1. Home
  2. Vesti
  3. Kupeoliki Fiat Fastback ušao u prodaju po ceni nižoj od 25 hiljada evra
Kupeoliki Fiat Fastback ušao u prodaju po ceni nižoj od 25 hiljada evra
26

Kupeoliki Fiat Fastback ušao u prodaju po ceni nižoj od 25 hiljada evra

6.21K
26
Podelite sa prijateljima:

Fiat Fastback predstavlja prvi kupeoliki krosover italijanskog brenda. U osnovi, fastbekom nazivamo sedane s padajućom linijom krova, a koji su istovremeno lišeni naglašene linije između zadnjih krovnih nosača i prtljažnika, za šta se na primer iz istorije socijalističke proizvodnje automobila kao klasičan primerak može navesti Gazova Pobeda. 

Ali, Fiat Fastback je i dalje liftbek s petim vratima. Razvijen je u Brazilu od strane lokalne divizije koncerna  Stellantis, iako je originalni projekat bio različit.

Koncept iz 2018. godine

Fastback smo prvi put videli još 2018. godine kada je debitovao u formi izložbenog vozila. Tada je delovao koherentnije i s više smisla za proporcije. Ali, naposletku je revidirana i sama konstrukcija, baš kao i stil serijskog modela. Umesto originalno upotrebljene platforme Small US Wide 4×4, a koju bi novajlija podelio s modelima Jeep Renegade i Compass, jednostavnija modularna arhitektura MLA je implementirana, uz polukrutu zadnju osovinu.

Kako vidimo, na koncu je masovno sklopljeni Fiat Fastback postao kupeolika verzija dobro poznatog SUV-a namenjenog Brazilcima, onog po imenu Fiat Pulse.

Pulse je od njega dobio celokupni prednji deo karoserije uz opasku da je jedino branik izmenjen, dok se šasija sastoji od čelika visoke čvrstoće u procentu od 87. Međuosovinski razmak od 2,53 metra je takođe očuvan u odnosu na Pulse.

Ali je zato osetno veći postao zadnji prepust, na koji način je ukupna dužina vozila porasla sa 4,1 na 4,43 metara. Zapremina prtljažnika impresionira i graniči se s kotom od 600 litara, i to mereno do visine naslona zadnjih sedišta, odnosno do police. Kada se obore pomenuti naslonu, zapremina raste do ogromnih 1.087 litara (i to opet mereno do linije prozora).

Uprkos jednostavnoj platformi i skromnim dimenzijama, Fastback je dobio ulogu perjanice putničke game Fiata u Brazilu. Stoga od starta nudi LED farove, 17-inčne naplatke (prestižnije verzije računaju i na one od 18 cola), kao i ceo koktel elektronskih pomagala vozaču. Deklarisani klirens meri 192 milimetra.

Putnička kabina Fastbacka je ništa drugo do relativno verodstojna kopija one viđene kod modela Fiat Pulse. Inicijalna konfiguracija podrazumeva analogne spravice i multimedijalni sistem s ekranom dijagonale od 8,4 inča, dok skupocenije modifikacije pružaju virtuelnu instrumentaciju i maleni sedmoinčni ekran informativno-zabavnog sistema.

Naravno, putnici će uživati u radu uređaja za klimatizaciju, dok će se vozač pri vožnji unazad oslanjati na zapis malene kamere montirane na prtljažniku, ali će im svakako nedostajati više od četiri vazdušna jastuka koji su instalirani samo napred (bočni i čeoni).

Fastback je dostupan samo s prednjim pogonom. Standardna pogonska grupa predviđa trocilindarski turbobenzinac sa 130 konjskih snaga i 200 Nm obrtnog momenta kada je motor u zenitu. Uparen je s transmisijom tipa CVT.

U režimu Sport, a koji se aktivira pritiskom na crveno dugme velikog formata smešteno na obruču upravljača, kupe s povišenim odstojanjem od tla ubrzava do „stotke“ za pristojnih 9,4 sekundi. Vožnja u režimu Sport donosi i iluziju da automobil poseduje zaključavajući diferencijal, za koju varku se konstruktor oslonio na modifikacije kočnog sistema.

„Na vrhu lanca ishrane“ se nalazi verzija podugačkog imena: Limited Edition Powered By Abarth. Za razliku od donorskog krosovera po imenu Pulse, Fastback ponosno nosi amblem Fiata. Pod haubom se nalazi turbobenzinac radne zapremine 1,3 litra koji isporučuje 185 konjskih snaga i 270 Nm najvišeg obrtnog momenta. Do točkova se ova ergela sprovodi putem šestostepenog automatika.

Ubrzanje do 100 km/h traje 8,1 sekundi. Oči registruju da se najmoćniji Fastback razlikuje od litarske verzije po dodatnim nalepnicama s ispisom imena modela i po crnim dekorativnim elementima.

Fastback će se montirati u istoj onoj fabrici u kojoj se sklapa i sto puta pomenuti model Pulse, ali i Argo, kao i Cronos. Cene na lokalnom tržištu će varirati od 25 do 29 hiljada američkih dolara. Na van latinoameričkim tržištima nećemo viđati ovaj Fiat.

Nažalost!

AutoRepublika

(6211)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

26 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Tradicija

Ukusi su različiti vanjski oblik bi paa i mogao proći al mi nikada još nije jasno zbog čega većina proizvođača središni displej izvuče gore pa deluje kao da su ga zaboravili pa naknadno stavili to mi mnogo ružno daleko je lepše kada je ugrađen kompletan a ne da viri.

BB

Panel ide gore da manje spuštaš pogled. Kod mog Berlinga je na najgornjoj tački ali je uklopljen u instrument tablu, kod novijeg je podignut još više i stoji kao slika na vitrini, ne mogu reći da je to loše ali ni dobro. Do Berlinga nije loše jer je šajba velika i gledaš odozgo pa ti ne smeta. Kod nižih auta je to solidno loše jer uzima dio vidnog polja, još ponegdje gdje je veliki unutrašnji retrovizor, vidnog polja na sredini i dobar dio desno o nema 😠. Za ove panele još i da razumijem ali počeli su i instrument tablu… Pročitaj više »

Tradicija

Ajde da se složim sa tobom u nekom pogledu zbog bezbednosti jer većinu vremena gledaš u displej kada se koristi navigacija,a zbog čega je izdignut na pojedinim automobilima koji na njemu pokazuju samo radio stanice i neke nebitne informacije mislim da takve imaju pojedine marke audija i bmw-a tj nemaju navigaciju.

moron

Ovakav (izdignuti) centralni displej traži manje skretanje pogleda nego kada je on integrisan negde niže. A ono što je kod ovog konkretnog po meni dobro, u odnosu na pogled prosečno visokog vozača (u normalnom položaju sedenja) on ne bi trebalo da zaklanja vidik vozaču sa donje strane. Ima nekih vozila kod kojih je to baš izraženo. Meni to npr. smeta kod novih Toyota, posebno u varijanti većeg displeja ( koji je produžen uvis ), koji sada masovno dobijaju novi i FL modeli. A nekada to može biti potencijalno opasno. Jer, može da se desi da bi (bez takvog visokog displeja… Pročitaj više »

moron

Jako lepo on izgleda (za tu klasu). Meni jedan od lepšij. Spolja i unutra. A i veoma pristojna motorizacija. Mi u Evropi samo da sanjamo takve stvari.

Iznogud Časni

Tako govori vodja sekte!!! To!!😺😺👍🏼

BB

A po čemu je Fiat italijanski brend 😜?
Koliko modela ima u Južnoj Americi a koliko u Evropi? 😂

Ovaj izgleda da je malo otekao… Neke amazonske pčele ga izbole…

Iznogud Časni

Predugačka šipka ručice mjenjača, čemu to braco? Bas bi bilo zanimljivo ga pregledat, samo da neko ode na odmor u Brazil…Fiat power

Matija

Jos jedna „repa bez korena“u programu FIATa – auto bez predhodnika i bez naslednika, pojavio se sad i nikada vise. Dizajn je ispodprosecan, kao da su ga radili dizajneri nezadovoljni niskom platom. 🙂 Tockovi su suvise mali za ovako masivnu karoseriju, pokusaj da se sa vrlo sirokim crnim plasticnim obrucima opticki „uvecaju“ je upadljivo naivan. Ne vidim ni jedan jedini detalj koji bi mogao da se nazove novim i originalnim. Veliki prtljaznik ukazuje na to da su konstruktori stavili upotrebljivost u fokus. S obzirom na situaciju na Brazilskom trzistu imace sansu da tamo prezivi. U EU sigurno ne.

Zsphere

Sveukupni dizajn bi djelovao mnogo bolje i ozbiljnije sa prilično većim otvorima za točkove i većim točkovima naravno. Sto opet utiče na niz drugih pozitivnih faktora ali i negativnih faktora koji se odražavaju na povećanu cijenu, ali dobio bi se da se tako izrazim kompletan proizvod.

MrCrow

Preteca rugla zvanog „Fastback“ je BMW X6… i drugi proizvodjaci su pohrlili sa istim groznim oblikom kad su otkrili da dziberska populacija nije zanemarljiva i da im treba udovoljiti.

Izmenjeno 1 godina pre od strane MrCrow
Renault Terminator

Eto i Fiata među čardašlijama…i vi napravili čardak đubar kao Renault,BMW..

TheStig

Svi nešto komentarišu, a niko da primjeti kako su proporcije totalno promašene. Ogromna visina, i klirens, a sitni točkovi. Izgleda kao x4 sa znakom Fiata. Odavno nisam vidjeo neuglednije vozilo.

BB

Kako nije? Matija se toga dotakao…

TheStig

Matija se ne računa, iako vozi T-roc-a 🤣

moron

Ma da, bez točkova od 22,5″, automobil nije automobil 😃

TheStig

Estetika i prvi utisak prodaju auto. Da budem malo vulgaran sto se kaze „lice prodaje picu“. U umjetnosti glavni element jeste proporcija. Dizajn je takođe jedna vrsta umjetnosti. Sto se tice tockova nisu trebali vece tockove vec da elemente dizajna automobila prilagode međusobno. A ne da kopiraju x4 a da mu stave tockove od Renault Captura.

Izmenjeno 1 godina pre od strane TheStig
moron

„Dr. Google“ kaže da Fastback koristi i točkove 215/45 R18.

Ovaj svet i treba da „propadne“ ako smo došli do toga da su točkovi od 18″ suviše mali.

Pri tome, BMW X4, izmedju ostalih, koristi točkove od 19″.

I sada, odjednom, vozilo ove forme sa točkovima od 18″ je nakaza, a ono sa 19″ je vrhunac lepote 😊

TheStig

Uporedi sa boka x4 i ovog Fiata pa mi reci vizuelno koji automobil izgleda underwheeled sto kazu Ameri. I x4 je ruzan. Nema lijepog suv-a. To ti je kao da kazes da covjek do 130 kg moze biti fizicki lijep. A jos gore bi bilo da toliki covjek nosi broj obuce 40. 😄

Matija

Covek od 130 kg moze da bude lep – ako mu se telo sastoji od misica a ne od sala. U igri su opet proporcije: 130 kg na 195 cm visine je OK a na 175 cm bice bure!

TheStig

Nemoguce je imati tijelo koje se sastoji od 130 kg misica. Moguce je imati mnogo mase i mnogo misica ali to opet znaci da ce dobar dio biti masnoce a to je upravo problem ovakvih vozila. Ekces nepotrebne mase koja ne moze da bude u proporcijama.

Matija

Spoljni precnik gume zavisi od sve tri dimenzije a ne samo od precnika felge.
FIAT ima gume 215/45 18 a njihov spoljasnji precnik je 650 mm.
BMW x4 ima najmanje gume 225/65 18 a njihov spoljasnji precnik je 727 mm.
Razlika u precniku je 77 mm. Dalje, na vizuelan utisak uticu proporcije vozila, duzina – visina. Ovaj FIAT i BMW x4 imaju priblizno istu visinu a razlicitu duzinu: FIAT je dugacak 4,3 m a BMW 4,75 m. Sa ovim parametrima FIAT izgleda „dezmenkasto“ a BMW izduzeno.

Cuore Sportivo

U osnovi, fastbekom nazivamo sedane s padajućom linijom krova, a koji su istovremeno lišeni naglašene linije između zadnjih krovnih nosača i prtljažnika
Ne to je liftback, fastback je nesto sportsko. Moja laguna nije sportskih linija nego nudi mnogo vise prostora za razliku od sedana jer je liftback

Cuore Sportivo

Nisam dobro peocitao, ne radi mozak, pola 9 ja jos nisam sekunde zaspo.

Matija

Pokusaj da prevedes pojmove „fastback“ i „liftback“.

Turbina

Liftback, vividback, fastback, crossover, hatchback, pun mi kurac tih izmišljotina.