1. Home
  2. Testovi
  3. AR (putopisni) test: Citroen C5 X 1.2 PureTech/130 EAT8 Shine – Mešano meso
AR (putopisni) test: Citroen C5 X 1.2 PureTech/130 EAT8 Shine – Mešano meso
40

AR (putopisni) test: Citroen C5 X 1.2 PureTech/130 EAT8 Shine – Mešano meso

4.55K
40
Podelite sa prijateljima:

Malo po malo SUV modeli su postali toliko popularni da su uspeli nametnuti sličan stil i ostalim segmentima. Od A segmenta, što nam je nedavno dokazala mala Toyota Aygo X, pa sve do velikih „limuzina“ kao što je voženi Citroen C5 X.

Dobrim poznavaocima automobilskih zbivanja verovatno je poznato da od pre par meseci Citroen ima u ponudi novu veliku limuzinu, koja nakon dugih pet godina simbolizuje povratak u D segment. Dakle C5 X u neku ruku je naslednik nekadašnjeg C5, no kako je stil novajlije pomešao različite žanrove, dodato mu je ono „X“, koje asocira na vozilo za sve puteve (nisam rekao sve terene). Svega tu ima zbog čega mi i pade na pamet da u naslov stavim „mešano meso“, ovde tako pronalazimo elemente jedne velike berline od 4,8 m, s profilom karavana i atributima krosovera.

Verovali ili ne C5 X poseduje klirens veći od mnogih standardnih SUV-a (zvanično 19,4 cm), s zaštićenim prorezima točkova od crne plastike. Dakle jednom nogom u segmentu familijarnih limuzina (Škoda Superb, Renault Talisman, Ford Mondeo), a drugom karavana u stilu VW Pasat SW i Peugeot 508 SW, s primesama jednog SUV-a. Opojni koktel koji bi se, barem teoretski, trebao svima dopasti, no kako su ukusi različiti mudrije je ne zaletati se s predviđanjima…

Biće kako bude, hajde da vam ukratko opišem zapažanja u vezi izgleda, iako fotografije govore same za sebe. Već na prvi pogled rekao bih da je C5 X pokupio mnoge stilske elemente manjeg C4, po ugledu na njega znak ševrona i ovde je integrisan u prednju masku, s hromiranim lajsnama koje se protežu naviše i naniže. U gornjem delu su integrisana elegantna LED dnevna svetla, dok je u donjem „komplikovana“ i nadasve originalna svetlosna grupa sastavljena iz 3 modula.

„A“ stub je povučen znatno unazad, zbog čega do izražaja dolazi hauba duga kao gladna godina, dok je zadnji deo, od C stuba, „polomljen“, rekao bih da asocira na nekadašnji Citroen XM. Pored originalne svetlosne grupe na zadnjem delu, pažnju su mi privukla dva omanja spojlera, niži na petim vratima, dok je gornji savršeno integrisan na krovu („probušen“ kako bi se vazduh podvukao ispod). Spomenuh dakle peta vrata, velika i praktična kao kod jednog karavana.

O njihovoj prednosti nad malim otvorom kod trovolumenskih limuzina verovatno vam ne treba govoriti, upravo zato čudno je zašto ih nema kod novog C4 X? Sve u svemu uz točkove od 19 cola, s visokim gazećim slojem (205/55 R19), C5 X poseduje izvesnu originalnost, koju smo iskreno rečeno i očekivali od jednog Citroena. Za razliku od bivšeg C5, u formi limuzine ili karavana, novi C5 X poseduje znači smo jednu karoseriju i prilično usku gama agregata, bez dizel ponude. Jedan od razloga je i zemlja proizvodnje, verovali ili ne, po ugledu na bratski DS9 fabrikuje se isključivo u Kini (tamo ne „gotive“ dizele), što komplikuje njegovu zastupljenost u francuskim državnim institucijama, koje za prioritet imaju vozila „Made in France“.

Golema lađa

S novim Citroenom C5 X već sam bio u prilici upoznati se pre nekoliko meseci, na prezentaciji u Barseloni. Kao i svaka prezentacija druženje je kratko trajalo, ovoga puta dobih ga na test vožnju bezmalo dve sedmice! Godišnji odmori su naveliko počeli, nema previše potražnje za pres automobilima, pa k’o vele bolje da ga Peki voza i promoviše nego li da „sedi“ na parkingu. Bogami navozasmo s njim (o tome malo kasnije), da vidimo prvo kakvi su utisci za upravljačem?

Da se razumemo, iako se radi o jednoj velikoj limuzini, kraćoj tek za 10-ak cm od spomenutog DS9, Citroen C5 X nema istih pretenzija. To se može shvatiti i po početnoj ceni od 32.900 evra, dok za DS9 treba barem 15.000 evra više. Ovo se pre svega ogleda u kvalitetu upotrebljenih materijala, pored mekane i „gumirane“ plastike, u unutrašnjosti Citroena pronalazimo i dosta tvrde, ne preterano prestižne. Sam dizajn centralne konzole je jednostavan, razvučen, opet po ugledu na C4, no sve je ovde za broj veće!

Od centralnog ekrana dimenzija 12 inča (10 za najslabiji završni nivo), s potpuno novim interfejsom, pa do instrument table, pogodili ste, opet s grafikom manjeg C4. Za uzvrat imamo retko bogat, pregledan i velik projektor informacija na vetrobransko staklo od 21 inča (Head-up). Ne očekujte dakle enterijer orginalan kao spoljašnjost, po svemu sudeći moralo se štedeti… Naprotiv, praktični aspekt i raspoloživ prostor su za svaku pohvalu, jednom za upravljačem odmah je jasno da smo u vozilu izdašnih dimenzija.

Blago povišena pozicija za upravljačem, tek da se olakša ulazak i izlazak, uz retko udobno sedište s ogromnom amplitudom podešavanja, pravi je melem za leđa vozača, kao i putnika. Podrazumeva se da su i ovde postavljena dopunskim slojem sunđera (Citroen to naziva Advanced comfort), otpornim na deformisanje. U voženom završnom nivou Shine su s mehaničkim komandama za podešavanje, dok su u najvišem električna (Shine Plus), za memorijom za vozača, uz to i ventilirajuća, što je novost kod Citroena. Šteta što i u mom ne behu takva, temperature koje su se u Francuskoj sredinom jula popele i do 40-og podeoka, uprkos snažnoj klimi s dve zone podešavanja, zalepiše mi odeću na „eko kožu“ kojom su obložena. Inače bočni oslonci su slabi, Citroen očito nema sportskih ambicija s ovom limuzinom.

Pozadi, prostor za putnike je carski, čak i veoma korpulentne osobe mogu prekrstiti noge, dok u normalnoj poziciji kolenima ne dodiruju naslone prednjih. Zasluga dobrim delom pripada platformi nasleđenoj od Peugeota 508, i međuosovinskom rastojanju povećanom na 2,79 m. Na spomenutoj prezentaciji u Barseloni u jednoj skupljoj verziji spazih i električnu komandu na naslonu suvozačevog sedišta, kako bi se po potrebi ovo pomerilo još više ka napred. Ništa znači ne nedostaje na zadnjoj klupi, nasloni su recimo pod velikim uglom, prozori se kompletno spuštaju u vrata, dok je između prednjih sedišta konsola s USB priključcima i izduvi za  grejanje/hlađenje.

Nema bojazni ni za prtljag, po otvaranju vrata, u našem slučaju ručno (predviđena je i električna asistencija), ukaže se velik otvor pravilnih dimenizija, upravo kao kod jednog karavana. U verzijama pokretanim isključivo benzinskim motorima zapremina iznosi 545 l, nešto manje kod hibridne (485 l), jer je zbog baterije pod viši. Povlačenjem ručica na bokovima obaraju se nasloni, tako dobivena površina potpuno je ravna. Nismo uspeli napuniti ga odlaskom do mora za vikend, za to je trebalo mnogo više prtljaga i morskih „rekvizita“, no deca su odrasla i ne pada ima na pamet da sa nama metuzalemima sednu u isti automobil…

Veliki s malim

U familiji hierarhija se mora poštovati, niže rangiran C5 X nema prava na iste agregate kao prestižniji DS9, koji sam planirao da uzmem na test vožnju neposredno nakon ovog Citroena. Naime, C5 X startuje s ovde predstavljenim trocilindarskim 1.2 Pure Tech/130, kome u pomoć priskače  1.6 PureTech/180 ks, plus hibridna verzija s spoljašnjim punjenjem od 225 ks, isključivo s pogonom na prednje točkove. Prestižniji DS9 nema u ponudi mali 1.2 PureTech već isključivo 1.6 PureTech, „naduvan“ na 225 ks, kao i dve hibridne verzije od 225 i 360 ks, poslednja s pogonom na sve točkove.

Prva dva navedena kod Citroena sam provozao i zaključio kako u potpunosti zadovoljavaju, posebno benzinac 1.6 PureTech/180. Za one koje ne žele ni da čuju za hibrid, skuplji za čitavih 7.000 evra (od 44.350 evra za završni nivo Feel Business, bez uračunatih eventualnih beneficija koje važe za PHEV), ovo je pravi izbor. Samo par rečenica u vezi hibrida, uz bateriju kapaciteta 12,4 kWh, zvanično je moguće prevaliti u čisto električnom modu 55 km. Verovatno vam je poznato da nekadašnja grupacija PSA upotrebljava isti hibridni sklop za brojne modele, dakle benzinski 1.6/180 ks u paru s električnim motorom od 110 ks, smešteni jedan pored drugog. Ukupna snaga iznosi 225 ks, dok obrtni moment dostiže 360 Nm. Performanse su solidne, do 100 km/h ubrzava za 7,8 s, dok maksimalna brzina iznosi 233 km/h.

No, hibrid pre svega igra na kartu prijatne i ekonomične vožnje, dok u bateriji ima energije potrošnja goriva iznosi jedva par litara. Njegova kupovina, kao i kupovina svih hibrida, podrazumeva da imate tzv. „profil“, dakle mogućnost svakodnevnog punjenja kod kuće ili na poslu, i da dnevno prelazite između 50-100 km, uglavnom na struju. U protivnom razliku u ceni je nemoguće amortizovati, a dopunskih 300 kg (1.725 kg) nepotrebno vučete sa sobom! Ukoliko nemate navedeni „profil“, ostaju vam dakle dva benzinca, snažniji s početnom cenom u Francuskoj od 40.500 evra, pre svega jer startuje s visokim završnim nivoom Shine.

Upravo zbog toga odlučih se za slabiji benzinac 1.2 PureTech, koji se na ovom tržištu prodaje počevši od 32.950 evra, za završni nivo Feel. Deluje interesantno za ovoliki automobil, posebno jer nije „očerupan“. U serijskoj opremi su recimo automatski klima uređaj s dve zone podešavanja, senzori za vožnju unazad, ogibljenje „Advanced Comfort“, LED svetla, kamera za čitanje saobraćajnih znakova, centralni ekran od 10 inča, aluminijumski naplaci od 17 cola, automatski menjač EAT8… Da, da dobro ste pročitali, automatski menjač jer je C5 X u ponudi isključivo s njim, koji i te kako pomaže ovom malom motoru da se „iskaže“!

Hajde da još jednom ponovim kako razvija 230 Nm obrtnog momenta pri 1.750 o/min, što uz laku karoseriju (zvanično samo 1.418 kg), omogućava sasvim korektne performanse (10,4 s od 0 do 100 km/h). Po gradu i okolini može se reći više nego li zadovoljavajuće, jedino se mora zadovoljiti „nikakvim“ zvukom agregata. Usled dobre izolacije kabinskog prostora slabo se čuje i teško je definisati njegovo poreklo, tipičan promukli zvuk trocilindarskog motora prepoznatljiv je tek u višim obrtajima. Par dana mrcvarenja po Parizu i okolini pokazaše da u ovakvim okolnostima troši 9-10 l, znatno više nego li na auto-putu, koji smo uzeli da bi skoknuli do Atlantika na osveženje.

Pravac mestašce nazvano Le Crotoy, na severozapadu Francuske, prema belgijskoj granici, pre svega jer nije turističko mesto, poput čuvenog Dauville/Trauville, nešto niže u Normandiji. Naime za 200 km auto-puta A13 (svi auto-putevi u Francuskoj nose oznaku „A“, plus broj) koji vodi do ovog mondenskog letovališta gde imućni Parižani poseduju raskošne vile i skupe apartmane, ponekad je neophodno 4-5 sati vožnje, put je ekstremno opterećen. Naprotiv, auto-put A16 koji smo uzeli je uglavnom prazan, nakon nešto više od 2 sata vožnje, uz jednu „pipi“ pauzu i kafu, eto nas na „licinome mestu“!

C5 X dokazao je da se radi o nadasve udobnoj limuzini, bez obzira na ovaj nejaki agregat prosto „guta“ kilometre. Da se razumemo, pri konstantnoj brzini između 130 i 150 km/h nema mu se šta prebaciti, buka u kabini je svedena na minimum, dok motor ne prebacuje 2.500 o/min, uz potrošnju ograničenu na 6,5 l. Zasluga dobrim delom pripada spomenutom automatskom menjaču s osam prenosa, sposobnom za čas prešaltovati u 3-4 stepena niži prenos. Posve neophodno žele li se koliko toliko solidna međuubrzanja, po potrebi može se izabrati i program Sport, kada motor deluje nešto „punije“.

Ovaj progam reaguje i na upravljanje koje postaje teže i direktnije, ne i na amortizere, u našem slučaju klasične, ali s sada čuvenim hidrauličnim zaustavljivačima (raguju u ekstremnim situacijama kada su sabijeni do maksimuma). Kod hibridne verziju su naprotiv elektronski kontrolisani i u paru s sistemom koji „čita“ nepravilnosti na putu, kako bi se u deliću sekunde adaptirali okolnostima. Bilo kako bilo i obični izvrsno obavljaju posao, čak i kada se naleti na jače nepravilnosti, odnosno u vožnji po zemljanim putevima. Da, da provozah ga i njima i siđoh u sveže požnjevena polja pšenice, veliki klirens dozvoljava i ovakve „avanture“ u prirodu.

Ukoliko u ovakvim oklonostima ogibljenje nema nikavih problema to se ne može reči i za mali 1.2 PureTech. Brzo pokazuje svoje limite, posebno kada je vozilo opterećeno s više putnika, da bi se ubrzalo i eventualno preteklo drugo vozilo mora se iz njega izvući i poslednja konjska snaga. Postaje neprijatan, čak ni menjač više ne zna koji mu prenosni odnos najviše odgovara. Pri brzini od recimo 100-110 km/h, u osmom prenosu, ukoliko se snažno pritisne na papučicu gasa siđe u treći, kada motor zaurla na oko 5.000 obrtaja, da bi odmah zatim „prešaltovao“ u četvrti prenos! Upravo zbog toga više puta sam prešao na manuelno menjanje brzina (program M pored sklopke menjača), malim ručicama iza upravljača.

Evidentno daleko više mu prija „cool“ vožnja, kada nije opterećen motor se oduži skromnom potrošnjom od nekih 5 l, da bi ukupni zabeležni prosek nakon bezmalo 2.000 pređenih kilometara iznosio 7,7 litara. Umerenom vožnjom manje dolazi do izražaja i naginjanje karoserije, mekano ogibljen ovaj Citroen nema izvrsnu voznu dinamiku bratskog Peugeota 508.

More bez mora

Bez ikave žurbe i stresa stigosmo tako oko podneva do našeg odredišta, već znajući da se mora nećemo nagledati!? Sveznajući Google obavesti nas je da je u to doba oseka, koja će potrajati sve do predveče, što znači da je more otišlo toliko daleko da se pogledom ne može dohvatiti, neophodno je preći par kilometara da bi se okupali. Zapravo navedeno mesto smešteno je u omanjem zalivu, koji se kada dođe oseka potpuno izprazni, ostaje samo središnja „reka“ kojom voda odlazi. Pejzaži podsećaju na Dunav kada je nizak vodostaj, s brojnim i pustim peščanim ostrvima.

Tako i bi u našem slučaju, nakon par postavljenih slika na društvenim mrežama javiše mi se prijatelji iz Srbije s pitanjima kakvo je to more bez mora i ljudi, verovatno navikli na plaže gde su kao sardine stisnuti jedni pored drugih? Ima i toga na jugu Francuske, odnosno Mediteranu, tamo se čak i čeka na red da neko ode kako bi se postavio peškir, no na Atlantiku čitava obala je zapravo jedna velika plaža! Bogami podsetismo se i mladalačkih dana i nudističke plaže gde smo se nekada davno bivša madame Nikolić i ja upoznali (ostvo Lokrum preko puta Dubrovnika), te se oslobodismo nepotrebnih kupaćih kostima.

Posve izvodljivo uzevši u obzir da kilometrima oko nas nije bilo žive duše, izuzmemo li par foka (ne šalim se, ima ih dosta), koje su nas znatiželjno pratile. Uostalom čitav region je veoma bogat biljnim i životinjskim svetom, na par fotografija možete videti poludivlja goveda i konje koje uslikah pored puta. Pred kraj dana, bez kašnjenja, more se iznenađujućom brzinom vratilo u zaliv, pre toga povukosmo se na vreme do peškira i suncobrana, udaljenih brat bratu pola sata brzog hoda. Nakon više nego li dovoljne količine vitamina D koji smo apsorbovali sledi tradicionalna večera, plodovi mora za madame i nekakva salatica za mene, uz nezaobilazno belo vino. Moja malenkost opet muku muči s gihtom, školje, škampi i riba bogata proteinima (sardine, skuše, losos), strogo su mi zabranjeni, kao i svo meso, posebno crveno!

Nažalost, oboje smo sutradan imali radnih obaveza, tako da po mraku opet zapucasmo na put. Prilika da se uverim u efikasnost farova, odnosno sistema koji automatski vrši prelaz s kratkih na duga svetla i obrnuto. A da, umalo da zaboravim, još u dolasku zaključih da je vidljivost kroz zadnje staklo loša, srećom prilikom parkiranja tu su kamere i senzori da vam pomognu. U svakom slučaju svidela nam se vožnja našim C5 X kao i mesto s okolinom, uzevši u obzira da je sledećeg vikenda temperatura ostala na neverovatno visokom nivou, opet prevalismo nekih 440 km (u oba pravca). Kao što rekoh potrošnja na auto-putu je skromna (pri autorizovanih 130 km/h iznosi tačno 6,3 lit), benzin me na kraju koštao oko 50 evra, plus 30 evra za putarinu tamo/nazad.

Kad smo već kod para treba reći da voženi model u završnom nivou Shine košta u Francuskoj 38.000 evra, za te novce dobijate sve što vidite na fotografijama, dakle centralni ekran od 12 inča, adaptivni regulator brzine (samostalno održava distancu s vozilom ispred, koči i ubrzava), sistem za odrzavanje vozila u svojoj traci , „Head up“ pokazivač, beskontaktni punjač smartfona, „šine“ u prtljažniku (lajsne po kojima klize koferi), grejani kožni upravljač, priključak od 12 V u prtljažniku, aluminijumske naplatke od 19 cola… Kažete ma sve je to super ali taj motor brate ne ide uz ovoliki automobil, e u tom slučaju spremite još 2.500 evra i dobičete 1.6 PureTech/180 u istom završnom nivou, prijatniji za vožnju i znatno performantniji.

Verujem da će cene u Srbiji biti osetno niže, barem je do sada bila takva praksa… Šta još reći? Originalnog dizajna i vrhunske udobnosti C5 X ostao je veran tradiciji Citroena. Rizik ipak postoji da se ovakva koncepcija neće svima dopasti, no pozitivnih argumenata je mnogo, bez obzira što je potražnja za D segmentom u slobodnom padu. Mnogi će mu prebaciti i prisustvo trocilindarskog agregata, no nije Citroen ni prvi ni poslednji koja ga poseduje u jednoj velikoj limuzini, ako ništa drugo omogučuje mu interesantnu početnu cenu. Drugo, zemlja proizvodnje isto tako može da obeshrabri zainteresovane, iako detaljnim razgledanjem, opipavanjem i kuckanjem zaključih da kvalitet fabrikacije, kao i završne obrade, ne odskače od evropskih standarda! Ukoliko je verovati odgovornima C5 X se veoma dobro prodaje u Kini, uostalom to je i bio prevashodni cilj Citroena, evropsko tržište nije u prvom planu.

Tekst i fotografije: Perica Rajković

Citroen C5 X 1,2 PureTech 130 EAT8 Shine

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: Karavan
Vrata/Sedišta: 5/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 4.806 x 1.860 x 1.450 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.790 mm
Zapremina prtljažnika: 545 – 1.640 l
Masa praznog vozila: 1.418 kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: 3/ turbo benzinski
Radna zapremina: 1.199 cm³
Snaga: 131 ks pri 5.500 o/min
Maks. obrtni moment: 230 Nm pri 1.750 o/min

Pogon

Tip: Na prednje točkove
Menjač: A/8

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: MacPherson/torzija
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi/diskovi
Pneumatici napred/nazad: 205/55 R19

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 10,4 s
Maks. brzina: 210 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: Benzin 95 i 98
Zapremina rezervoara: 53 l
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 7,6 l/100 km
Emisija CO2: 136 g/km

Cena

Cena u Francuskoj od 32.900 evra 

Dobre strane:

Originalan stil s mešavinom žanrova, unutrašnji prostor, praktična karoserija, udobnost bez premca, unutrašnji prostor, skromna težina, automatski menjač, cena

Loše strane:

Skromne performanse trocilindarskog agregata, sitni numerički podaci na instrument tabli, kvalitet pojedine plastike, bez dizel agregata, reputacija zemlje u kojoj se proizvodi   
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 8 Ukupno 7,5 
Enterijer: 7
Kvalitet izrade
Karoserija: 8 Ukupno 7,75 
Kabina: 7,5
Praktičnost
Karoserija: 9 Ukupno 8,5 
Kabina: 8
Komfor
Napred: 9 Ukupno 9
Pozadi: 9
Vozne osobine
Upravljivost: 8 Ukupno 7,75
Performanse: 7,5
Šasija
Ogibljenje: 8 Ukupno 8 
Kočnice: 8
Motor
Performanse: 7 Ukupno 7,25 
Potrošnja: 7,5
Menjač
Preciznost: 8 Ukupno 8
Efikasnost: 8
Cena
Prihvatljivost: 8
Ocena: 7,944

(4545)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

40 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

VW DSG menjač slično radi, vozi se na oko 1500rpm, a po davanju gasa, naglo smanji par brzina, na visokim obrtajima, ali to traje par sekundi, i ponovo se vraća na oko 1500rpm. Dobar je C5 X, sviđa mi se. Peki, jes da ti nisi jeo, ali, mogao si malo više fotki gastronomije, kao i Licinog mesta, navikao si nas na njih… sa njima je svaki test puno lepši… Potrošnja ovih benzinaca je velika, svašta nam radi ova zelena agenda, ne valja dizelaš koji troši 6/7 L, ali zato valja benzinac koji troši 8/10 L. Državi akcize svakako idu u… Pročitaj više »

Peki

Cuj opet smo skoknuli do istog mesta sledeceg vikenda s jednim Renaultom Captur 1.0 TCe/100 TNG (tecni naftni gas), ubacicu jos koju fotku… Akcenat nije bio na turizmu, ali od 20 avgusta krecemo na jednu duzu turneju po Francuskoj, Portugalu i Spaniji od nekih 5.000 km, e tada ce biti slika i slika dobre klope…😉

S mile

Nije akcenat, ali je svakako zadovoljstvo videti ono sarenilo hrane, kao i prelepe pejzaze….

Iznogud Časni

Tako,tako

Iznogud Časni

Dobre klope,? Ti ćeš kako vidim samo na salatu, a da ti uvale kakvog spajdera da fasujes i išijas? Imal šta ljepše od krstarenja u kabrioletu po morskoj obali? a čujem da se najezda kovida sprema, samo me zanima dje će ovaj put da ga bace, ako bude Portugal, teško ćeš kući pjevajući.

Iznogud Časni

Ja dobih bolje ideje za naslov : Došao na more da plaši foke ili da ih nasmijava🤪 i more pobjeglo od njega🤪
O kinezu 🙊🙉🙈

J4ZZ3R

Ja sam se pomalo plašio egzibicionističkih fotografija u stilu „zašto više nemam naj….“ sve sa fokama u pozadini … Zato sam odmah prešao na tabelu sa ocenama 🙂

C5X mi je super iz svih uglova, sem otpozadi. E sad do pre neku godinu je imao BMW 520d za 39900 tako da bi ovo po meni bilo taman za 25-28k, kao što je cena ovog automobila u Sloveniji… Ali ko je kriv Slovencima kad nisu ekonomski tigar na Balkanu 🙂

Iznogud Časni

Ma on hoda omotan peskirom, kad Naidje foka, on otkrije peskir, foke se razvale od smijeha a more se jadno povuče 🙂

sinovac

Izuzetan test, veoma detaljno i realno prikazano! Svaka cast i hvala! Interesantan automobil, ali ne za srpsko trziste. Cak su i sa veoma malim motorom (i menjacem) uspeli da postignu pristojne performanse, uz podnosljivu potrosnju.

BB

Pa performanse i nisu loše, a i potrošnja nije velika, toliko uzme i dizel na automobilima tih dimenzija. Pogotovo ako je klima naštimana da se bori sa 40 stepeni celzijusa 😉.

Kako radi klima?

Koji nivo opreme podrazumijeva platnena sjedišta? Taj treba ganjati
Nagradno pitanje: koju još limuzinu (uslovno rečeno ovo je ipak „allroad quattro“ najsličnije) je moguće kupiti u ovoj dimenziji i koliko košta? Bez obzira na performanse ulaznog modela…

Izmenjeno 1 godina pre od strane BB
Rikošet

Da mi je samo malo vratiti film 20 godina unazad i pročitati tekst u kojem ovakav automobil pokreće V6 motor…

Tuga je na šta smo spali i koliko smo spustili kriterijume samo da bi još malo ostali na točkovima…

BB

Na šta si spao?
‘Ajd probaj kupiti ovaj trovilindraš! 😜😂🤣😂🤣

Rikošet

I to je stepenica niže od nekada, za manje traže puno više.

To i je kao kad bi naručio veliku porciju ćevapa i umjesto četiri pločice danas dobio tri, a platio više nego što si plaćao četiri 🙂

Želudac bi te stalno opominjao da nešto nije u redu, e tako je sad stanje s motorima…

Izmenjeno 1 godina pre od strane Rikošet
BB

Pa pitaj Iznoguda koliko stane goriva u B kladu 😜, odavno smo mi na dijeti sa ćevapima a Peki i sa škampima 😉

Peki

Ja se jos uvek zivo secam kada sam pre 15 godina s jednim Citroenom C6 V6 3.0 HDi od 240 ks zapucao u Svajcarsku kod rodbine. U to doba radara je bilo malo ili nimalo, te ga na praznom auto putu poterah na maksimalnih 250 km/h, bez ikakve opsanosti po nas i ostale ucesnike u saobracaju…

J4ZZ3R

Komšija ima c6 u odličnom stanju…kad se pojavio c6 bio sam malkive razočaran, a danas mi je baš strava…
Taj 3.0 HDI ima dajidza u 407 Coupe…plaćen 62k u kompemzaciji, nikada nije uspeo da ga proda, a zezaao ga je motor prilično

Izmenjeno 1 godina pre od strane J4ZZ3R
BB

Jesi li ti siguran da živiš u NP, kad imaš takve komšije? 😜😂🤣

Iznogud Časni

C, zivi u starom pazaru, u novom nema auta do mercedesa.

J4ZZ3R

Nisam siguran, jednom sam ušao u Berlingo i više nikad nisam našao izlaz iz onog golemog prostranstva 🙂

moron

Eh, ta davna lepa prošlost 😃

Rikošet

Takva sjećanja nas danas prate i proganjaju kao noćne more 🙂

Nekako prebrzo je došao taj prokleti downsizing i sve što je bilo normalno i poželjno poslao u istoriju.

Tjeraju nas da jašemo bezdušne elektromotore, da se divimo ubrzanju bez zvuka da guramo kablove u utičnice… ne znam čini mi se kako je neko prebacio TV s mog omiljenog kanala i natjerao me da gledam nešto što teško mogu da svarim…

Izmenjeno 1 godina pre od strane Rikošet
Iznogud Časni

Malo je 250, daj bar 300🤪

Laki

Bravo junače, takav bi ovde trebao ili minimum 2.0 HDI 180 koji ide kao „Tata na mamu“.

moron

Lep prikaz vozila, nema šta. Klasika 😊 Elem … „Kad smo već kod para treba reći da voženi model u završnom nivou Shine košta u Francuskoj 38.000 evra … Verujem da će cene u Srbiji biti osetno niže, barem je do sada bila takva praksa…“. Boga mi, mrka kapa. Ovaj je u Srbiji 37.390. Ali, zato „in Slovenio“ je 35.050. Verovatno zato jer su oni „sirotinja“ 😊 „Kažete ma sve je to super ali taj motor brate ne ide uz ovoliki automobil, e u tom slučaju spremite još 2.500 evra i dobičete 1.6 PureTech/180 u istom završnom nivou, prijatniji za… Pročitaj više »

BB

Vjerovatno zato što Srbija i BiH ima znatno veće carine prema prijateljskim zemljama nego EU. Dakle carina za auta iz Kine u BiH je 15 % a iz EU i Turske 0%, s tim da ovih dana za hibride smanjuju na 5% а strujaći 0%

J4ZZ3R

Kina nam je prijateljska zemlja? Kina je bilo kome na svetu prijateljska zemlja? Za Tursku razumem, to je bratska diktatura, na koju se ugledamo i kojoj se divimo, ali Kinezi jedu pse!

BB

Pa šta se bojiš, nije valjda da laješ…

J4ZZ3R

Lajem, ne stajem , ali makar ne mašem repom i ne uvlačim se u anus ni onima na Zapadu, a pogotovu ne onima na Istoku, ne pristajem na podele…

moron

Jedna stvar na ovom vozilu mi se svakako dopada, a to je „prokleti klirens“. Veoma praktična stvar, maltene u svakodnevnim okolnostima.

BB

Aleko je ustanovio ovu klasu 😜

Matori

Čemu služi „prokleti klirens,“ da mačke lakše prolaze ispod?

Iznogud Časni

💪💪💪🤭

moron

Samo da se podsetim koliko sam puta oštetio šuspleh, „odvalio“ auspuh, ulubio rezervoar ili kućište za rezervni točak, a jednom i nagnječio i probio glavni ( plastični ) vod za gorivo, a sve to samo zato jer je došlo do kontakta izmedju vozila i „podloge“.
Sve je to, naravno, bilo vezano sa baš dosta neprijatnosti, gubitka vremena, a i troškova. Samo da se podsetim jednog šlepanja, dovoljno mi je.
I to samo zato jer je za date uslove klirens bio nedovoljan.
Tako da ja glasam za „prokleti klirens“.

Iznogud Časni

I to još imaš vozačku?🤪pa kako ti je to sve uspjelo tiskajuci u garaži?

Izmenjeno 1 godina pre od strane Iznogud Časni
moron

Pre dva dana idemo CRV-om porodično kontinentalnim delom CG ( nekim krajevima gde je Bog davno rekao laku noć ). I naidjemo na neki potok. Put ide kroz potok. I nastavimo peške ( mada me jedan domorodac ubedjivao da on tuda polazi svojom ladom nivom ). A ja se setim da sam pre jedno 40 godina baš negde tu ležao „na kamenjaru“ ispod kola ( podignutim na onu fabričku dizalicu ), pokušavajući žicom da uvežem auspuh, koga samo neposredno pre toga domaćinski „odvalili“. Zbog nedovoljnog klirensa. 😊 A Bog dragi zna koliko sam tako puta ležao ispod kola. Sličnim povodom.… Pročitaj više »

BB

Prođe ovdje i obična Lada, ne mora biti Niva…
Ali klirens je jako važan, čak i u gradu – koliko puta sam gledao razbijene one isturene branike…

Berlingo nije SUV ali ipak ima dosta bolji klirens od „običnih“ auta… A mačaka je bilo i ispod haube, nema gdje nisam mačiće razvozio a kasnije skupljao… Sad u jesen redovno dižem haubu, ne da provjeravam ulje (ne vozim BMW 😜) već da vidim da li su mačići pod haubom… 😂

Izmenjeno 1 godina pre od strane BB
Suki

Hvala Peki!

DUDE

Pocetnih 33.000eur za auto sa motorom od 1200 kubika i 3 cilindra.
Jos termin „Eko-koza“, a ne „skaj“ iliti „vestacka koza“…sta ucini globalizacija i jurnjava menadzera za obecanim bonusima.
Za sve koji na ovakve budzevine gledaju sa odobravanjem preporucujem da do kraja odgledaju video koji objasnjava kakva su se nekad kola pravila:
https://youtu.be/RN15lZl3pYA

Ej, iz inata ima da kupim BMW redni 6-ciliindras ili Alfu, pa makar menjao dihtunge i ventile triput godisnje.

karburator

Kaže da je plug-in uređaj balast od 350kg ako se ne puni strujom.
A nije svuda tako.
Kod Tojote plug-in nije. Kod Tojote se ceo taj plug-in sistem ponaša kao celina sa vozilom, motorom sus, motorom elektro, baterijom, e-cvt menjačem. Na ovaj način softver usklađuje i optimizuje rad svih delova, i tako dovodi do smanjene potrošnje goriva u svim uslovima i do poštede rada sus motora.

Crni

Donedavno se za nesto vise od 30.000 EUR dobijao C5 sa punom opremom, hidro-pneumatskim ovjesom i 2.0HDI motorom koji je imao vise konja i obrtnog momenta a trosio skoro upola od ove trokolice. A sad dobijes asmaticni trocilindras na standardnim federima…iz kine. Ode ovaj svijet i autoindustrija u klinac.