1. Home
  2. Testovi
  3. Mini test: Nissan X-Trail – Dobroćudni div na 4(x4) točka
Mini test: Nissan X-Trail – Dobroćudni div na 4(x4) točka
8

Mini test: Nissan X-Trail – Dobroćudni div na 4(x4) točka

3.32K
8
Podelite sa prijateljima:

Sezona odmora se uveliko bliži, i iako su mnogima od nas planovi za ovo leto značajno poremećeni aktuelnom epidemiološkom situacijom kako kod nas, tako i u svetu, kad-tad ćete se zapitati gde na odmor ove godine?

Izvesno je da su nam opcije ograničene i da je sva prilika da će samo retki srećnici među nama stići da se „osole“ na nekoj peščanoj plaži. Nama ostalima, „običnim smrtnicima“ ostaje da razmatramo neku od planina kojima je naša zemlja izuzetno bogata. I, nemojte me pogrešno shvatiti, prelepa je naša Srbija, samo autoru ovog teksta leto nije potpuno bez morske vode u kosi i peska među prstima.

Ista dilema po pitanju izbora destinacije za odmor nije zaobišla ni članove naše redakcije, a izbor je bez mnogo dileme pao na Taru, dobro čuvani biser Zapadne Srbije. Planinu koja je, od poznatih domaćih odmarališta na visokoj nadmorskoj visini, ostala možda i najbolje očuvan prirodni rezervat naših krajeva, posebno u poređenju sa Zlatiborom ili recimo Kopaonikom.

Ako ste imali priliku da obiđete Taru onda dobro znate da su, osim netaknute prirode, i putevi koji vode do i preko ove planine, takođe vrlo blizu svog izvornog stanja – tradicionalno netaknuti od strane putara. A drastični putevi zahtevali su i drastične mere pri odabiru vozila, pa je ovaj put odluka pala na Nissanov dugogodišnji globalni bestseler, model X-Trail.

Aktuelna generacija X-Traila je na tržištu od 2013. godine, a četiri godine kasnije svetlost dana ugledala je i restilizovana verzija sa izvesnim izmenama na prednjoj maski, zadnjim farovima, brojnim tehnološkim inovacijama i blago osveženim enterijerom. Nova generacija je, zahvaljujući opcionom trećem redu sedišta, dobila zadatak da odmeni i manjeg brata Qashqai+2 od kog je fabrika odustala prilikom razvoja aktuelne generacije kompaktnog japanskog krosovera.

Opšti utisak još prilikom upoznavanja sa vozilom i njegovim specifikacijama je da ćete u ovoj klasi automobila teško naći bolje odmeren i pozicioniran veliki SUV za evropske uslove i balkanski džep. Sa dužinom od 4,64 metra i visinom od 1,7 metara ovaj auto nikako nije mali, a agresivne bočne linije dodatno doprinose utisku robusnosti i prosto pozivaju da se izađe sa asfalta. Za terensku vožnju je X-Trail takođe solidno pripremljen, s obzirom na opcioni 4×4 pogon sa mogućnošću zaključavanja diferencijala i kontinuiranom prenosu snage u odnosu 50:50 na obe osovine, opcionu asistenciju pri spuštanju niz strmine i klirensu od 21cm, što je približno jednako klirensu najnovije generacije Land Roverovog slavnog terenca – Defendera.

Restilizovana verzija je donela i brojne tehnološke inovacije poput: adaptivnih svetala koja prate instrukcije koje vozač zadaje putem upravljača, ProPILOT sistema adaptivnog tempomata koji vožnju na auto-putu čini veoma prijatnim i bezbrižnim iskustvom, i novog dizel motora od 1.749 kubnih centimetara i 150 ks koji je odmenio staru dizel pogonsku jedinicu od 2 litra i 177 „konja“. Ova poslednja stavka je možda i glavni razlog za uspeh Nissanovog vozila na tržištu (od 2010. do danas, samo u Evropi, put do novog vlasnika je pronašlo skoro 300.000 jedinica X-Traila).

Logično je da se zapitate da li je motor kubikaže primerene malo većem hečbeku dovoljan da pokrene vozilo koje bez opterećenja teži tačno 1,5 tona, kao i kolika mu je potrošnja? I mi smo se zapitali isto… A nakon pređenih 600 kilometara mešovite vožnje kroz grad i preko planina, magistralnim drumovima i auto-putem prosek je ostao na 7,8 litara na 100 kilometara. Nije loše, zar ne?

Posebno nije loše ako istaknemo da se krotki dizelaš gotovo i ne čuje, a da maksimalno dozvoljenu brzinu od 130 km/h na domaćim auto-putevima održava sa sasvim pristojnih 2.500 obrtaja u minuti. Koliko brzo postiže tu maksimalnu brzinu je, ipak, nepristojno pitanje za ovu klasu vozila.

Za vaše bezbedno i bezbrižno krstarenje drumovima brine se čitava armija savremenih bezbednosnih sistema poput upozorenja na vozilo u mrtvom uglu, automatskog održavanja distance od vozila ispred, automatskog držanja saobraćajne trake uz upozorenje o napuštanju iste u slučaju da to pokušate bez migavca, i slično. Što se gradske vožnje tiče, tu je sistem za detekciju pešaka, memorisanje ograničenja brzine, upozorenje na dolazeće vozilo pri isparkiravanju kao i sistem kamera sa pregledom od 360 stepeni koji provlačenje kroz skučene ulice i parkiranje u centru grada olakšava do mere da zaboravljate da je širina ovog vozila čitavih 1,82 metra.

Ipak, najveći adut aktuelnog X-Traila je njegova udobnost, i tu nas je zaista veoma prijatno iznenadio. Da se razumemo, ovaj automobil je mnogo više drumska krstarica nego jurišnik izuvijanim regionalnim putevima, i, ako ga tako budete vozili, uzvratiće vam veoma prijatnom i štedljivom vožnjom koju će opciono Bose ozvučenje i veliki panorama krov dodatno začiniti.

Enterijer

Početna cena ovog modela iznosi 26.200 evra, a potpuno opremljeni model sa Tekna paketom opreme staje nešto više od 38.000 evropskih novčanica. Za taj novac dobijate veoma prostranu kabinu, smeštenu na međuosovinsku distancu od 2,7 metara, obloženu vrlo finom eko-kožom prijatnom na dodir. Možete birati između crne, bež i braon kože, a naš primerak je krasila upravo srednja opcija koja je sasvim uspešno odolevala prljanju, iako ne možete očekivati da se pređeni kilometri na njoj ne primete posle nekog vremena. Svim putnicima je na raspolaganju opcija grejanja sedišta, dok je vozaču raspoloživo i grejanje obruča volana, koji je uzgred rečeno i vrlo prijatan na dodir i lagan za manevrisanje, ali sasvim dovoljno precizan za ovakvu vrstu vozila.

Ako je kvalitet materijala u enterijeru i njegova prostranost glavni adut Nissanovog bestselera, onda prtljažnik to svakako nije. Na račun prtljažnog prostora i njegove upotrebljivosti upravo idu i naše glavne zamerke. Prtljažnik od 550 litara u verziji sa 5 sedišta daje maksimalni kapacitet od gotovo 2.000 litara sa oborenom zadnjom klupom. Ipak, tih 550 litara u osnovnoj postavci, jedva je bilo dovoljno da se četiri saputnika komforno spakuju za produženi vikend na planini… Četvoročlana porodica koja se namerila na plažu će ovde imati problema sa pakovanjem.

Opšti utisak o prtljažniku donekle popravlja automatsko otvaranje i zatvaranje petih vrata sa opcijom otvaranja pokretom noge, tj. bez kontakta, što je korisno ako imate pune ruke posla. Peta vrata su vrlo masivna i, zahvaljujući zaobljenom obliku, ne otvaraju se dovoljno u visinu koliko bi mogla, tako da je rizik da ih zakačite glavom prilikom pakovanja vrlo izvestan… Verujte mi na reč… Ako zamerke idu na račun gepeka i petih vrata, to se svakako ne može reći za vrata koja vode ka kraljevstvu prostora na zadnjoj klupi, s obzirom na to da se zadnja vrata otvaraju pod solidnim uglom od 77 stepeni i time olakšavaju postavljanje dečijih sedišta na zadnju klupu, postavljenu na šine koje omogućavaju njeno prilagođavanje po daljini ali i po dubini naslona.

Vozna dinamika

A sada malo i o voznoj dinamici. Dizel jedinica od 1.749 kubnih centimetara je, u slučaju testiranog primerka, bila povezana sa novim XTRONIC CVT automatskim menjačem, što je za vozilo ovakvih gabarita pravi izbor ukoliko ne želite da opšti utisak o vožnji ove drumske krstarice sami sebi nepotrebno kvarite relativno čestim intervenisanjem i promenama stepena prenosa u gradskoj vožnji.

Ipak, ovaj automobil se ne može opisati kao agilan, posebno ne ako je reč o ubrzavanju iz mesta do „stotke“. Ali, ruku na srce, X-Trail i nije napravljen za takve akcije. Ono što svakako treba istaći je odziv na pritisak papučice gasa prilikom ubrzanja i preticanja. Tu nema nikakvih problema i neće vas izneveriti ukoliko treba brzo da se ubacite u traku, bilo u gradu, bilo na otvorenom putu.

Ovom dobroćudnom divu kvalitet naših puteva, posebno katastrofalno loša etapa od Valjeva do Bajine Bašte preko Debelog brda, ne predstavlja nikakav problem. Vešanje je fantastično, a stabilnost na putu ne kvare čak ni relativno veliki točkovi od 19 cola, pa X-Trail sa pravom može poneti epitet prave lađe na 4 točka, u kom je krstarenje drumovima pravo uživanje.

Zato, ako ovog leta svoj godišnji odmor planirate da provedete na nekoj od naših poznatih planina, a uz to ste upravo u potrazi za novim porodičnim automobilom, toplo preporučujemo da razmotrite i Nissan X-Trail i uspon na Taru. Ne zaboravite da nam već sledeće godine stiže nova generacija, zato vas pozivamo da posetite distributersku mrežu ovog japanskog brenda, uvereni smo da ćete moći da ispregovarate ponudu koja se teško odbija.

Tekst: Nemanja Jovanović

Fotografije: Nemanja Jovanović, Saša Radojević i Ognjen Milošević

(3324)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

8 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Meni se ovo vozilo jako dopada. Spolja i unutra. Prostora je dovoljno. Meni gepek (na koji se daju zamerke u testu) deluje ok zapreminom „za svaki dan“. A za „ostale dane“ imate i krovnu kutiju kao mogućnost. Malo mi je „sporna“ vrsta AT-a. Ako bih mogao, izbegao bih (bilo koji) CVT. Bar mi se čini tako. Tj. radije bih izabrao neki drugi AT. Cena … Pa, ova verzija ( Tekna ProPilot AWD sa CVT ), ima kod dilera „na oglasima“ za 33.400, „zajedno sa bojom“ ( i to: „cena nije fiksna“ ), sve to za 2020. godište. Da li je… Pročitaj više »

Peki

Ne pamtim kada sam poslednji put bio na Tari, eto ideje kada dodem u Srbiju. U meduvremenu malo „slane vode u kosi“, deluje primamljivije… Da, iako vise nije u cvetu mladosti, (usao u sedmu godinu postojanja) X-Trail i dalje ima sta da kaze. No tezina godina se oseca, bez obzira na novi agregat. Svojevremeno sam ga vozio s „starim“ 1.6 dCi/130, cak i on je posve dovoljan u svakodnevnoj upotrebi. Kupovina se po meni podrazumeva samo ukoliko se „ogrebe“ za ozbiljan popust, cetvrta generacije se ocekuje dogodine. Nego zasto u naslovu stoji „mini test“? Ne vidim sta jos moze da… Pročitaj više »

Nemanja

Nema na čemu, bilo mi je zadovoljstvo! 🙂 Tara je definitivno pravi izbor za letovanje u Srbiji, do nedavno je bila dobro čuvana tajna, ali je ove godine jednostavno „eksplodirala“… u ovom trenutku je gotovo nemoguće naći smeštaj gore. Pomešana su mi osećanja tim povodom, bojim se da se ne komercijalizuje previše. No, videćemo… Što se X-Traila tiče, slažem se da se odlično drži obzirom na godine, ali isto tako i da je u ovom trenutku smislena kupovina samo uz solidne popuste, koji se i podrazumevaju. Otud i potvrda prethodnog komentara da cena jako varira i da je neke primerke… Pročitaj više »

moron

Ako ja dobro videh na sajtu Nissan.rs, ovaj 1,75 DCI sa 150 ks i CVT ima ubrzanje 12,7 ?
Ovde na AR ima ( dana 03/09/2017 ) objavljen test za Nissan X-Trail Tekna 1,6 dCi 4×4, i tamo piše da je on je sa 130 ks imao ubrzanje od 11 sekundi.
Nissanov CVT kao da baš „ubija“ perfomanse kod X-Traila?
Ako je verovati sajtu Honda.rs, kod CRVa 1,5T, CVT ne ubija ubrzanje u odnosu na 6MT

Branko

A ni kod Mitsubishi-ja: https://www.mitsubishi-motors.hr/upload/tbl_modeli_vozila/eclipse-cross-my20-cjenik-oprema-20_05_203_202005203325.pdf
Postoje velike razlike u kvaliteti tehničke izvedbe CVT mjenjača; Nissan-ov je definitivno starija generacija. Kod Mitsubishi Eclipse Cross-a teško se zamijeti da je uopće u pitanju CVT, jer u vožnji stalno mijenja „osam brzina“.

Nemanja

Potvrđujem zvanične podatke o ubrzanju, dosta je trom pri promeni brzine i u kretanju od nule ka 100. Sa druge strane, situacija je dosta bolja u među-ubrzanjima…
Ostaje nam da se nadamo da će četvrta generacija doneti bolji par motora i transmisije, mada je i ovo sasvim solidno za svakodnevnu vožnju. Moguće da ćemo nešto novo saznati već tokom leta, uskoro nas čeka i promocija serijske Ariya-e i novih hibrida.

Minderbinder

Kao vlasnik onog sa 2.0 dci samo mogu da kažem da su zapažanja na mestu. Pro pilot je nešto što razlikuje čak i ovog odlazećeg XTraila od konkurencija, iako je većina stvari u njemu sada već vremešno, Pro pilot je ipak nešto što konkurencija ne nudi u istom cenovnom rangu. Kad smo kod cene naravno da 38K nije realno i da se najopremljenija verzija sa kupuje bez problema za oko 33K, čak i nešto manje ako ste pravno lice/preduzetnik. Vezano sa CVT, bio sam prilično rezervisan, ali na kraju mi je prilično dobro „legao“, tako da danas stvarno nemam zamerke.… Pročitaj više »

Medo

Koliko je vama realna potrosnja ovog vozila? Imam model 2016 god, 1,6 automatik i trosi oko 6,7 kombinovano. Da li ovaj 2,0 trosi puno vise?