kupci uglavnom kupuju velike pikap kamionete, terence i krosovere.

Ali, pre pedeset godina, kupci su u proseku izdvajali „samo“ 3.690 najmanjih zelenih novčanica, što u današnjoj vrednosti novca iznosi tek oko 26.100 dolara. Pomalo će nas iznenaditi da je Volkswagen „Buba“ bila najprodavaniji automobil „preko bare“ spomenute 1972. godine i isporučeno je preko 560 hiljada primeraka po početnoj ceni od 1.780 dolara (današnjih 12.600 najmanjih zelenih novčanica). Danas je to Ford F Serije koji u proseku košta preko 50 hiljada dolara, pa je razlika više nego očigledna.


Isti izvor takođe pravi komparacije cena određenih modela koji su bili u proizvodnji tokom obe godine, pa je tako recimo Toyota Corolla nekada koštala 14.900 dolara u današnjoj vrednosti novca, dok je danas 20.400 „zelembaća“. Slična je situacija i sa glomaznim terencem Chevroletom Suburbanom, čija je vrednost skočila sa 26.600 na 56.500 najmanjih zelenih novčanica.

Naravno, postoje ogromne razlike između ovih vozila i oni moderni su moćniji, bolje opremljeni, ekonomičniji i naravno bezbedniji. Tako da na kraju dana, ovakvo poređenje praktično predstavlja sabiranje „baba i žaba“, ali javnost naravno to ne vidi tako, već se rukovodi onom teorijom koja kaže da je „dolar imao mnogo veću vrednost nekada, u odnosu na ovu sada“.

AutoRepublika

(3321)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Nekad bilo, sad se pripoveda …

Ali, bitno je samo ovo sada, pa i u svetlu onoga što razumno verovatno možemo da očekujemo sutra.

No, kada vidite ostvarene (rekordne) stope inflacije poslednjih godinu dana, ono što se u svetu trenutno dešava i sve ( pa i ekonomski) crnji smer u kome sve to zajedno ide, jasno vam je šta cenovno u auto industriji možete da očekujete i sutra.

Igor

Sve je to umjetno napunpano i auti i hrana,kuće,odjeća

BB

…žene…

branilo

Plastik-Fantastik 🙂