1. Home
  2. Vesti
  3. Rusi uvode pozitivno diskriminatorni tretman za trudnice u saobraćaju
Rusi uvode pozitivno diskriminatorni tretman za trudnice u saobraćaju
4

Rusi uvode pozitivno diskriminatorni tretman za trudnice u saobraćaju

106
4
Podelite sa prijateljima:

U Rusiji je pokrenuta inicijativa za uvođenje u propise mogućnosti implementacije nalepnice na kojoj će pisati „Trudinca“, na temelju koje će vozačice – buduće majke dobijati dodatne privilegije, poput recimo besplatnog parkiranja u trajanju od jednog sata.

Predlog je upućen na razmatranje poslanicima u Državnoj dumi od strane Nove narodne partije koju u parlamentu predvodi Vladislav Davankov, preneo je lokalni list RIA Novosti. Ako ideja bude uvedena u zbilju kroz pravni okvir ruske države, buduće majke za volanom bi dobile pravo na besplatan prvi sat parkiranja.

Predlagači očekuju da bi oznaka na automobilu koja identifikuje trudnicu za volanom, motivisala i druge učesnike u saobraćaju na ponašanje s više obzira, uz izbegavanja opasnih manevara bilo koje vrste. Ipak, uz ovu ideju nije plasirano i rešenje izgleda nalepnice koja se najavljuje.

Ruski pravni okvir u delu koji se bavi saobraćajnim pitanjima, na sličan način je tretirao i osobe s hendikepom, s tim da će ovde primena biti malo kompleksnija zbog promenljivosti statusa trudnice. Zato se i predlaže uvođenje registra o nosećim ženama. Takva evidencija bi sadržala i bitne datume za trudnički status.

Potez ove partije može biti protumačen i kao populistički, posebno kada je praćen pomalo trivijalnim saopštenje u kom se navodi da bi uvođenje nove oznake doprinelo tome da trudnice na preglede kod doktora stižu na vreme. Pride, ni privilegija nije od takvog značaja da bi se mogla smatrati podstrekačem nataliteta.

Od zanimljivosti, moguće da je dobro navesti da su poslanici najvišeg zakonodavnog tela Ruske Federacije ponovo u priči o organizaciji prodaje tablica sa željenim natpisima. Prihodi od prodaje prava na korišćenje istih bi bili generisani na javnim nadmetanjima, a bili bi usmeravani direktno u budžet.

AutoRepublika

(106)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Dobra ideja! Ponasanje gradjana prema trudnicama je do sada bila samo stvar vaspitanja. Trudnice bi trebalo uzeti u zakonsku zastitu!

S mile

Moze EU da se ujede za dupe sto oni nisu prvi pokrenuli ovakvu inicijativu….

BB

Tamo će se obilježavati vozila sa trudnim muškarcima, to su „najmodernije“ svjetske tekovine… 😜😂

moron

🙂🙂🙂