1. Home
  2. Vesti
  3. Nissan Rogue Sport (evropski Qashqai prošle generacije) nestaje s američkog tržišta
Nissan Rogue Sport (evropski Qashqai prošle generacije) nestaje s američkog tržišta
3

Nissan Rogue Sport (evropski Qashqai prošle generacije) nestaje s američkog tržišta

209
3
Podelite sa prijateljima:

Navikli smo da skoro svakodnevno čitamo priče kako mnogobrojne limuzine i kupei nestaju sa američkog tržišta i menjaju ih novi krosoveri, terenci i pikap kamioneti, ali je današnja vest sasvim druge prirode. Naime, Nissan smatra da ima previše krosovera u svojoj ponudi i da postoji potreba da jedan od njih bude eliminisan. Mnogobrojni američki automobilski mediji nam kažu da će kompaktni krosover pod imenom Rogue Sport u penziju nakon 2023. godine bez direktne zamene.

Ukoliko vam izgleda poznato na priloženim fotografijama, postoji više nego očigledan razlog za tako nešto, a odnosi se na informaciju da se već duži niz godina prodaje u Evropi pod imenom Qashqai.

Preko bare je debitovao 2017. godine kao sportska alternativa već veoma uspešnog krosovera Rogue, iako sa njim nije delio baš ništa osim imena i nekoliko dizajnerslih linija. Japanski proizvođač vozila nikada nije zasebno prikazivao njihovu prodaju, već je objavljivao zajedničke prodajne rezultate, ali je zabeležen očigledan rast nakon što je Rogue Sport uvršten u ponudu.

Primera radi, tokom 2016. godine je isporučeno 329.904 jedinica, a naredne, kada su oba modela bila dostupna u izložbeno-prodajnim salonima, čak 412.110 primeraka. To ga je učinilo trećim najpopularnijim modelom u svojoj klasi, odmah iza cenjenih rivala kao što su Toyota RAV4 i Honda CR-V. Međutim, od tada smo videli postepeni pad, koji ruku na srce nije bio uzrokovan samo manjkom interesovanja već i epidemijom virusa korone.

Nissan nam je prikazao potpuno novi Rogue protekle godine, dok je Rogue Sport nastavio da pruža model koji smo na Starom kontinentu prvi put videli još 2013. godine. Japanski gigant smatra da ne postoji razlog za brigu pošto pored ovog krosovera trenutno nudi još tri. To su Kicks, Murango i Pathfinder uz veliki terenac Armada, a eksperti veruju da je popularnost manjeg Kicksa možda najveći razlog zašto su kupci zaobilazili Rogue Sport.

Zanimljiva je ona informacija da će Nissan nastaviti da ga prodaje u susednoj Kanadi, dok su evropski kupci dobili novu generaciju protekle godine.

Prodaja Nissana je nakon šest meseci ove godine pala za 34% na samo 384.252 vozila.

AutoRepublika

(209)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Neobicna strategija Nisana: prvo, na tlu USA prodaju auto starije generacije i ako je novi vec u seriji, drugo, sklanjaju sa trzista auto koji se dobro prodaje?

Cuore Sportivo

Slabo pratis amere. To je za njih normalno. Npr Jeep nudi i stari i novi GC

moron

Ako dobro razumem, Nissan će QQ prethodne generacije nastaviti da prodaje u Kanadi ???
Blago Kanađanima.
A sti se tiče sabiranja rezultata prodaje u USA za QQ i X-Trail, to je teška marketinška prevara.