1. Home
  2. Vesti
  3. Ford će nastaviti da prodaje nov Mustang u Evropi
Ford će nastaviti da prodaje nov Mustang u Evropi
5

Ford će nastaviti da prodaje nov Mustang u Evropi

135
5
Podelite sa prijateljima:

Prošlo je nekoliko dana od kada nam je Ford predstavio novu generaciju svog popularnog sportiste Mustanga. Najavljen je kao poslednji automobil s ovim imenom koji je pogonjen motorom s unutrašnjim sagorevanjem goriva, pre nego što ga zameni model na struju tamo negde 2030. godine.

Mustangovo najbitnije tržište je svakako ono domaće i od 1964. godine je isporučeno preko deset miliona primeraka ovog modela preko bare. Međutim, američki proizvođač vozila je krenuo sa prodajom i u Evropi pre osam godina i od tada je pronašao preko 60 hiljada kupaca. Iako su ranije postojali samostalni organizovani uvozni „eksperimenti“, bio je to prvi slučaj da Ford zvanično prodaje Mustang u većini država na Starom kontinentu.


Debijem sedme generacije se postavljalo pitanje da li ćemo ga opet videti u Evropi. Automobilska industrija na ovom kontinentu trenutno prolazi kroz veliku revoluciju i sve je manje onih automobila sa SUS motorima, a posebno četvorotočkaša sa osam cilindara ispod haube kojima je sve teže da zadovolje sve zahtevnije zakone na račun izduvnih gasova.

To je bilo dovoljno mnogima da pomisle kako će Ford eliminisati svoj najpoznatiji model u Evropi, posebno nakon odluke od pre nekoliko godina da ekonomičniji 2,3-litarski turbobenzinac bude poslat u penziju i da se ponuda zasniva samo na V8 motoru. Razlog je ležao u tome što je oko 85% kupaca biralo opciju sa osam cilindara, pa Ford nije želeo da gubi vreme i sa EcoBoostom.

Ford nam kaže da ne moramo da brinemo i evropski kupci će moći da naruče svoj primerak Mustanga sa V8 motorom i kod nove generacije. I kao i u prošlosti, samo jedan motor će biti dostupan, a reč je o veoma poznatom 5,0-litarskom benzincu po imenu „Coyote“. Takođe će zadržati i izbor šestostepenog manuelnog i desetostepenog automatskog menjača, ali bi snaga mogla da bude manja u poređenju sa američkim blizancem.

Primera radi, 5,0-litarski motor u sadašnjem Mustangu za američko tržište trenutno razvija 460 „grla“ dok se onaj na Starom kontinentu može pohvaliti sa „samo“ 444 konjske snage. Razlog leži u različitim standardima na temu izduvnih gasova, a kako je „Coyote“ originalno razvijen samo za Jenkije, tako je morao biti prepravljen da zadovolji i inostrane zakone.

Ford je takođe potvrdio da će Evropa dobiti i specijalno izdanje nazvano Dark Horse. Ova konfiguracija za ekstremnu vožnju će kombinovati moćniji V8 motor, kočnice koje potpisuje Brembo i još mnogo delova ugrađenih s ciljem da automobil pruži doživljaj ranijih modela koje je kroz svoje šake propustio čuveni Shelby.

Bilo kako bilo, kompanija već sada prima narudžbine, a prvi primerci će sići sa proizvodnih traka u avgustu naredne godine. Sigurni smo da će i Evropa dobiti svoj kontingent u navedenom periodu, posebno oni kupci u Velikoj Britaniji i Francuskoj. Uživajte u njemu još malo jer ga definitivno neće biti još dugo – barem ne u izdanju u kakvom ga znamo i volimo.

AutoRepublika

(135)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

E, ovo je lepa vest.
Bravo za Ford.

BB

Ako sam vidio dva komada iz prošle serije… A i ta dva vozili neki akademici i zaslužni građani… 🤔

moron

Ma, naletećeš jednom negde i na treći primerak 😊
Ipak, piše da je prethodna generacija u Evropi prodata sa 60 hiljada primeraka.

BB

Misliš biće više akademika i zaslužnih građana? 😜

Matija

Mustang se prodaje u EU veoma dobro! Nema nikakvog razloga za njegovo povlacenje! Uporedan test Porsea i Mustanga V8 sa priblizno istom snagom motora pokazao je samo minimalnu prednost Porsea na trkackoj pisti, u desetinkama sekunde. Komentar testera iz AMSa bio je sledeci: „U javnom saobracaju ovu malu razliku niko nece primetiti a pitanje da li ova mala razlika vredi skoro duplo vise novca ostavljamo otvorenim!“