1. Home
  2. Vesti
  3. Zanimljivost dana: Sećate li se Alfe Romeo MiTo sa dvocilindarskim motorom?
Zanimljivost dana: Sećate li se Alfe Romeo MiTo sa dvocilindarskim motorom?
11

Zanimljivost dana: Sećate li se Alfe Romeo MiTo sa dvocilindarskim motorom?

4.21K
11
Podelite sa prijateljima:

Ne tako davno, italijanska marka nudila je model iz B segmenta koji je u paleti motora imao i sićušni dvocilindarski agregat.

Alfa je imala ogromne planove za MiTo, na kraju se ispostavilo da se nije ostvario ni delić istih. Ovaj hečbek je tokom svojedesetogodišnje karijere nakupio tek nešto više od 293.000 isporučenih jedinica – što je skromna brojka za prethodnu deceniju.

Jedna od zanimljivosti vezanih za MiTo jeste podatak da je u ponudi imao i 0,9-litarski TwinAir motor poreklom iz Fiata. Ovaj turbo agregat posedovao je samo dva cilindra i u ovoj konfiguraciji isporučivao je 105 ks i 145 Nm.

Na papiru performanse Alfinog subkompaktnog heča bile su sasvim pristojne. MiTo je bio u stanju da obavi sprint do “stotke” za 11,4 s, dok je maksimalna brzina iznosila 185 km/h. Prema zvaničnim podacima MiTo sa ovim motorom imao je prosečnu potrošnju od samo 4,2 l benzina u kombinovanom ciklusu vožnje.

No, verovali ili ne, ali ovaj hečbek je, doduše samo kratko, imao u ponudi još slabiju varijantu ove pogonske jedinice. Ta verzija isporučivala je 85 ks, ali je samo kratak period bila dostupna kupcima.

Naravno, nije MiTo jedini model koji je u to vreme dobio Fiatov dvocilindarski motor. Pored Pande, 500, 500 L, Punta, koristila ga je i Lancia Ypsilon, pa čak i konceptualni Chrysler 200C EV.

Danas, 0,9 TwinAir nema naročito dobru reputaciju među polovnjacima, mada ima i onih korisnika koji imaju vrlo pozitivna iskustva sa tim sićušnim motorčetom.

AutoRepublika 

(4208)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

11 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Da, čuo sam da ga zeza plivajući zamajac. Kratko traje.
Puno vibracija zbog dva cilindra.

BB

Taj motor bi bio idealan kao generator ekstender za didle sa manjom baterijom.

Iznogud Časni

?😳😨

Uros

Motor koji je dizajniran da se pri nekom problemu samo zameni posto je jeftiin za izradu,ceo agregat je fabricki kostao oko 1,5 eura.Problem u vecini zemalja je to sto zakon ti nije poznavao

Matija

Motor koji kosta fabricki 1,5 evra?
Sta to zakon nije poznavao?

Sledge

Pretpostavljam da je čovek hteo da napiše 1500€… A da u mnogim zemljama zakon „ne poznaje“ zamenu agregata kao zamenu bilo kojeg drugog potrošnog materijala (sijalice, gume, akumulator, svećice itd…), kao što je u Americi na primer, gde se agregat menja najnormalnije bez ikakvog prijavljivanja i prateće dokumentacije…

Matija

Tehno-ekonomski razlozi za konstruisanje ovog motora su vrlo jasni: Manje cilindara – manje delova – manje unutrasnjeg trenja – manje materijala – manje obrade materijala – manja tezina – veca efikasnost automobila – niza cena – veci profit. Sve jasno ko kristal i veoma dobro uradjeno! Osim toga, zapremina njegovog cilindra je 450 cm³, sto je vrlo blizu termicki idealnoj zapremini od 500 cm³. Motor je bio dobro uravnotezen, prema oceni profesionalnih testera „Auto, Motor und Sporta“ imao je „zacudjujuce slabe vibracije“. Gde su greske? Opet u rukovodstvu FIATa i Alfe! 1. Ovo nije motor za Alfu, pogotovu nije slabija… Pročitaj više »

Matt

Ok je sve kod mita ,i dizajn i sve. Stvar ukusa za dizajn. Imas guliettu pa eto.

Modena

Ok je motor, imam ga ja u Lanciji.Jedino sto je potrosnja laz kao i u Fiatu 500 sa tim motorom, po gradu ispod 9 ne moze, a i u nizim stepenima prenosa, u prvoj je bas neelastican, mora da se tera u visoke obrtaje.Kod njega je bitna zamena ulja na 10.000,nikako vise i redovna zamena filtera te multiar jedinice Inace zvuk je simpa, kao neka Yamaha 🙂

Miodrag

Ja imam twin air.dobar ali turbo nije ok.kvari se

Iznogud Časni

Jel do turba ili do tebe?