1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. AR detektiv: Hibridna Dacia Jogger kod nas skuplja nego u Francuskoj (za iznos subvencije)
AR detektiv: Hibridna Dacia Jogger kod nas skuplja nego u Francuskoj (za iznos subvencije)

AR detektiv: Hibridna Dacia Jogger kod nas skuplja nego u Francuskoj (za iznos subvencije)

1.20K
9
Podelite sa prijateljima:

Prošlog proleća smo na portalu “AutoRepublike imali prilike čitati Pekijev test za hibridnu Daciu Jogger, za koji je u Francuskoj danas neophodno najmanje 25.200 evra (verzija sa 5 sedišta i nivo opreme Expression ), pa sve do 27.400 za završni nivo Extreme sa sedam sedišta.

Hibridna verzija se nedavno pojavila i u cenovnicima za Srbiju, ali, samo u sedmosed verziji i u nivou opreme po imenu Extreme. Cena takvog Joggera u Srbiji iznosi 29.990 evra, osim ako se kupac odluči i za nešto od dostupne opcione opreme, u kom slučaju ukupna cena prevazilazi iznos od 30.000 evra.

Mada je Vlada Republike Srbije od početka ove godine donela veći broj uredbi koje regulišu različite vrste subvencija, nije nam poznato da je za 2024. godinu već doneta uredba o subvencijama za kupovinu ekoloških vozila. Sve to uz podsećanje da je do sada na klasične hibride podsticaj proizvođaču iznosio 2.500 evra. Formalno, subvencije su za one koji za to nimimalno ispune uslove, ali i faktički ostvare pravo na tako nešto. Neki koji su u prošlosti aplicirali za te subvencije, a nisu imali sreće, čekali su i mesecima. Oni sa mnogo više sreće, veoma brzo su ostvarili to pravo.

Neki zlobnik će možda reći da bi Jogger hibrid čak i uz ostvarenu subvenciju u Srbiji koštao isto kao u Francuskoj bez subvencije, što bi najdirektnije značilo naš seljak i radnik finansijski nadražuju grupu Renault. Oni koji to prate navikli su na tu pojavu u Srbiji od prvoga dana kada su one (subvencije) uvedene, a što na tržištu Srbije potpuno obesmišljava podsticaje. Pa čak i kupca u Srbiji stavlja u lošiji položaj zbog onih višemesečnih čekanja (ako kupac nema sreće).

Takodje, možda je malo neobično da se za razliku od inostranstva u Srbiji hibrid nudi samo u najvišoj opremi i samo kao sedmosed, ali, moguće i da je procena uvoznika da je naše tržište zahtevnije. Ko zna?

Konačno, interesantno je da je u Francuskoj hibridna verzija skuplja za 5.000 evra od verzije ECO G 100, a kod nas ta razlika iznosi 9.100 evra. Očito, u pitanju je još neka specifičnost tržišta „koju je veoma teško dokučiti“.

AutoRepublika

(1200)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

9 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

Velike su i brze oscilacije što se tiče subvenionisanja hibrida i EV u EU. Oni dosta brzo to rade, u zavisnosti od politike, i prodaje svojih i made in China automobila. Suprotnost svemu tome je naša vlada, kao dinosaurus brza, a i nema svoju proizvodnju koju bi pomogla. Mada i kada je bude imala, biće par hiljada kom godišnje. Mi imamo spor sistem, i zapravo se malo gleda na ekologiju. Svojevremeno su zapeli oko kesa u marketima. Ok, ima pomaka. Bitno se smanjila količina. Ali, plastičnu ambalažu, flaše jogurta, sokova, piva itd. Da ne govorim o drugim hemijama u plastičnoj… Pročitaj više »

Rikošet

U osnovi sve je lako urediti da ne kažem „prepisati“ od ostalih koji su uspješniji u tome posebno u oblasti ekologije. Problem je što bi sprovođenje takve ideje u djelo kod nas zahtijevalo da se „uvrijede“ mnogi vijerni glasači, zato je „odgovornima“ prihvatljivije ne talasati nego s vremena na vrijeme napraviti neke sitne korake s kojima će se zamazati oči evropskim „ekolozima“ i opravdati svoje postojanje… Dakle da ima volje i sistema brzo bi se neke stvari mogle dovesti u red, ali nema, jer u mutnoj vodi se najbolje lovi. Skoro odgledah jedan poučan video u kojem jedan naš čovjek… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 meseci pre od strane Rikošet
MRN

Možda cena hibridnog Joggera za Srbiju i ima svoj marketinški smisao utoliko što sa pravom može da se kaže da je to najjeftniji sedmosed sa klasičnim hibridnim sklopom. 😊
Da su u Srbiji ponudili i petosed kao hybrid, bili bi “u problemu”. 😊

Rikošet

Meni je interesantnije što jedan Clio s istim pogonom košta 22.790 Eura. Naime, ako je Jogger na istoj platformi, ako koristi isti pogon, ako ga prave radnici, koji su najjeftiniji u Evropi pa su samim tim i troškovi istog procesa najmanji unutar Renault Grupe i ako su materijali i tehnologija, koji koristi Jogger definitivno najjeftiniji u Grupi kako je onda moguće da se zbog pola metra lima i dva sjedišta stvorila razlika u cijeni od 7000 Eura? 7000 Eura su nekada koštali Logan 1 i Sandero 1. Dacijin imidž ispade snažniji od mnogih premijum brendova, pa i samog Renaulta. Ako… Pročitaj više »

s mile

Naprasno su pojeftinila neka EV vozila, naprasno se našlo mesta za pojeftinjenje od 7000eur…

Ko bi ga znao, MOŽDA, naravno zbog neke konkurencije, van EU, dođe do pojeftinjenja i SUS vozila….mada ne u skorijoj budućnosti

BB

Kojem oderavanju kupaca? Pa niko neće to kupiti pod tim uslovima, dakle nema deranja kupaca, jer nema kupaca 🤣😂🤣😂

Mile mocevic

Polovna toyota je nesto sto bi vecina pozeljela.
Dacia ne smije preci cijenu od 15 000 e i da ima 12 sjedista.

Tamo Daleko

Cifre ukazuju na realno nesto drugaciju sliku: ‘Renault group reported it sold 562,890 cars under the Dacia brand in Europe in 2023, up 17.4% y/y, climbing to 10th place at the European level. The growth was supported by all four of its key models – Duster, Sandero, Jogger and Spring. „For the first time in Dacia’s history, the brand is in tenth place at the European level in the passenger car segment, and we are at the top when it comes to retail,“ said Xavier Martinet, Dacia’s vice president in charge of operations, sales and marketing of the Romanian brand… Pročitaj više »

next

samo bi ludak stavio decu u ovaj sanduk od 30k evra sa jednom ncap zvezdicom