1. Home
  2. Prezentacije
  3. Renault Air4: debi kvadrikoptera u iščekivanju krosovera (VIDEO)
Renault Air4: debi kvadrikoptera u iščekivanju krosovera (VIDEO)

Renault Air4: debi kvadrikoptera u iščekivanju krosovera (VIDEO)

425
3
Podelite sa prijateljima:

Renault se uhvatio retro teme i ne pušta. Hvala Bogu, ima i za šta da se uhvati, ali ovaj pravac nije potez neke temeljne promisli rukovodstva kompanije, već je pokušaj repriziranja uspeha koji je novopostavljeni šef galske grupacije Luka de Meo već primenio u Fiatu s promocijom modela 500. Tako je najavljen moderni heč Renault 5 koji je već i prikazan u formi konceptnog vozila, a na svet će doći i krosover utemeljen na drevnom modelu Renault 4.

Kompanija je do ovog trenutka prikazala samo nekoliko tizera ovog automobila, iako su dostupni patentirani crteži, ali se sada publika zagreva za novitet na malo drugačiji, pohvalan i kretaivan način. Naime, listaju se premijere neobičnih varijacija na temu legendarne „četvorke“.

Tako smo pre nekih bezmalo pet nedelja prikazali izložbeni automobil Renault Suite No.4 kod kog je zadnji deo putničke kabine pretvoren u nekakvu prijatnu sobu s providnim zidovima i krovom. Ulaz u odeljak za spavanje je obezbeđen kroz peta vrata, dok je izgled kabine očuvan na način da bude skoro potpuno veran originalu.

Dodatno, automobil je konvertovan na električni pogon i kao takav je još za jedan važan detalj usklađen s aktuelnim trenutkom automobilske industrije. Elem, Renault je sada spremio i sa nama deli još jedno postignuće iz serijala posvećenog „četvorki“, ono koje je imenovao Air4.

Konceptno vozilo ovoga puta nije zadržalo ama baš ništa sa originala. Prototip predstavlja veliki jednosed kvadrokopter s kabinom izrađenom od plastike ojačane ugljeničnim vlaknima. Veza s kultnim modelom je zadržana tako što je opšti stil veran konfiguraciji iskonskog Renaulta 4.

Konstrukcija je preuzeta od firme TheArsenale, a ona je poznata po tome da se bavi razvojem i prodajom raznovrsnih alternativnih vidova transporta.

Renault Air4 nije statična skulptura. Naprotiv, to je letilica s potencijalom da se kreće kroz vazdu. Poseduje četiri propelera s dve lopatice, a svaka nudi 95 kilograma maksimalnog potiska, što u zbiru daje cifru od 380 kg. Instalirana je i litijum-polimerska baterija koja funkcioniše na naponu od 100 volti i nudi kapacitet od 90 Ah.

Najveća moguća brzina uzleta je 14 m/s, ali je iz bezbednosnih razloga limitirana na 4 m/s. Nivo brzine leta je negde u rasponu između 85 i 90 km/h, dok je maksimalna krstareća visina negde oko 700 metara.

Koncept Renault Air4 će poslužiti francuskom proizvođaču u promotivne svrhe i zato će biti razvožen od zemlje do zemlje. Na listi se nalaze i Sjedinjene Američke Države, iako se Renault na tom tržištu ni ne nudi.

Što se tiče budućeg automobila Renault 4, reći ćemo da se neće pojaviti u serijskom izdanju pre 2024. godine, iako ćemo konceptnu varijantu, po svemu sudeći videti značajno ranije.

AutoRepublika

(425)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Renault Terminator

Auuu jbt…znači ićemo vazduhom po delove za ovu šklopociju🤣

BB

Niste napisali koliki je domet ili dolet 😉.
Idealno za Pekija da može da sleti ko Ikee pa da se napuni 🤣😂.

Yrraf

Deluje mi da će i Reno kao i Fiat i Mini pre njega napraviti suštu suprotnost originalnom narodnom autu. Dobićemo još jednu igračku za mamine i tatine sinove ili auto za skromnije sponzoruše. Koštaće 30-40000 a nuditi isto što i Tojota Jaris. Marketinško s**nje. Meni je možda najbliže staroj četvorki Dačija Duster. Jeftin, praktičan auto, doduše malo boljih off road karakteristika. Kad sam ga video sa Reno znakom u Južnoj Americi bio sam u fazonu „to je to“ nova četvorka. 😀