1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Kod jedne banke nema više kredita za primerke s motorima SUS
Kod jedne banke nema više kredita za primerke s motorima SUS

Kod jedne banke nema više kredita za primerke s motorima SUS

293
3
Podelite sa prijateljima:

Banka Australije prestaće da daje kredite za vozila na fosilna goriva do 2025. godine. Kako je najavila Banka Australije, kampanjom žele da daju „doprinos zaštiti klime i budućih generacija“.

Prema rečima Saše Kurvile, glavne direktorke za uticaj, datum je izabran „jer prelazak na električna vozila mora da se desi brzo“. Novi automobili sa hibridnim pogonima takođe se više neće finansirati od 2025. godine.

Međutim, Banka Australije nastavlja da nudi kredite za korišćena vozila sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem. Međutim, prema banci, samo dok se u zemlji ne uspostavi održivo i cvetajuće tržište električnih vozila.

Kooperativno organizovana banka ima oko 180.000 suvlasnika. U njenom finansijskom izveštaju za 2021. ukupna aktiva je porasla na 8,5 milijardi australijskih dolara (5,9 milijardi evra), dobit nakon oporezivanja iznosila je 40,7 miliona dolara. Najveća australijska banka je Commonvealth Bank of Australia; prijavila je neto prihod od 10,18 milijardi dolara u fiskalnoj 2021. godini.

Saopštenje banke usledilo je nakon saopštenja australijske vlade da ta zemlja zaostaje kada je u pitanju električna mobilnost. Sa tržišnim udelom od samo dva odsto, Australija je znatno ispod globalnog proseka od oko devet odsto. U 2021. godini prodato je samo 20.665 električnih automobila – sa preko 12.000 modela, Tesla Model 3 je daleko ispred konkurencije.

Od 2035. godine Australija će zabraniti prodaju benzinskih i dizel automobila na teritoriji glavnog grada Australije oko glavnog grada Kanbere.

Početkom avgusta 2022, Sidney Morning Herald je otkrio da su proizvođači automobila pokrenuli tajnu kampanju lobiranja za odlaganje uvođenja električnih vozila, čime su ometali važan deo nacionalnog klimatskog plana.

Inače, Banka Australije nije sama u ovoj vrsti kreditiranja. Još 2020. godine danska banka Merkur Andelskasse objavila je da će prestati da finansira vozila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem.

AutoRepublika

(293)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Znači, van glavnog grada će i posle 2035. biti dozvoljena prodaja novih vozila pogonjenih SUS motorima ?
Nije loše, nije loše …

BB

A ti bi kod svoje imenjakinje malo intrigantnog prezimena (neki bi rekli u skladu sa izjavom)? 😜

s mile

Skoro gledah neke stare emisije TopGear, Jeremy sa Landroverima i Toyotama, kako lokalci lepo kažu, pouzdanost je broj jedan, a deset mesta iza, sve ostalo. Prvi komšija na 50 km, prodavnica na 150km. Rančevi veličine nekih gradova u GB.