1. Home
  2. Vesti
  3. Rusi koriste skoro u celosti sklopljene Toyote za rezervne delove
Rusi koriste skoro u celosti sklopljene Toyote za rezervne delove
0

Rusi koriste skoro u celosti sklopljene Toyote za rezervne delove

7.16K
0
Podelite sa prijateljima:

Japanski proizvođač automobila Toyota je kontrolisao rad fabrike s čijih traka su u Senkt Petersburgu silazili četvorotočkaši ove marke. Međutim, nakon februarskog početka rata u Ukrajini, pokrenut je niz groznih događaja među koje svakako spadaju i ekonomske sankcije protiv Ruske Federacije. Tako je i došlo do situacije u kojoj se na placu pomenute fabrike našao veći broj nezavršenih primeraka Toyotinih vozila, pri čemu mislimo na modele Camry i RAV4. Upravo su ovaj sedan i krosover bili sklapani u pomenutim postrojenjima.

Jedan od zaposlenih radnika u distributivnoj mreži Toyotinih vozila je za novinare čuvenog lista Rossiyskaya Gazeta govorio o tome kakva je trenutna situacija s ponudom ovih japanskih automobila. On je kazao da „ne postoje skladišta s hiljadama vozila koja čekaju na isporuku ka maloprodaji.“ Sva vozila koja su proizvedena u fabrici u Senkt Petersburgu, kao i ona koja su uvezena do proleća, odnosno pre uvođenja sankcija, su i „distribuirana ka maloprodajnim objektima u skladu s kvotama konkretnih trgovinskih kuća“, dok su „nezavršeni primerci demontirani, rastureni za potrebe rezervnih delova, pa tako postoji barem nekakva mogućnost da kupci uživaju u garantnom roku koji im je obećan“.

Sudeći po napisu u listu Rossiyskaya Gazeta, skoro cela paleta Toyote je izložena u salonima, ali taj asortiman obuhvata samo pomenuti sedan, kao i SUV RAV4 koji su i sklapani u Rusiji, odnosno u fabrici čija je proizvodnja obustavljena pre nekih godinu dana. Istina, dostupni su i uvozni modeli: Fortuner, Land Cruiser Prado i Land Cruiser 300. Predstavnici maloprodajne mreže tvrde da su zalihe na izmaku, što i objašnjava impresivno visoke cene vozila.

Tako na primer, trgovci za Fortuner zahtevaju da se plati 24.750 evra (milion i po ruskih rubalja) više od preporučene cene koju određuje proizvođač. Za Land Cruiser 300 se traži i 107 hiljada evra više od neke uobičajene cene, dok je „premija“ za Camry i RAV4 negde između 12 i 18 hiljada evra.

Već sada se vidi da će lager uskoro biti ispražnjen u kom slučaju će se dileri verovatno opredeliti za šemu paralelnog uvoza, što vodi i ka novim problemima, rizicima i uvećanim cenama u odnosu na ove aktuelne.

Sudeći prema onome što donose mesečni podaci o prodaji vozila koju predstavlja Asocijacija evropskih proizvođača, može se zaključiti koji su automobilski brendovi već postali deficitarni u Rusiji. Tako su na primer Rusi u avgustu mogli da pazare samo 16 Lexusa (spram njih dve hiljade u avgustu 2021). Volvo je praktično potpuno „presušio“, pa je u avgustu prodato samo jedanaest primeraka (hiljadu njih prošlog avgusta). Toyota je do marta isporučivala po šest do sedam hiljada vozila u Ruskoj Federaciji na mesečnom nivou, dok je u septembru do ovog trena otpremljeno svega 221 vozilo.

AutoRepublika

(7158)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments