1. Home
  2. Vesti
  3. Patentni prikazi najavljuju serijsku verziju Nissan Ariye
Patentni prikazi najavljuju serijsku verziju Nissan Ariye
0

Patentni prikazi najavljuju serijsku verziju Nissan Ariye

116
0
Podelite sa prijateljima:

Reč je o gotovo identičnoj kopiji koncepta.

Nissan je IMx koncept predstavio 2017. na Salonu automobila u Tokiju, signalizirajući o svojim namerama kada je reč o tržištu električnih SUV/krosovera. Originalni koncept je zatim „izbrušen“ u oktobru 2019. kada je skinut veo s Ariya studije, na istom događaju u Japanu. Ovoga puta se dizajn enterijera značajno približio serijskoj verziji. Ukoliko premotamo stvari do aprila 2020., uviđamo da su stvari došle do Zavoda za patente.

Priloženi prikazi su postavljeni na Instagram od strane korisnika cars_secrets, gde se tvrdi da je reč o serijskoj Nissan Ariyi. Mada ćete možda pomisliti da se na ovim fotografijama nalazi prošlogodišnji koncept, ipak postoje neke suptilne razlike koje nas vode do toga da zapravo gledamo u serijski model.

Počev od prednjeg dela, čini se da je Ariya dobila neke dodatne pravougaone forme na dnu izreza u odbojniku. Kada smo već kod njega, primetno je da se na zadnjem elementu nalazi čep koji sakriva kuku za vuču, koja je izložbenom primerku naravno nepotrebna.

Na bočnom profilu se nalazi poklopac priključka za punjenje, neznatno pomerenog prema prednjem krilu, za razliku od koncepta, gde se nalazi odmah pored vrata. Koji god da je razlog, na patentnim slikama Ariya ne poseduje bočne retrovizore, ali će oni sigurno biti instalirani na serijskom automobilu. S obzirom na to da su bočne kamere sada legalne u nekim državama, ne bi čudilo da Nissan pruži ovu mogućnost tamo gde regulativa to dozvoljava.

Pored retrovizora, bočni profil je „pljunuta slika“ koncepta iz 2019., sem točkova koji su za nijansu manji od 21-inčnih jedinica na studiji. Takođe možemo da primetimo krovnu antenu i bočni parking senzor, što dodatno dokazuje da se radi o serijskom modelu.

Zadnjica ostaje verna dizajnu koncepta, ali s diskretno revidiranim odbojnikom, koji ugošćava parking senzore i mali čep kuke za vuču. Crna trapezoidna sekcija na dnu zadnjeg prozora s otklonom od središta, verovatno je mesto gde će se nalaziti brisač, a prilično je izvesno da široka svetlosna grupa neće imati istu intrigantnu grafiku koncepta.

Čini se da će Ariya imati potpuno zatvoreno i ravno podvozje u cilju ostvarivanja bolje aerodinamike i samim tim bolje efikasnosti. Što se gabarita vozila tiče, koncept je dugačak 4.600 milimetara, 1.630 visok i 1.920 milimetara širok.

Ariya je važan model za Nissan, ne samo iz razloga što je reč o atraktivnom električnom SUV-u prihvatljive cene, već i iz razloga što će najaviti novi dizajnerski jezik japanske marke. Mada se na patent prikazima ne može videti enterijer, koncept poseduje minimalističko izdanje s tandemom digitalnih displeja i nekoliko konvencionalnih kontrolnih jedinica.

Očekuje se da Nissan serijski model premijerno predstavi 2021., uz procenjen domet do 485 kilometara. Postavke će biti s jednim ili dva elektromotora, dok se smatra da će se cena početi od oko 37.000 evra. Da li će zadržati ime ostaje nam da vidimo, a glavni rivali će biti Tesla Model Y i Mustang Mach-E.

AutoRepublika

(116)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments