1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Da li je kupovina električnog polovnjaka dobra ideja?
Da li je kupovina električnog polovnjaka dobra ideja?

Da li je kupovina električnog polovnjaka dobra ideja?

1.56K
65
Podelite sa prijateljima:

Električnih automobila je sve više na tržištu polovnih vozila. Ali da li je dobra ideja kupiti polovni električni automobil? U nastavku teksta možete pročitati šta bi trebalo da se uzme u obzir kada se kupuje polovni „električar“. I neophodno je proveriti status određenih komponenti.

Porast električne mobilnosti se ne doživljava samo na tržištu novih automobila. Malo po malo električni automobili popunjavaju prazninu u sektoru polovnih vozila. Iako predstavljaju mali deo ukupnog poslovanja, prodaja polovnih električnih automobila održava jasan trend rasta i prvi cilj je u centru pažnje. Već imaju 1% tržišnog udela.

Da bismo stavili u kontekst ulogu koju električni automobil igra na tržištu polovnih automobila, dovoljno je pogledati brojke, a one se temelje na situaciji na tržištu zemlje portala motor.es, gde smo i pročitali priču. U julu 2022. godine, prodaja polovnih automobila u Španiji dostigla je 144.584 jedinica. To je pad od 7,8% u sektoru putničkih i teretnih vozila.

Od pomenutih 144.584 komada, ukupno 1.043 pripadalo je električnim automobilima. Jedan broj prodatih električnih vozila predstavlja rast od 19,9% u odnosu na 2021. godinu i, što je podjednako relevantno, predstavljalo je 0,7% ukupnog poslovanja.

Dolazak na tržište električnih vozila nove generacije pokazuje se odlučujućim za stvaranje značajne zalihe polovnih modela. Pored toga, uporedo sa povećanjem raspoložive ponude, cene su pretrpele značajno prilagođavanje u odnosu na prethodne godine. Sve to uprkos turbulentnim vremenima u automobilskom sektoru.

Imajući u vidu da održiva mobilnost ulazi u polovne automobile, postavlja se jedno pitanje: da li je dobra ideja kupiti polovni električni automobil? Istina je da pre nego što se upustimo u avanturu nabavke korišćenog električnog automobila, moramo da uzmemo u obzir nekoliko stvari kako ne bismo bili razočarani ili, što je još gore, da se vidimo u poziciji da imamo automobil čije su performanse daleko od očekivanih…

Jedna od glavnih stvari kojima se električni automobili mogu pohvaliti je to što imaju manje pokretnih delova i samim tim je smanjen i broj komponenti koje se habaju ili mogu oštetiti tokom vremena. Dakle, a priori, polovni električni automobil će biti, u određenoj meri, u dobrom stanju. Iako postoji veoma važan nedostatak – baterija.

Čim smo locirali električno vozilo koje po karakteristikama i ceni odgovara našem budžetu, moramo se baciti na posao da proverimo stanje njegove glavne komponente. Nesumnjivo je da je baterija „srce“ potpuno električnog automobila. I pored toga što je veoma skupa, ova komponenta se može oštetiti tokom vremena ako se ne koristi pravilno.

Baterije električnih automobila vremenom degradiraju (kao i kod mobilnih telefona). Međutim, ova degradacija će varirati u zavisnosti od modela, u zavisnosti od našeg stila vožnje i, pre svega, od toga kako sprovodimo proces punjenja. Stoga, i imajući u vidu rizik od kupovine električnog automobila čija baterija ima neku vrstu problema, kao što je prerano propadanje, neophodno je zatražiti izveštaj o stanju baterije pre zaključivanja ugovora o kupovini.

Moguće je da se tokom radnog veka električnog automobila nađemo u situaciji da moramo da menjamo bateriju. Ali koliko košta baterija za električni automobil? Istina je da nije moguće dati konkretnu cifru, jer ona varira u zavisnosti od broja ćelija koje ima, njihovog hemijskog sastava… Kao opšte pravilo, kompletna baterija može biti oko 5.000 evra. Sada neće uvek biti potrebno potpuno promeniti bateriju. Ponekad može biti dovoljno da jednostavno promenite ćelije koje su oštećene. U suštini, razlike su od modela do modela.

Na kraju, ali ne i najmanje važno, pre nego što formalizujete kupovinu polovnog električnog automobila, neophodno je da se uverite da li možete da obezbedite privatno mesto za punjenje i da je uvek u funkciji. U idealnom slučaju, tačka za punjenje je kod kuće. Bilo u zajedničkoj ili privatnoj garaži. Ako živite u zgradi koja nema privatni parking ili nemate svoje parking mesto, možda je pametnije uzeti neki polovni hibridni automobil.

AutoRepublika

(1560)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

65 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
S mile

Ko rizikuje, profitira. Kada je TNG bio novina, nije bio opterecen akcizama. Čim se omasovio, debelo poskupeo.

Sada je mozda CNG prava stvar, naravno ako vam je stanica blizu.

Slicno i sa EV, dok drzave ne uvedu, a sigurno hoce, neke dazbine, vredi imati EV, sa maksimalnim ponjenjem na kucnoj struji. I sve je naravno pitanje predjene dnevne kilometraze.
Citah negde da je tip kupio EV, ali svakodnevno prelazi oko 100km, kuca posao. Ipak je to lepa cifra, koja sa EV donosi brzu otplatu invsticije u EV.

Iznogud Časni

Kako si poceo mislio sam da će kao grunf iz alan Forda :-€

moron

Ovu priču o zameni samo par ćelija baterije je jako forsirao gospodin Jurković.
Ja se ne bih baš kladio na tu kartu da je uvek moguća i uvek isplativa. A još manje bih računao na to da kompletna nnova baterija košta samo 5.000.

Horhe

Dragi građani autorepublike, preporučujem svima koji imaju facebook da prate postove servisa za EV koji se zive EV CLINIC. Nalaze se u Zagrebu i eksperti su na evropskom nivou. Momci stvarno iskreno pišu svoja iskustva i dosta može da se nauči. Uglavnom, kad se gleda polovni EV, najbitnije je koliko je dugo stajao sa praznom baterijom. Ako sam dobro shvatio momke, sve do 1g je moguće povratiti. Do 2g je već rizično a više od 2g je otpis. I da, moguće je zameniti samo neke ćelije kod nekih modela. Ono što oni redovno naglašavaju je da su hibridi teško sr***.… Pročitaj više »

BB

Ima dosta informacija i na e-vozila.com
Vrlo interesantna tržišna niša za ove momke 👍, inače se ne fejsbučim pa ih nisam upratio…

moron

Zna li gospodin Juroković za te, u vezi dela tog izlaganja ( „Ono što oni redovno naglašavaju je da su hibridi teško sr***. Posebno evropski….japanci još i nekako.“).
Mislim, nemam ja dileme da i Jurković misli isto o evropskim hibridima, ali, ti „kliničari“ bacaju crv sumnje i na japanske …

Horhe

U sledećih par komentara ću kopirati neke njihove postove na tu temu, pa sami zaključite….

Horhe

Audi VW Mild Hybrid ⛔️ – Zaraza zvana “hybrid” mutirala u “Milf Hybrid”, sistem gdje sad za još više love dobijete još manje. Sistem gdje je alternator ujedno i alnaser, radi na 48 volti preko VFD trofaznog invertera montiranog na motoru sa baredie IGBT koji se hladi anrifrizom, 😂 hladi tj. grije antifrizom na 95 stupnjeva da što prije crkne. Elektromotor samo pomaže fosilnoj prdilici da uštedite nešto love za sponzoriranje ovlastenog servisa ili nas, znači ne možete voziti elektromotorom samostalno kao kod klasičnih Hybrida za sponzoriranje vikendica. Već nekoliko poziva smo imali na ovu temu, ali niti jedan nije… Pročitaj više »

Izmenjeno 1 godina pre od strane Horhe
Horhe

Električni EQ Smart 453 – 😂 Ako nikad u životu niste bili jamac za kredit bivšem prijatelju, ako vam nikad nije ispao sapun u zatvorskom tušu, ako nikad niste posudili lovu od kamatara, ako nikad niste imali škart citroen/vag/bmw Hybrida a želite sve to iskusiti, kupite si ovu prekrasnu kanturinu i sve to isprobate odjednom iznenada. Svabska kvaliteta kao sto rekosmo, nije pala neki % već kompletno umrla a ovdje je dostiglo čak i nirvanu. Znači ovdje da doslovno napušete zrak u kotače morate kompletan motor izvaditi, jer je ventil u statoru motora i prije toga prepoloviti auto popola, DOSLOVNO!.… Pročitaj više »

Horhe

Lexus 450h Hybrid – Defekt NIMH “jeftine” baterije na 220000km. Malo dublja analiza i mjerenje sa “Rimac Assistance” 🙂. Već drugi iz našeg lipog Splita (vjerovatno zbog vrućina) sa kvarom baterijskom sistema koji u defektu vozi ali troši 15-20 litara na 100km (kod pucanja celije auto ni ne pali). System ima 3 bloka sa 30 ćelija, svaki blok ima po 10 ćelija i od njih 10 stradaju te u sredini zbog pregrijavanja. Nakon mjerenja sva 3 bloka su pokazala degradaciju od 68%, a najgori oštećeni blok je onaj u sredini (vizualno 3 a numericki u sistemu blok 1) sa 6… Pročitaj više »

Horhe

Part#2 “Broke My Wallet” F04 ActiveHybrid7 – S obzirom da smo u gužvi i u pokušaju šprdanja hybrida da ih ima manje oni počeli dolaziti još više, tako da mjenjamo taktiku. Toliko se redovno nekvare da mi sve kredite neredovno platimo unaprijed, nismo kaparisali 8 vikendica i nećemo opet na godišnji u petak. Ova baterija isto ne košta 12000€ (što nije dovoljno za struju da sa EV predjete ni 1 milijun km) i takodjer nema nikakav brojač tj programirani kvar. Nafte ne troši 10l jer redovno vozi na struju da se glupex lanac nije “opustio” ni 2cm, uštedio je nafte… Pročitaj više »

Horhe

LiFePo4 12V Akumulator 🤦🏻‍♂️ – Vidim da se brinete gdje smo… trošili smo “uštedu” vlasnika dizela/hibrida “nikad ništa, samo toči vozi” po Italiji na godišnjem sa nasim EV za 0€ struje na 100km. Sponzori – Garrett aktuator turbine i Prius hybrid “troši samo 3litre i nikad ništa”. Zadnjih 10 godina u EU auto industriji kad čujemo “optimizacija” pretvorimo se u uho jer to za nas (tj vas) znači “novi skuplji problem”. Kao što su euro3 motor “optimizirali” do euro7 motora na vaš trošak (dpf egr scr addblue nox), došli smo do toga da se ništa nemože popraviti (samo mjenjati) i… Pročitaj više »

Horhe

Smart 451 električni iz Srbije – Dragi susjedi prestanite uništavati baterije (osim ako ne radite za OPEC)! Ova priča i agonija traje već skoro godinu dana od 8mj 2021 godine. 4 smarta iz Slovenije, 2 sa defektno baterijom i 2 bez baterije odlaze u Šabac i od tad kreće DDoS na viber whatsapp sa 300 poziva/upita a vozila nikako da dodju do nas. Problem je sasvim jednostavan, imamo 2 smarta na kojima možemo reparirati baterije ako dodju odmah i upozoravamo da nećemo uzimati raditi ako je otvarana ili ako ju je neko pokušavao puniti. Radi se o tome da uspavane… Pročitaj više »

Horhe

Renault Grand Tour Hybrid – Sistem osmišljen da uštedite novac i sve ostavite kod nas za dijelove i rad (ali ovaj put drugom) . Ovaj nije uspio ni “uštedjeti” a već je nekretnina. Nakon manjeg udesa na samo 10000km ustanovljen je defekt elektropogona na prdilici. Kompletan inverter modul sa 2x IGBT VFD driverima za valjda 2 elektromotora (ili je jedan za pogon drugi za regenerativno punjenje, s obzirom da je francuz nesto mora biti naopako) je nakon manjeg udesa prestao komunicirati na CANBUS. Takodjer je i DCDC inverrter implementiran, znaci nema alternator da puni 12V akumulator već ga puni iz… Pročitaj više »

Horhe

Tesla Model S 85D 2014 – popravljen u roku 48 sati! Defekt chargeport (CP) modula na USA import vozilu koji se inače razlikuje od EU modela po velicini porta za punjenje i internog Onboardchargera koji je na jednoj fazi (ne podrzava trofazni ni EU Supecharger) spreman za 110V-220V punjenje. Inače USA import vozila ne preporučujemo zbog nedostatka Tesla podrške, nema internet i nema garanciju. Vrlo često su deaktivirane za punjenje na superchargeru i port ne odgavara europskom superchargeru. Znaci za obicnog korisnika USA Tesla je samo komplikacija. Ovaj je došao u voznom stanju ali odbijao je punjenje, interni procesor TMS320… Pročitaj više »

Horhe

“Bitte Motor Wechseln” F04 2014 ActiveHybrid7 😂 Ljubav ima cijenu, a ova ljubav je skuplja od punog autobusa ljubavnica/ka. Ovo je prvi put da nam je došao “lanac defekt” motorno vozilo sa “paklićima” i moramo ga proglasiti jednim od najosvještenijih “zelenih” ekoloških vozila na svijetu jer ovo kad vam se pokvari vozite biciklo jedno 5 godina. Inače novi poslovi/zahvati nam nemaju uvod, samo rasplet, ali ova zaslužuje PART#1 subotnju trilogiju. Nova baterija je po kataloškom oko 12000-14000€ za samo 0.8kWh, ova takodjer ima aktiviran programirani kvar od proizvodjača “Pljačkamotive” (od sada umjesto Accumotive). Zatvorena je antibalkan metodom, samo parkside je… Pročitaj više »

Horhe

Programirani kvar koji će vas koštati 40.000 € izvan jamstva. Istrqžujemo Mercedes zadnjih 15 godina i prvi programirani defekti i brojači grešaka implementirani su u SBC pumpu, kasnije u ELV EIS 7G VGS4 a u posljednje vrijeme u gotovo sve komponente. Prve baterija na hibridima i Smart ED bili su nove žrtve iste politike, ali nadali smo se da su je promijenili i uklonili iz novih EQC i drugih EQ modela, no prevarili smo se. Čuli smo za nekoliko slučajeva s nekim neuklonjivim FLAG error greskama BMS-a, ali bez izravnog kontakta sa „žrtvom“, ovo je prvi slučaj i potvrda naše… Pročitaj više »

Horhe

TOYOTA PRIUS 2006 – DEFEKT Baterije 🚨 Kao što sme već pisali, hibridi su štedljivi samo kad ih ne vozite nikako ili na šlepi koja je na čisto električni pogon. Ovaj put stigla nam je jedna sa kvarom baterijskog sistema i greškama P3014, P0A80 iz Moldavije. Nakon flatrate troška 400€ za ispitivanje ćelija pronadjeno je 7 totalno neispravnih, jedna od njih u kratkom spoju, jedno pet ispravnih i 16 srednja žalost koje su se pretplatile na novi susret kroz 1-2 godine. Odmah po otvaranju baterije primjećeno je 2-3 “potpisa” od predhodnih restauracija, znači vec je bila ranije u kvar 2-3… Pročitaj više »

Horhe

HYBRID S400 Mercedes W222.157 – Ako postoji medalja za najgluplji proizvod od početka industrijske revolucije, to je onda HYBRIDNI pogon, a ako postoji trofej najgoreg onda je to Mercedes Hybrid. Hybrid bilo koje marke je osmisljen da sve što uštedite na gorivu (skoro ništa) donesete meni kad nešto “crkne”, tako da u prosjeku troši više od Ferrarija. Da nema onih koji voze Mercedese i Hybride mi bi se morali baviti politikom, kopanjem nosa ili nekom drugom partijskom uhljeb funkcijom. Hybrid baterija na Mercedesu košta od 8000-16000€ ovisno koji model, implemetirano je nekoliko programiranih kvarova od brojača koliko puta date kontakt… Pročitaj više »

Branko

Pročitao; baš sam se zabavio! 😁 Btw, djeluju mi poput stand up komičara, ne djeluju mi uvjerljivo niti kompetentno.

Branko

Pitao; za Mitsubishi Eclipse Cross PHEV košta 7.100 EUR + PDV ( kompletan baterijski paket sa elektronikom i hlađenjem).

Iznogud Časni

Uh, sto si ga uštedio. Sve si nas zajebo 😉 place mi se ….za sve dildase mogu rec jedino : sucker 🙂

Branko

😂😂😂 Uvijek mi popraviš dan! Kako god, za sada sam zadovoljan, a garancija je 8 godina. Nema brizgaljki, turbina, dpf-ova… Motor atmosferski 2.4 Atkinson sa 98 KS/4.000 o/min. Premda cijenim i dobre dizele, ali ovi “novi” su sve manje pouzdani i sve skuplji za održavanje.

Iznogud Časni

Gledaj Chris fix kad je dildao dildi bateriju zamjensku na priusu. To vezano za članke.

BB

Pitanje je da li se isplati kupiti polovan električni automobil. Baterija prilično lako pokaže svoje anomalije tako da neko, ko to kupuje sa većom sigurnošću nego kod SIS automobila, može da odredi kvalitet onoga što kupuje, tako da su rizici u stvari manji 😉. Kod nekih automobila postoji i greška u softveru kad je riječ o degradaciji baterije, pa onaj koji zna, kupi Renault ZOE koji ima po originalnom softveru slabiju bateriju, upiše novi softver i ima sada jaču bateriju. Ljudi koji vole tu vrstu tehnike i koji se zainteresuju a imaju takav profil korišćenja automobila (svakodnevne stabilne relacije, kao… Pročitaj više »

Branko

Renault ZOE ima s razlogom “grešku” u softveru, jer se pow cell tehnologija ćelija nije pokazala posebno pouzdanom, pa su softverski igraničili kapacitet i snagu punjenja. Može se to “otključati” , ali…🤔

Voja

Cena nove baterije za Toyota Prius 3 oko 2000 eura, ne znam otkud 5000. Osim ako ne pricamo o polov aitima starim 2 godine.

Kitittelj

Jedno pitanje, kako proveriti stanje baterije prakticno? Da li kao i kod konvencionalnih vozila postoji dijagnosticki alat (verovatno da) i koji su parametri koje ocitava? Da li neko ima direktna iskustva sa ovime, tipa da je pronasao specifikaciju te i te baterije i sve parametre koji se mogu proveriti i onda to uporedio sa stanjem konkretne baterije na vozilu?

Horhe

Ovi momci iz EV clinic iz Zagreba mogu sve da dijagnostikuju…. Čak i online..

Branko

Postoji dijagnostički slat. Svaki ovlašteni servis ga mora imati, u protivnom ne bi mogao provesti garancijski popravak. 🙂

Iznogud Časni

Ak ti se ne zapali, dobra je. A hoce, kad tad jer ne zna sta je hlad :-))

BB

Neće se zapaliti ovinšto su sad polovni, oni se sporo pune i bili su namijenjeni grupi ljudi koji su shvatali i prihvatili određene mane električnih vozila i prilagodili se tom načinu upotrebe. Gore ovi novi, fancy, što se pune za 10 minuta, čije su karakteristike tako programirane da zainteresuju lažne ekologe, tj. one koji imaju para a nemaju strpljenje 😜

moron

Lep zaključak.

Iznogud Časni

Samo se ti tješi….nego, taman prije nesreće na nurburgringu gledam tvoj Berlingo, kamion, ustekan u struju! Rekoh, koji je ovo nježnik?!.

BB

Trkaš se sa dildama?
Jedini Berlingo putnički novi ne može biti nego dildo…😡
Neka ga, ali što nema o običnih 😡

BB

Nema potrebe da se auto zapali… Zapaliće se brojilo 😂😡
https://banjaluka.net/cijena-struje-danas-presla-600-evra-po-megavat-satu/

BB

Postoji USB, kako ga ono zovu OBD, i pomoću njega vide napon svakog članka baterije itd… Kao i svudgje bitno je znanje, a ako gledaš da li je mekana instrument tabla sigurno ćeš se zeznuti 😜

moron

Moraš da mi pomogneš. Ja sam veoma star čovek, skoro kao dinosaurus i davno sam učio škole ( a jedva se još sećam i drugog Kirhofovog zakona, meni najdražeg ), ali, ako imaš to neko „baterijsko pakovanje“, koje je sastavljeno od većeg broja pojedinačnih članaka ( serijski ili paraleno uvezanih ), kako ti bez ikakvog (makar i deliličnog) „rasturanja“ pakovanja izmeriš napon svakog tog pojedinačnog članka ?

Zaista me to interesuje, ta tema, merenja napona samo jednog članka u nekoj složenoj ( serijskoj ili paralelnoj ) vezi kod koje „vidiš“ samo ulaz i izlaz ?.

BB

BMS (battery management system) je uređaj koji prati stanje svakog pojedinačnog (ako su veći) ili grupe članaka (ako su manji – Tesla ima manje člamke). Svaka ćelija ne smije da bude ispod određenog napona a ni iznad jer se brže kvari. Ako određena ćelija pređe predviđeno napon a ostale ne, njetzin napon se prazni preko otpornika da bila jednaka sa ostalima. Ako dođe do donje granice, isključuje sistem da ne ode u štetu. Ako ti ovaj uređaj radi pouzdano, baterije će jako dugo da traju. Zato ne volim priče o brzim punjačima, ogromne struje ruše kvalitet ćelija rapidno, a vjerovatno… Pročitaj više »

moron

Hvala za edukaciju …

Ali, opet, da ja tebe pitam, kako taj BMS u svakom trenutku „drži kleme svog unimera“ na polovima svakog članka ( koji je već uvezan u paket ) ?
😊
To je meni zaista misterija.

Branko

Pozdrav Morone, prije 2 mjeseca sam kupio ženi polovni Mitsubishi i-MiEV iz 2015. Auto je prešao 45.000 km, a uz njega sam dobio kompletnu listu stanja svake pojedine ćelije (napon, temperatura kod punjenja, itd), modula te pojedinačni i zbirni kapacitet baterijskog paketa. Ukupni kapacitet nako 7 godina je 86% nominalnog (ispod 70% nije dopušteno). U praksi, indikator dosega kod pune baterije pokazuje 135 km, a kod novog je pokazivao 155 km. Auto je još uvijek pod tvorničkom garancijom za baterije (8 godina).🙂

Izmenjeno 1 godina pre od strane Branko
moron

Moram da priznam da kada čitam to što si napisao, to deluje veoma pozitivno. Ali, u teoriji, postoji li šansa neke greške pri toj proceni stanja polovne baterije ( pa i njenog kapaciteta )? I ko je to procenjivao? Nezavisni procenitelj ili prodavac i da li je takvo zdravlje baterije deo prodajnih osobina tog polovnjaka? Ako postoji šansa za stručnu grešku ( koja bi se, ako postoji, mogla reflektovati na sreću kupca), kakva je šansa da ja kao kupac polovnjaka kasnije to dokažem? Npr, taj procenitelj je danas napisao da je to 86%, ali, šta ako za godinu, jedan dan… Pročitaj više »

Izmenjeno 1 godina pre od strane moron
Branko

Mitsubishi ima posebnu aplikaciju u koju se učitavaju podaci iz Mitsubishi testera – modul Measure battery capacity. Baterija se prvo prazni do “0”, odnosno maksimalno dozvoljeno te onda puni do “vrha”. Aplikacija pri tome očitava sve parametre i temeljem toga ocijeni kapacitet. Ovlašteni servis izdaje certifikat o izmjerenom kapacitetu nakon takvog mjerenja. 🙂

moron

Izdaje sertifikat? I to je onda „zakon“ za tu bateriju i za sve „oko nje“?

Znam za davni slučaj jednog advokata (prevarajića) koji je jednom strancu izdao, otprilike, „uverenje da niko ne sme da ga dira“.
Pa ipak, taj stranac je sledeći dan bio deportovan iz zemlje …
Nije mu pomogao „sertifikat“ 😊

Branko

Naravno da nije nikakav “zakon”, ali auto je još godinu dana pod tvorničkom garancijom. 🙂 Osim toga, auto je optički u jako dobrom stanju, a znam i tko ga je ranije vozio i na koji način. Uostalom, u firmi imamo i-MiEV također iz 2015 sa 80.000 km i sličnim realnim dosegom, pa mi se prilika učinila povoljnom. Žena štedi otprilike 200 EUR mjesečno na gorivu, tako da ću ga “otplatiti” za cca 2,5 godine, što mi se činilo prihvatljivim rizikom.

BB

Gledaj tobsa druge strane, kad kupuješ nov automobil ti ne znaš kako će on služiti i koliko brzo će baterija degradirati, oslanjaš se samo na to što je novo-novo mada se to u praksi pokaže diskutabilno. Kad kupuješ polovan, ta baterija je već pokazala svoje ponašanji i ima istoriju, na osnovu toga možeš dobiti hint kako će se i kasnije ponašati. S druge strane ako je i lošija baterija, to je razlog za skidanje cijena. Dakle, mnogo transparentnije ti je kupiti polovan električar 😉
Iskoro očekujemo test 😜🤣😂

moron

😊

BB

Para?

Branko

6.000 EUR

moron

Pa, koliko taj košta kao nov ili je koštao kao nov ?

Branko

Koštao je 25.000 EUR nov, ali suvdavali subvenciju od 9.500 EUR; dakle uz subvenciju oko 15.500 EUR. Btw, više se ne proizvodi.

BB

👍
Dobra cijena

Branko

Pa, u Njemačkoj se može naći za 8.000 EUR. E da, kupio sam nove gume jer su na vozilu bile “stare” (tvorničke), što je koštalo još 350 EUR.

Adrio

Računalo baterije prati svaku ćeliju u bateriji te se to može iščitati testerom kao i ukupno procijenjenu snagu baterije. Obavezno prije kupovine provjeriti.
Radim u renaultu, sva el. vozila imaju taj podatak online i provjeriti se može u svakom ovlaštenom servisu po broju šasije bez da je vozilo prisutno

Izmenjeno 1 godina pre od strane Adrio
Kitittelj

Bravo i hvala na konkretnom odgovoru.

DUDE

I sam pratim EV Clinic – momci su do sada pohvalili samo 2 automobila: Teslu i BMW i3. Sve ostalo, i hibridi i plugin hibridi i elektrici…tuga jedna. Da zaplaces, dok citas sta sve nalaze u tim automobilima. A tek cene popravki… Dakle, ko kupuje nov auto, sto se tice jednostavnosti odrzavanja, adresa je jedna: klot-benzinac, bez turba i hibrida. Takvih automobila danas je jako malo: Fiat Tipo 1.4 Hyundai i20 / Kia Rio 1.2 Hyundai i30 1.5 Toyota Corolla 1.6 Mazda modeli (mada i oni pocinju sa ugradjuju MHEV) Dacia Sandero/Logan / Clio 1.0/65ks Peugeot 208 1.2 Citroen C3… Pročitaj više »

garbage

Slazem se s ovim prvim za klot benzince, ali ne razumijem bas ovo sa metanom _ tko to može preporučiti s obzirom na nove geopolitičke okolnosti? Nafta je u zadnjih godinu dana poskupila sa 70 na 90 dolara barel. Puno? Je, ali metan je na burzi (TTF) otišao u godinu dana sa 27 EUR na 245 EUR (terminski budući ugovori). Koliko god volim struju, mislim da je puno manji rizik porasta cijene klasičnih goriva od struje i plina jer ima mnogo više dobavnih pravaca.

DUDE

Metan je u Srbiji 115din/kg (oko 1 EUR/kg). Golf 1.5 TGI trosi 4-5kg/100km.

Garbage

Na današnji dan – plin na burzi bilo gdje u Europi je cca 3.7 EUR po kg (270 EUR / MW; 13.6 kW/h je 1 kg CNG), i to za buduće ugovore u sljedećih 3 – 4 godina. Ove niske cijene su vjerojatno stari ugovori sa Gazpromom za plin iz Rusije , ne ulazim da kažeš išta krivo, samo ne očekujem više tako niske cijene zbog geopolitike (Za ljeto 2025 – cijena je 90 EUR)
Prije 2 godine je bio samo 14 EUR / MWh (danas 270) – neznam tko će ovo plaćati ?

Branko

Metan?! Kada se Putin sprema zatvoriti “pipu”? Ne bi baš rekao…🤔 Bolje onda LPG.

BB

Pa kad metan prevedeš na engleski dobiješ put in 😂🤣😂🤣

moron

Corolla sedan odavno ne koristi stari 1,6 sa 4 cilindra, već 1,5 sa 3 cilindra, iz yarisa I yaris crossa.

Garbage

Baš sam provjerio – barem za Hrvatsku – ima ravno dvije punionice za metan (CNG) – jedna u Rijeci a jedna u Zagrebu. Cijena i nije baš povoljna (bez refleksije na zadnje cijene metana na burzi) – 1.32 EUR po kg, nek troši 4 kg CNG / 100 km – i dalje je to 5 EUR na 100 km – jedva nešto jeftinije od benzina/dizela.

Horhe

Cena vožnje na struju i metan(CNG ili po naški KPG) nikako ne može biti ista. Dakle, nek je čak i stara cena CNG 95RSD/KG, auto po gradu min troši 5-6 kg/100km, znači 500rsd/100km. Potrošnja struje kod EV je od 12-20 KW/100km. Recimo da je 15kw. 15kw x 15rsd (crvena tarifa) =225 rsd u najgoroj verziji… A ako puniš noću je 15kw x 5rsd=75 rsd.
Toliko…

Iznogud Časni

Odgovor na naslov, naravno da nije. Tekst neću ni da citam.