1. Home
  2. Testovi
  3. AR test: Mazda 2 Hybrid 116 ks – Made in France
AR test: Mazda 2 Hybrid 116 ks – Made in France
56

AR test: Mazda 2 Hybrid 116 ks – Made in France

885
56
Podelite sa prijateljima:

Nova Mazda 2 Hybrid nije ništa drugo do klonirana Toyota Yaris 4, koja silazi s proizvodnih traka u Francuskoj! Ima li između ovih mališana ipak nekakve razlike i odakle taj industriski „dil“, želeli smo saznati…

Pre par meseci, prilikom test vožnje „obične“ Mazde 2, stavih kao naslov „Jedna Mazda 2 skriva dve Mazde 2!“ Neko se možda zapitao šta je „pesnik“ time hteo da kaže, e pa ukoliko niste pročitali nastavak teksta evo objašnjenja!

Klasična Mazda 2 gradski je automobil u B segmentu, u ovom obliku poznata nam još od 2015 godine. No, uprkos simpatičnom izgledu i brojnim kvalitetetima nije ostvarila željeni komercijalni uspeh, teško je na Starom kontinentu nadmetati se s konkurentima kao što su Clio, 208, Polo ili Fiesta!

Upravo zbog toga ponovo je osvežena početkom godine, plus je dobila kao pojačenje potpuno novi hibridni model, koji se paradoksalno isto tako naziva Mazda 2, ali s njom nema nikakve veze!? Ništa niste razumeli? Iskreno rečeno ni ja, do sada se nisam sreo s dva potpuno različita modela pod istim imenom, na stranu ono „hybrid“, zakačeno na kraju. E, upravo u toj reči skriva se u naslovu navedi „industriski dil“, ili ukoliko više volite dogovor između najvećeg svetskog proizvođača Toyote i male Mazde.

Jednostavno velik brat ustupio je malom svoj možda i najpopularniji model poznat pod imenom Yaris, nažalost nismo uspeli saznati zašto i šta je eventualno dobio zauzvrat? Što se tiče Mazde stvar je jasna, ona trenutno nije u mogućnosti, ili barem nema ekonomskog interesa, da razvije sofisticiranu hibridnu tehnologiju koju svetski gigant Toyota poseduje već dugi niz godina, posebno ne kada su za nju uglavnom zainteresovana samo pojedina tržišta, u ovom slučaju evropsko.

Bilo kako bilo dogovor je zaključen te je Mazda samo zalepila svoj znak na „nos“ i peta vrata Yarisa, u dva poteza ova Toyotica krštena je tako u Mazdu 2. Lepo, što da ne, ukoliko su svi protagonisti pronašli svoj ekonomski interes, ali zaboga zašto je obična „dvojka“ nastavila da se proizvodi, kao po običaju gde drugde do u Japanu? Eh, vrag će ga znati, velika je pometnja u svetu automobila u poslednjih par godina, kako zbog nedavne eksplozije cena organskog goriva i nedostatka poluprovodnika, tako i zbog i teško ostvarljivih normi o količini izduvnih gasova. Manimo se zato filozofiranja, hajde da se potsetimo kvaliteta i mane Yarisa, pardon, Mazde 2…

K’o bombona

Pre par godina pročitah negde kako su odgovorni u Toyoti izjavili da neće više praviti „neugledne“ automobile, navodno se dizajnu od tada pridaje posebna pažnja. Šta reći do bilo je i vreme, u principu kvalitetni i dobro zamišljeni njeni modeli zaista se nisu mogli pohvaliti očaravajućim stilom, čast izuzecima! I tako, malo po malo, postaše dopadljivi oku, što se naravno odnosi i na Yaris četvrte generacije.

Osim stila postao je i znatno perfomantniji i zabavniji za vožnju od prethodnog, sasvim dovoljno da bi se nametnuo kupcima i ujedno osvojio prestižnu titulu Automobila godine. Nije se dakle Mazda uortačila s bilo kime, nakon više od dve decenije postojanja i devet miliona prodatih primeraka Yaris je pravi bestseler, jedan je od najpopularnijih gradskih automobila na svetu! A, od kako je prethodna generacija iz 2012. godine dobila i hibridnu verziju, postao je i „najzeleniji“ u segmentu, što su kupci i te kako znali da cene.

Ova verzija Yarisa, dakle i Mazde 2 „Made in France“ (fabrikuje se 100 % u zemlji Gala, u gradu Valensijenu) ujedno je i najtraženija, s četvrtom generacijom Toyota planira da procenat hybrida dostigne čak 80 %, uostalom, kada je prošle godine lasirana bila je jedina u ponudi. Oficijalno nazvana Yaris 1.5 VVT-i Hybrid e-CVT, par meseci kasnije potpomognuta je dvema isključivo benzinskim verzijama, no ovde nas sada ne interesuju, jer ih Mazda nije preuzela, kao ni sportsku modifikaciju 1.6 GR od 261 ks.

Dobro a izgled? Najzad simpatičan, kao i Yaris i Mazda 2 deluje dinamično, dobrim delom i zbog izmenjenih proporcija. Jer dok se konkurenti izdužuju na preko 4 metra, dizajneri Toyote odlučili su da ga skrate (3,94 m), prošire i spuste! Forme su istovremeno i zaobljene i sportski agresivne, od velikog otvora na prednjoj rešetki sa „škrgama“ na krajevima iste, pa do „bombaste“ i seksi stražnjice.

Ova Mazdica deluje dakle nabijeno, s točkovima na samim ćoškovima karoserije, na ovom polju mišljenja su nepodeljena. Nažalost promena stila umanjila je porodične atribute, ni Yaris, pa dakle ni Mazda 2 ne mogu se nadmetati s gore navedenim evropskim zvezdama. Mislim pre svega na unutrašnji prostor, Mazda je prilično skučena, kao da ne igra u istom segmentu.

Na vozačevom sedištu sve je OK, čak i korpulentna osoba može ga dovoljno odgurnuti i spustiti, nažalost putnici pozadi nisu ni blizu toliko privilegovani. S mojih 1,72 m nisam se osećao preterano stešnjeno, ali viši od 1,8 m nemaju tu šta da traže. Osim što su vrata mala, otvaraju se pod nedovoljnim uglom, pristup je evidentno otežan. Drugo, osim jednog džepa na poleđini suvozačevog sedišta i udubljenja u vratima za flašicu od pola litre, nigde se ne mogu odložiti sitnice niti priključiti smartfon.

I prtljažni prostor je skroman, s 286 litara, inferiorniji je od onog kod Clija, 208, Poloa…, gde dostiže i 350 lit. Kome treba više može oboriti naslon zadnje klupe podeljen na 2/3, ali kako nije predviđena polica koja deli prtljažnik po horizontali, primetna je razlika u nivoima od desetak santimetara. U dnu pronađoh samo pribor za krpljenje guma, ko se ne oseća sigurno bez rezervnog točka može da računa samo na „ćopavac“.

Što se tiče samog enterijera nakon ozbiljnog upoređivanja s jednim komšijskim Yarisom zaključih da je sve kao u onim na prvi pogled identičnim crtežima „pronađi razlike“! Izuzmemo li drugačije presvlake i platno na vratima, do poslednjeg detanja sve je isto. Ponoviću zato ono što sam konstatovao prilikom prošlogodišnje vožnje Yarisa,   unutrašnjost je moderna, što bi rekli mladalački sveža!

Hibridna verzija poseduje dva nezavisna i odvojena okrugla kučišta za instrumente, popunjene ekranima, odnosno „digitalnim“ instrumentima. Preglednost je dobra, za razliku od cifri na putnom računaru između, preterano sićušnim čak i za oči dvostruko mlađeg vozača od mene. Sva sreće te je predviđen veliki „head up“ pokazivač koji projektuje brojne informacije na vetrobransko staklo.

Ostatak centalne konzole je klasičniji ali dobro zamišljen, s više praktičnih udubljenja za odlaganja sitnica, poput smartfona, kutija s cigaretama, ključeva… Kako to već nalažu aktuelni modni trendovi na sredini je ekran za multimedijalni sistem od 8 inča, a malo niže odvojene komande za klima uređaj. Upravljač je skromnih dimenzija, simpatičan, ali načičkan dugmićima kao lice pubertetlije bubuljicama.

Ni posle nedelju dana probne vožnje nisam ih zapamtio, već sam morao tražiti željene funkcije pogledom. Sam kvalitet materijala posve je prihvatljiv za segment, gornji deo centralne armature je recimo od mekane plastike, dok su umeci na vratima od nekakvog recikliranog platna, prijatnog na dodir. Posebno treba pohvaliti prednja sedišta u kombinaciji koža/platno, osim što su lepa na oko udobna su i s snažnim bočnim osloncima.

Uz podešavajući naslon za lakat i dobro postavljenu ručicu automatskog menjača nisam osetio zamor ni nakon par sati vožnje na autoputu. S leve strane, na vratima, ruka sama napipa prekidače za električna stakla i podešavanje spoljašnjih retrovizora, zaključak je da je ergonomija veoma dobra za sve tipove vozača.

Proverena škola

Treća generacija Yarisa Hybrid bila je pokretana četvorocilindarskim 1.5/75 ks, u saradnji s električnim motorom razvija je ukupno 100 ks, uz maksimalni obrtni moment od 142 Nm. Četvrta koristi savremeniji i snažniji Atkinsonov trocilindarski 1.5 od 92 ks (120 Nm pri 3.600 o/min), plus električni od 80 ks (140 Nm), tako da na kraju razvija 116 ks (snaga dva motora se ne sabira), što je sasvim dovoljno za 1.160 kilograma teško vozilo.

Mazda 2 koristi znači ovaj sistem, njen princip funkcionisanja verovatno vam je poznat. Kao i kod ostalih hibrida električni motor aktivan je pri nižim brzinama, uglavnom u gradskoj vožnji, odnosno prilikom snažnih ubrzanja, kada je neophodno pomoći SUS agregatu. Vozača to ni ne interesuju, sistem sam po potrebi uključuje jedan ili oba, u principu diskretno i pravovremeno.

Ponekad se, kao i kod drugih hibrida (Renault Clio 1.6 E-Tech Hybrid/140 i Honde Jazz Hybrid/109 Ks), SUS motor aktivira tek da dopuni bateriju. Dakle u svakodnevnoj gradskoj i prigradskoj vožnji za pohvalu je sihronizovan rad motora, kome je do uštede odabraće mod Eco, tasterom pored ručice menjača. U tom slučaju „dvojka“ će privilegovati električni agregat, sve dok joj to dozvoli nova i snažnija litijum-jonska baterija.

Mazda navodi da može razviti do 130 km/h samo na struju, sumnjam jer se u mom slučaju benzinac uključivao vrlo brzo, već pri brzini od 40-50 km/h. Isključivo na struju se može preći maksimalno par kilometara, ali samo s pero lakim stopalom na gasu i punom baterijom. Pokušah to više puta (aktivira se prekidačem na konzoli pored ručice menjača), ali je sistem odbio, uz obrazloženje da je kapacitet baterije nedovoljan.

Izborom režima PRW privileguju se perfomanse, jasno se oseti da je vozilo dobilo vitaminsku inekciju, što mu omogućuje da ubrza iz mesta do 100 km/h za manje od 10 sekundi. Ovaj program praktikovao sam i prilikom dinamične vožnje, naime šasija Mazde 2 je, kao uostalom i Yarisa, primerno kruta. Blizanci su postavljeni na novoj TNGA-B platformi zahvaljujući kojoj je međuosovinsko rastojanje povećano za 5 centimetara, uz bolju raspodelu mase.

Sećam se da je Toyota svojevremeno navela kako je ozbiljno poradila na ogibljenju i upravljanju, za rezultat imamo vozilo zabavno za vožnju po krivinama i ujedno stabilno pri višim brzinama na autoputu. Naravno da nije sve u superlativima, trocilindarski agregat prilično je grlat kada se od njega zahteva maksimum, osim toga nije ni preterano ekonomičan.

Verovatno je svima jasno da pri konstantnoj brzini na autoputu on vodi glavnu reč, električni motor uglavnom je nemi posmatrač. Pri brzini od 130-140 km/h popije i do 7 litara, ta famozna reputacija velike ekonomičnost hibrida, kako Toyote tako i drugih proizvođaca, u ovakvim okolnosti začas se izgubi. Kada se baš forsira može se osetiti i izvesno proklizavanje CVT menjača, no u svakodnevnoj vožnji pokazao se prijatnim i dovoljno „inteligentnim“.

 

Mala „dvojka“znatno se bolje oseća po regionalnim putevima, gde do izražaja dolaze dobra međubrzanja i efikasna šasija, ali i začudujuće udobno ogibljenje, naravno za ovaj segment. Nakon višesatne vožnje po Parizu, pa tako gotovo svaki dan tokom jedne sedmice, odgovorno tvrdim da se potrošnja kreće između 4,5 i 5 litara, što je samo po sebi odličan rezultat. Jedan mali benzinac slične snage popiće u istim okolnostima duplo više goriva!

Sve u svemu naša mala Mazda na kraju se zadovoljila s ukupnim prosekom od nekih 5,5 litara na sto kilometara, hvale vredan podatak u vreme kada cena benzina debelo prebacuje 2 evra. A ukoliko ste se zapitali šta se dešava kada se baterija ispazni, odnosno kolika je onda potrošnja, odgovor je identičan! Baterija se kod ovakvih hibrida nikada kompletno ne isprazni (uvek sačuva između 1/3 i 2/3 kapaciteta), dakle dopunjuje se brzo i lako, kočenjem ili kada se podigne stopalo s papučice gasa.

U tom cilju i ovde se srećemo s dva nivoa usporenja, prvi se angažuje postavljanjem ručice menjača u režim Drive, a drugi kada se ista još jednom povuče ka sebi. Nazvan „Brake“ ovaj sistem omogučuje još snažnije usporenje i ujedno bolje rekuperiranje energije. To bi dakle bilo to, pre nego li završimo s njom još par reči o opremi i ceni. Kao što jednom napisah, impresivno je šta se sve danas može pronaći u malim gradskim automobilima, do pre koju godinu ovakav nivo opreme bio je rezervisan za vozila iz dva segmenta više.

Treba samo zavući ruku u džep i posegnuti za najskupljom verzijom, odnosno doplatiti za pojedine sofisticirane sisteme. Ovo je slučaj i s Mazdom 2, u mojoj recimo pronađoh odličan regulator brzine i sistem za poluautonomnu vožnju koji pravovremeno koriguje putanju vozila i vraća ga u zadatu traku. Svašta tu ima, posebno kada se radi o najvišem završnom nivou, u Francuskoj nazvanom Select (voženi), ispod kojeg su još dva, Pure i Agile.

Za ovde predstavljenu verziju „dvojke“ Mazda traži 26.500 evra, za te pare možete da računate na aluminijumske naplatke od 16 cola, snažno zatamnjena zadnja stakla, električno podesive i grejane spoljašnje retrovizore koji se obaraju po zaključavanju, bežično punjenje smartfona, sportska prednja sedišta, automatsku klimu s dve zone podešavanja, „head up“ pokazivač, LED svetla…

Biću iskren, nisam se upuštao u proveranje šta se za iste pare dobija kod Yarisa, sve što vam mogu reči je da u Francuskoj Mazda 2 startuje s cenom nižom za 450 evra, dakle od 21.500 evra. Kažem u Francuskoj jer Mazda 2 Hybrid za sada nije u ponudi na našem tržištu, za razliku od Yarisa koji kreće s 20.450 evra, uz uračunatu subvenciju od 2.500 evra za hibridna vozila (ukoliko to još uvek „funkcioniše“…).

Ako me za kraj priupitate vredi li ova Mazda 2 toliko para, odgovoriću vam da to zavisi gde i kako je vozite. Ko većinu vremena provodi u urbanoj sredini brzo će pronaći interes za njom. Naprotiv, na autoputu nije ništa ekonomičnija od bilo kog trocilindarskog mališana slične snage, razliku u ceni teško je amortizovati. Osim toga s skromnih 36 litara u rezervoaru nećete otići daleko. Sve u svemu, kao i Yaris i Mazda 2 Hybrid je dobar mali gradski automobil, dopadljivih formi, ekonomičan i „politički korektan“. Pod uslovom da vam svaki santimetar unutrašnjeg prostora nije od životne važnosti, nećete se pokajati njenom kupovinom.

Tekst i slike: Perica Rajković

Mazda 2 Hybrid

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: Hedžbek
Vrata/Sedišta: 5/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 3.940/ 1.745/ 1.500 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.560 mm
Zapremina prtljažnika: 286/ 947 lit
Masa praznog vozila: 1.160  kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: 3/benzinac + Sinhroni elektromotor sa permanentnim magnetom
Radna zapremina: 1.490 cm3
Snaga: 92 ks + 80 ks/ maksimalna 116 ks
Maks. obrtni moment: 120 Nm (izmedu 3.600 i 4.800 o/min)+ elektricni 141 Nm

Pogon

Tip: Na prednje točkove
Menjač: automatski e-CVT

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: MacPherson/torzija polu zavisno
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi/diskovi
Pneumatici napred/nazad: 205/50 R16

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 9,7 s
Maks. brzina: 175 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: Benzin
Zapremina rezervoara: 36 litara
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 4/5,4
Emisija CO2: 87

Cena u Francuskoj

 od 21,5 hiljada evra
Cena testiranog u Srbiji  nedostupan

Dobre strane:

Stil, perfomanse, pozicija za upravljačem, odnos vozna dinamika /udobnost, sihronizovan rad motora, potrošnja po gradu, nivo opreme 

Loše strane:

potrošnja na autoputu, bučan benzinac, skroman unutrašnji prostor, bez ikavih razlika u poređenju s Yarisom    
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 8,5 Ukupno 8 
Enterijer: 7,5
Kvalitet izrade
Karoserija: 7,5 Ukupno 7,5 
Kabina: 7,5
Praktičnost
Karoserija: 7,5 Ukupno 7,5 
Kabina: 7,5
Komfor
Napred: 8 Ukupno 7,5
Pozadi: 7
Vozne osobine
Upravljivost: 8,5 Ukupno 8,25 
Performanse: 8
Šasija
Ogibljenje: 8 Ukupno 8
Kočnice: 8
Motor
Performanse: 8,5 Ukupno 8
Potrošnja: 7,5
Menjač
Preciznost: 7,5 Ukupno 7,5
Efikasnost: 7,5
Cena
Prihvatljivost: 7,639
Ocena: 7,889

 

(885)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

56 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Pročitah. Jako lep tekst. Koji treba pažljivo Pročitah. Jako lep tekst. Koji treba pažljivo pročitati i razmisliti o SVEMU napisanom. Mada je lepo i pogledati samo fotografije … Još u prvom testu aktuelnog yarisa na AR Peki se drznuo i napisao nešto potpuno suprotno onome što su kao papagaji ponavljali skoro svi testeri. Poredeći aktuelnog yarisa sa yarisom prethodne generacije svoga druga pakistanca, rekao je da je novi yaris „manje familijaran“ od prethodnog ( dok su ostali ponavljali Toyotin i razmisliti o SVEMU napisanom. Mada je lepo i pogledati samo fotografije … Još u prvom testu aktuelnog yarisa na AR… Pročitaj više »

moron

Pobrljavio telefon, pa se neki delovi ponovili, a deo obrisao.
Brinite. Ili izvinite. Svejedno.

moron

„Brišite“, a ne „brinite“, ‘bem ti ovu Nokiu 3210 😃

Iznogud Časni

Asti gospe, sta piješ ti vako rano ujutro,a? 🙂
A da vidis kako je zabavno citat naslove i tablice! Eeeeeee!

BB

Fruškogorsko vino od sinoć…

J4ZZ3R

Ubilo ga montenegrinsko sunce 🙂

Iznogud Časni

Novi naslov, nova tablica i vruća kafica i stari Seki kojem idalje smetaju dugmići. Amater, sta ces, a zbog takvih nam i uvalise sve u tablet, čak umjesto dugmica natovarise isti broj taktilnih površina pa sad i ne stišćes neg plazis prstima i nemas pojma dal radi. Joj da mi je jednu šibu sad, uh! Enigmatski časopisi, nema mjesta i tri auta a jedno ime? Oli nisi dugo bio kod BMW i vidio Tzv seriju 2? Sve to imas tamo, ima dvojka sa dvoja i 4 vrata a mjesta pozadi za djecu samo i još jedna dvojka mpv Ala B… Pročitaj više »

Izmenjeno 1 godina pre od strane Iznogud Časni
Peki

Taj BMW koji ti spominjes je varijacjja na temu, ovde se radi o dva potpuno razlicita automobila koji veze nemaju jedan s drugim a nose isto ime.

Iznogud Časni

ibrid,sto bi reko elektro Lazzi.

moron

Uh, koliko su cene novih vozila apsurdne. A delom nisu ni javno dostupne na sajtovima uvoznika za Srbiju, kao što je to slučaj sa ovom hibridnom mazdom, odnosno, rebedžovanim Jaretom. I zavisno kako gledaš, u kom svetu (hibridnom, nehibridnom ili realnom-mešovitom), ova mazda/yaris i jeste i nije skupo vozilo. Recimo, bazni yaris hibrid („Luna“ je bazna za hibrid, a paket iznad za nehibrid), sa subvencijom ( a bez eventualnog popusta ), ima cenu od 20.490. Mnogo za klasičan hibrid B segmenta? Ali, u isto vreme, bazni pežo 208, koji nije hibrid, sa 75 ks, bez eventualnog popusta, ima cenu od… Pročitaj više »

Iznogud Časni

Ima, ima, ibridni Suv alias suh B segmenta za 35 hiljada. Cito ja….:-)

moron

Sam si to napisao par puta, da je bolji ovaj manji i da u njemu i više mesta ima 😃 A košta manje.

s mile

Namlatio bi se para kada bi radio kao konsultant za nabavku / izbor pri kupovini automobila….. thumbs up

Peki

E bas u vezi tog Peugeota 1.2/75 pisem tekst, evo ga ispod prozora…😉. Njegova cena je bruka i atak na inteligenciju kupaca…

moron

Znači, da počnem da spremam pljuvačku 😊😊😊
No, lepo je videti da testiraš i „cenovne premiume“ 😊😊😊
Nemoj samo za taj bazni 208 kao Piroški da za testni 308 SW ( za koji reče da košta oko 37.000 ) na kraju kažeš da mu je cena korektno opredeljena … 😊

Peki

Jbg on ako ga ne nahvali drugi put ga nece dobiti, dok ih u mom slucaju savrseno zabole sta sam napisao…

Iznogud Časni

🙂

moron

Peki veli “ Nakon višesatne vožnje po Parizu … Jedan mali benzinac slične snage popiće u istim okolnostima duplo više goriva!“ I WLTP deklaracije kažu to isto, bar za gradske uslove. Pošto je ovo rebedžovani yaris, pogledah na sajtu Toyota.rs uporedne podatke za običan yaris od 125 ks i hibrid od 116 ks. A pošto na tom sajtu sve WLTP deklaracije daju „u rasponu“ ( zavisno od paketa opreme, pa i veličine točkova, jer nije isto 15″ i 17″ i ovaj ili onaj paket opreme, a kao opcija ima i panorama ), pogledah i na sajtu Mazda Hrvatska i za… Pročitaj više »

moron

Peki,
ima li ovaj Toyotin „e-CVT“ virtuelne stepene prenosa ?

Peki

Uffff, ne secam se vise druze, vozio sam ovu Mazdu pre dva meseca, bolje da ne odvalim neku glupost. Alzajmer radi…

moron

Sve ok, nema zamerke.
Kakav sam ja blam nedavno imao sa zaboravljanjem, ovo tvoje je ništa 😊

BB

Godišnjica braka?

moron

Ma,,to sam odavno zaboravio 😃 A postoje i gore stvari. Dodjem ja kolima “ u pola noći“ na more i nisam mogao da se setim kako da oslobodim bicikl sa nosača 😃 Bio sam besan na sebe i u neverici. Ali i svestan da ne smem ostaviti preko noći bajs na krovu kola, da ne dovodim u iskušenje ljudsko poštenje … Pa sam „u sekundi“ demontirao nosač bicikla sa krova i odneo do smeštaja nosač zajedno sa bajsom … A čim sam ga tamo spustio, tog trena sam se setio kako se oslobađa bajs 😃 Pa sam u pola noći… Pročitaj više »

BB

A nosače ne kradu? 😜

moron

Svaki element se tu zaključava, ali, bajs na krovu parkiranih kola tokom noći je suviše izazovna scena. Da li bi „namernik“ uspeo da ga „isčupa“ sa Thule 591, ne znam, verujem da je sve moguće uz odgovarajuću volju, ali, prosto nisam želeo da o tome razmišljam 😃

BB

Oprosti jednom korisniku Berlinga, ja neznam kako to tačno funkcioniše… To sve stavim sve u auto 😜

moron

Znaš i sam da to nije tako prosto ni sa Berlingom, jer kada u gepek staviš uobičajeni porodični putni prtljag za odmor ( 2-3 kofera i torbe ), ti bicikl ne možeš poneti sem da ga staviš „na dupe“ (što za sobom vuče neke svoje probleme ) ili „na krov“ ( pa će ti u slučaju Berlinga biti nužne i meredvine za stavljanje bajsa na krov ili za skidanje )

BB

Žrtvujem jedno sjedište koje izvadim i ostavim i ostavim u garaži, u tu rupu se mogu gurnuti dva bicikla (po dužini, gepek i to jedno mjesto), malo saviješ točkove. Ostaju 2 mjesta nazad za sjedenje, i 2/3 gepeka koji se puni do vrha, dakle najmanje 700 l ostaje korisne zapremine, plus nazabijaš stvari oko točova bicikla. Ako nekome treba još mjesta može da potrgne i ovaj džoker https://www.shopping-11.xyz/ProductDetail.aspx?iid=3180528&pr=121.88

moron

Moja supruga bi tražila prethodno detaljno čišćenje tih bicikala, a što je nemoguće obzirom na delove koji obzirom na svoju funkciju moraju da budu masni 😊
Sem toga, bicikl u kabinskom prostoru je potencijalno jako opasna naprava po živu silu koja se nalazi u kolima …

BB

Ma on se uglavi da se jedva iščupa nakon vožnje, da bi to predstavljalo ikakvu opasnost…
A opet dođosmo do braka… Na tu teritoriju ne smijem 🤪

moron

Jedna od retkih stvari zbog kojih ne volim „jednozapreminske“ karoserije ( karavane, MPV, SUV, delom i HB … ) jeste pitanje pasivne bezbednosti u svetlu povreda koje kod vozača i putnika može da izazove „prtljag“ u slučaju saobraćajne nezgode.

BB

Digneš naslone sjedišta, i oni drže sve što nakrkaš iznad police…

Iznogud Časni

A sta je sa preklopnim biciklima ? Cisto dovoljno, kupis ga za 800€ na baterije i debele gume i strpaš u gepek od fice. Ili piješ Ginko!

BB

Super

J4ZZ3R

Onaj GoCycle g4i što vozi Luka Modrič je savršen, samo košta oko 4k…. Za 800 eur ima bajk iz Decathlona koji zaista nije loš, ali onaj GoCycle je baš bombica

Izmenjeno 1 godina pre od strane J4ZZ3R
moron

Ako prostor za putnike i prtljag nisu fizički odvojeni, u slučaju nezgide bicikl kao deo prtljaga je za sve ljude unutra potencijalno opasniji od „odskočne mine“. Opasan je bicikl i na krovu ili dupetu vozila, ali ne toliko za ljude u tim kolima, koliko za sve ostale.

BB

Ma to je rogato, zaglavi se, nigdje da mrdne. Nije to kamionska dizalica od 10 kg, a kompaktna pa da imaš đule kod prevrtamja ili udara…

Iznogud Časni

Sto?

J4ZZ3R

Odlična fora ..eno mi ga dušekna krovnim nosačima

BB

To je vazdušni jastuk u slučaju prevrtanja 😂🤣😂
A može i klava mlada da se prevrne 🤣

J4ZZ3R

Malopre setah od Rezevica do Petrovca i u Petrovcu me saceka Yaris Sport. Razmisljam, Honda i Toyota kao da su se dogovarale kad su dizajnirale Yaris i Jazz. “Ti Toyota napravi nizak,kratak, mladalacki atraktivan Yaris, a mi cemo Jazz napraviti prostranim, prakticnim, ali spolja dosadnim i jednostavnim, da Vam se ne mesamo u kupce… Znaci vama kucoi do 50, a nama 50+. Ja, mada se osecam mladim (46l mislim da bih ipak pre kupio Jazz nego Mazdu 2 hibtid tj Yaris, mada mi se eksterijer ovog dvojca puno vise dopada. Mozda dvojac ima vise smisla kao trece ili cak drugi… Pročitaj više »

moron

Da, ali, osim Jazza, funkciju jedinog porodičnog vozila može da ispuni i Sandero, a za nešto manje novaca, ali, i sa manje opreme, motora, bezbednosti i još nekih drugih detalja.

J4ZZ3R

Ako se služiš tom logikom onda možeš i Fiat Pandu da koristiš kao jedini, ako si prosečno visok Japanac 🙂

Iznogud Časni

Nekad je jugo bio jedini

J4ZZ3R

A pre njega Fićek

Rikošet

Mazdin potez sa Yarisom na mene ostavlja isti utisak kao kad bi Peki uzeo kamion, došao u Smederevo, natovario tridesetak Smederevaca koje bi u Francuskoj prodavao pod imenom „Le šporet“ i pri tome tvrdio da je to njegovo autorsko djelo… Kakav god da je automobil ovo „lažno“ predstavljanje je takvo prosiječanje da nemam riječi. Prepakivanje u stilu „daj mi auto da nakačim znak, jer nemam ni para, ni znanja, a ni interesa da napravim svoj…“ Da se razumijemo bilo je ovakvih primjera i ranije. Sjećam se da je Yaris II u CH bio Daihatsu, ali ovo što Toyota radi sa… Pročitaj više »

BB

Nemoj tako, meni je Mazda ljepša od Toyote 😉. Ima ljepšu haubu 😄

Rikošet

A o ukusima i najboljem pivu nikad ne raspravljam 🙂

Iznogud Časni

po cemu je onda skoda, audi, seat opravdano a ovo nije? meni je to isti kuki. Prepakovano i jedno i drugo, samo kako ovakav rijecnik nemate za vw nego za japance i fiat imate?!

Rikošet

Nije problem šta se piše, već šta ne čitaš kolega 🙂

Jasno je da svi prepakuju, ali ova diskontna prodaja modela kojom se Toyota bavi bez izmjena na ambalaži je baš onako ponižavajuća za nas „napredne“ korisnike…

TheStig

Ja se u načelu slažem potpuno sa tobom. Mada meni nije mnogo različito ni ono što je Toyota uradila sa Suprom (napisao sam samo Supra da znaju svi o cemu pricamo). U stvari ono je z4. Meni je to jednaka uvreda kao i ovo sa Yarisom /Mazda 2. Sve mi je ovo kao da uzmes i sutra sinu daš ime Isus. Filozofija svetogrđa u svemu. Lijepiš etike i bedževe kao da je plantaža lubenica.

Rikošet

Ma ovo s Yarisom je ipak izuzetak, jer osim znakova nema nijedne promjene…

J4ZZ3R

A znaš li da je Toyota Yaris u Americi zapravo Mazda 2 sa Toyota značkom?
Istina je da je Mazda mala kompanija, ali po meni je simbol hrabrosti u današnjem uptogljenom i dosadnom korporativnom sveru

BB

Znači ovo je kompenzacija 😉

Rikošet

Iskreno volim Mazdu, dizajn njen posebno, ali neka rješenja koja su napravili u poslednje vrijeme su više katastrofalna nego genijalna. Skyactive tehnologija nije dala očekivane rezultate u praksi, a unazad dvije decenije puno je ozbiljnih grešaka napravljeno na svim motorima što im je ugrozilo tradicionalu pouzdanost. Da ne pričam o problemima sa korozijom, perlakom i tankom limu, preosjetljivom laku… Partnerstvo sa Fordom je bio početak raspadao sistema, a dokle se došlo najbolje pokazuje potreba da se nedavno povežu sa Kinezima. Nema realne osnove da opastanu sami, nažalost ma šta mi mislili, a ovaj rebrending Yarisa je samo naznaka velikih problema… Pročitaj više »

moron

Svaki yaris, pa i ova „mazda“, ima i napredne elemente sistema asistencije koji se u skorije vreme kolokvijalno zovu „poluatonomna vožnja“ ( mada je to daleko od toga ), a NCAP je pre par godina počeo odvojeno da testira te sisteme ( i da ih ocenjuje, boduje i rangira nezavisno od onog „redovnog“ NCAP testiranja ), ali tim testiranjem je za sada obuhvaćen daleko manji broj modela. I mada se meni kao laiku čini da na yarisu ti sistemi rade savršeno ( a čini mi se da je i Peki bio takvog mišljenja ), Yaris se i nije baš proslavio… Pročitaj više »