1. Home
  2. Vesti
  3. „Arrivederci“ – Ram 1500 ostaje bez jednog od retkih dizela u Americi
„Arrivederci“ – Ram 1500 ostaje bez jednog od retkih dizela u Americi
2

„Arrivederci“ – Ram 1500 ostaje bez jednog od retkih dizela u Americi

281
2
Podelite sa prijateljima:

Znamo da putnički automobili u Sjedinjenim Američkim Državama ne nude dizel motore još od čuvenog skandala nazvanog dizelgejt. Zapravo, nije ih bilo u velikoj meri ni pre toga, s izuzetkom nekoliko velikana od strane Volkswagena i Mercedesa, ali među komercijalnim vozilima oni uživaju u kultnom statusu.

Doduše, samo u onim teškim kategorijama gde su kupci brendova kao što su Chevrolet/GMC, Ford i Ram spremni izdvojiti i do deset hiljada dolara više u poređenju sa benzinskom alternativom, a onda su se čelnici tadašnjeg Fiat-Chryslera dosetili da ponude dizel i u laganoj kategoriji.

Izabran je pikap kamionet Ram 1500 kao najprodavaniji deo italijansko-američke korporacije (a i današnjeg Stellantisa) dok je motor pozajmljen od strane italijanske firme u rukama Fiata, VM Motori. Razvijao je 260 konjskih snaga i maksimalnih 650 Nm obrtnog momenta iz radne zapremine od 3,0 litre, a u prodaji se pojavio 2014. godine pod imenom EcoDiesel.

Nadimak je dobio zahvaljujući svom štedljivom motoru koji je omogućio da ovaj kamionet bude u stanju da pređe i do 1.600 kilometara sa jednim sipanjem goriva. Potez su kasnije pratili Chevrolet i Ford sa svojim modelima Silverado, odnosno F-150.

Ali sva tri brenda su brzo saznala da je interesovanje veoma skromno među vlasnicima laganih komercijalnih vozila. Ford se povukao još protekle godine dok je i Ram sada odlučio da digne ruke. Iz firme VM Motori je najavljeno da će nastaviti sa isporukom dizela „preko bare“ do kraja novembra, dok će poslednji Ram sa EcoDieselom ispod haube sići sa proizvodne trake u januaru 2023. godine.

Ovaj motor je inače bio dostupan uparen samo sa pogonom na sva četiri točka, osmostepenim automatskim menjačem i kabinom sa četvoro vrata. Mogao se naručiti sa paketima opreme Tradesman, Big Horn, Lone Star, Laramie, Limited Longhorn i Limited.


Nismo sigurni koliko je Ram isporučio vozila sa EcoDieselom, pošto se njegova prodaja nije računala odvojeno od ostatka ponude, ali se hvalio spomenute 2014. godine da je primio preko osam hiljada narudžbina tokom tri dana koja su usledila neposredno nakon premijere.

Popularnost je od tada svakako opala i Ram želi da se orijentiše na buduće izdanje na struju. Mogli bismo da ga vidimo u izložbeno-prodajnim salonima do 2025. godine sa autonomijom od 800 kilometara sa jednim punjenjem baterije.

Ostaje nam samo da sagledamo da li će i Chevrolet podići belu zastavu i da li su dani njegovog 3,0-litarskog dizela Duramax takođe odbrojani…

AutoRepublika

(281)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Suviše slab motor za Amere 😊

Renault Terminator

Sa takvom skulom,samo stariji model naravno,polagao sam za Class 5.