1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Kakvo je poverenje u prodavce polovnih automobila?
Kakvo je poverenje u prodavce polovnih automobila?

Kakvo je poverenje u prodavce polovnih automobila?

405
16
Podelite sa prijateljima:

Istraživači koji su radili pod patronatom kuće carVertical su se bavili pitanjem stepena poverenja potencijalnih kupaca u prodavce polovnih automobila. Studija je obuhvatila stanje po ovom pitanju u sedamnaest zemalja, među kojima je i naša zemlja.

Prilikom kupovine polovnog vozila može postojati mnogo zamki: loše održavanje, prikriveni mehanički problemi, skriveni udesi, netačna kilometraža… Stvarni rizici koji se često mogu izbeći istraživanjem istorije vozila.

Veoma rasprostranjeni posebno u Severnoj Americi, web-sajtovi koji vam omogućavaju da saznate o raznim incidentima u životu automobila koji želite, sve su prisutniji i u Evropi. Odopass, Autoviza, Autorigin, pa čak i Leboncoin ili Lacentrale nude ovu vrstu usluge. CarVertical je jedan od sajtova za istraživanje istorije i ispitao je poverenje u prodavce polovnih automobila (profesionalce ili pojedince) u 17 evropskih zemalja tako što je intervjuisalo 4.500 ljudi.

Rezultati, prevedeni u obliku indeksa poverenja, omogućavaju da se razlikuju prilično jasne razlike između zemalja istočne i zapadne Evrope. Nepoverenje prema prodavcima polovnjaka posebno je izraženo u Mađarskoj, Bugarskoj, Litvaniji, Estoniji i Rumuniji.

Stručnjaci koji stoje iza studije to pripisuju činjenici da je vraćanje kilometraže ili prodaja havarijskih vozila češći u ovim zemljama. Stoga je veća verovatnoća da su ispitanici poznavali nepoštenog prodavca. S druge strane, zapadnoevropske zemlje prijavljuju viši nivo poverenja. Indeks je najviši u Velikoj Britaniji.

Zanimljivo je da je poverenje u prodavce u Srbiji iznad proseka i u rangu je sa Francuskom. Srpski indeks je 100,2, dok je prosek 94,5. Pišite nam u komentarima kakva su vaša iskutstva s prodavcima polovnjaka.

AutoRepublika

(405)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

16 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Mustang

moje prvo vozilo mondeo mk3 je bio polovnjak iz auto salona, nije imao servisnu knjižicu i verovatno je vraćana kilometraža, a tek kasnije sam saznao da je bio i udaren s prednje strane,
drugo auto mondeo mk4 ima servisnu knjižicu i uredan je

Renault Terminator

Pao Clio 3 benzinjara 1.2TCe 103ks 2011. za ćaću🙂.

BB

Sad vozi bolja kola nego ti 😉

Renault Terminator

Slažem se🙂

s mile

Ajd napravi neki test, ili samo daj utiske o ovom motoru, baš me interesuje…

Renault Terminator

Teško ću ja to moći uraditi prijatelju moj.To ja ne smijem da vozim.
Clio je na Srpskim tablicama a meni je vozačka Austrijska.Ako me zaustivi naša Srpska policija u carinskom sam prekršaju,oduzimaju auto bez problema.Zamisli tek saobraćajnog udesa…
Moraćemo sačekati malo da prođe vrijeme i da vidim šta će ćaća reći,ja ti mogu biti samo putnik u tom Cliu,nažalost.
Juče je on izeo auto,sledeće sedmice radi veliki servis,on radi kao i ja,kad kupi drugi auto odmah zameni pola motora na njemu i goni🤣.

s mile

Bar prenesi njegove utiske, dobro postupate obojica sa polovnjakom….

Renault Terminator

Hoću naravno,samo da nakupi malo kilometara.

Rikošet

Ne mogu da vjerujem samom sebi u ono što ću da pričam kad budem prodavao svoj polovan automobil, jer ću biti objektivno subjektivan, a kamoli prodavcu kojem je to posao u profesija… Uostalom ne mogu da znam šta će sutra da mu otkaže i ako se kunem u ispravnost i „utegnutost“ kao mnogi prodavci odmah u startu lažem… Poruke „kao nov“ su strašno prizemne, jer omalovažavaju novo vozilo u poređenju s polovnim koje nakon prvog „prdeža“ u vozačevo sjedište više ne može biti kao novo, da ne pričam o ostalim stvarima… Povjerenje se stvara godinama, a ni servisna knjiga papirna… Pročitaj više »

Izmenjeno 1 godina pre od strane Rikošet
moron

Čak i tek kupljen nov automobil je „mačak u džaku“. Sa tom razlikom što imaš kao neku „garanciju“ ( misliš da imaš neku „bezbednost“ od troška opravke ).
A čak i onda kada kao prvi vlasnik uredno održavaš i razumno koristiš kola, nikada ne znaš kada može doći do nekog vangaratnog kvara koji bukvalno može ekonomski da te raznese kao neispravna bomba kašikara koju držiš u svom džepu. Ja ne verujem svojim ( ni bilo čijim ) vozilima. A prodavcima još manje ( novih ili polovnih, bez razlike ).

Rikošet

A znaš kako narod kaže „Ko se od mlijeka opeče i u jogurt duva“…

U tvom slučaju preostaje samo da se popraviš po principu „udri brigu na veselje“ 🙂

moron

Ima i ona slična: „Koga su zmije grizle, i guštera se boji“ 😊

BB

Auu, najbolja… 👍
Moj pokojni otac je bio geodetski inženjer i ostao nam jedan nivelir na tronožcu. Pošto je to bolje nego dvogled, moj mali, koji nije đeda ni upamtio ali mnogo liči na njega ponašanjem, uzeo je to i stavio pored trotoara u ulici da razgleda okolinu iz „blizine“. U ulici postoji jedan pravac gdje svi bjesomučno stiskaju gas, ali taj dan kako ko vidi „radar“ odmah liježe na kočnicu 😂🤣

moron

😊😊😊
Nisam znao za tu, ali, ta je „za desetku“ 🙂

Robi

Nikakvo poverenje. Celavi,nabildovani prevaranti. U Srb kod nas su 95% automobila sa vracenim kilometrazama,svi presli famoznih oko 160.000km,a u sustini su stigli do Meseca=384.800km. Testirali ga Turci dole do Anadolije,tako je dobar. Jos kad stave u oglase NOV NOV i uvoz CH,e to je bas uvreda za Homo Sapiensa. Bolje nov,ali manji auto,nego neku rasteranu kantu kupiti ko zna odakle…nije taj Nemac lud da vama proda dobar auto…bar toliko je stvar jasna.